ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ENERGY REPORTERS: «Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδικάζουν την Τουρκία»

ENERGY REPORTERS: «Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδικάζουν την Τουρκία»

Με την τριμερή συνάντηση της Ελούντας ασχολείται την Παρασκευή (12/10) η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Energy Reporters.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αλέκος Μιχαηλίδης

Ξεκινώντας από την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, το κεντρικό άρθρο κάνει λόγο για ζώνες κατά μήκος των γραμμών από την Κρήτη, την Κάσο και την Κάρπαθο στο Αιγαίο.

Αναλύει δε όλα εκείνα τα σημεία που «ενοχλούν» και καταδικάζουν την Τουρκία, αφού η ενεργειακή συμμαχία είναι ενάντια στην Άγκυρα, της οποίας τα F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πριν τη σύνοδο της Ελούντας την Τετάρτη (10/10).

Γίνεται λόγος για την Κύπρο και όσα προτάσσει η Τουρκία για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην εξαγωγή φυσικού αερίου και υπενθυμίζει τόσο τη στάση με την παρεμπόδιση της γεώτρηση της ENI όσο και τις τεταμένες σχέσεις με την Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Η Άγκυρα βρίσκεται επίσης σε αντίθεση με το Κάιρο πάνω από τα όρια της θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημειώνουν οι Energy Reporters, τον περασμένο μήνα, η Αίγυπτος και η Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τον τομέα της Αφροδίτης της Κύπρου, ο οποίος εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 130 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, στην Αίγυπτο και την Ευρώπη.

«Ο αγωγός πρόκειται να κοστίσει μεταξύ 800 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ», σύμφωνα με τον υπουργό πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El-Molla.

Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, η Greenpeace κάλεσε τους τρεις ηγέτες των «ηλιοκαμένων» χωρών, να εγκαταλείψουν την επέκταση των ορυκτών καυσίμων και να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες για ανανεώσιμη ενέργεια.

Η ιστοσελίδα, που ασχολείται με την ενεργειακή ασφάλεια, επικαλείται ελληνικές πηγές που ανέφεραν ότι οι συνομιλίες ασχολήθηκαν επίσης τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη και τις επενδυτικές ευκαιρίες σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή ενός αιγυπτιακού διοικητικού κεφαλαίου 40χλμ ανατολικά του Καΐρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top