ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού 'Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για Κυπριακό'

Άντρος Κυπριανού 'Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για Κυπριακό'

Τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετέφερε ο Άντρος Κυπριανού στον Αλέξη Τσίπρα.

Την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα αναλάβει στην παρούσα φάση πρωτοβουλία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλύει στην έκθεσή του τη Δευτέρα τις προθέσεις του. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Είδαμε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί. Νομίζω ότι ο κ. Γκουτέρες θα αναμένει να δει ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, να τα συνεκτιμήσει με βάση τα όσα του έχει μεταφέρει η κ. Λουτ αλλά και με βάση τα όσα έχει ακούσει ο ίδιος στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, για να δει πώς θα προχωρήσει», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι «ο κ. Γκουτέρες έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν γίνουν δεκτά κάποια πράγματα όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού αλλά και τη διαδικασία, και αν δεν πειστεί ότι σε μια νέα πρωτοβουλία θα υπάρχει η πολιτική βούληση για να πάμε μέχρι τέλους, δεν πρόκειται να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις. Και αυτό εμάς μας ανησυχεί πάρα πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η καθυστέρηση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων δημιουργεί τον κίνδυνο διολίσθησης στην οριστική διχοτόμηση, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, αναφέροντας ότι και κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό εξέφρασε τις θέσεις και τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ «για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, για το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο φαίνεται να εμπεδώνεται και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν».

Μεταξύ αυτών των κρίσιμων ζητημάτων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε «τη στάση της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Γενάρη, καθώς επίσης και τις αρνητικότατες εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με την έννοια ότι εκεί τα πράγματα αλλάζουν άρδην, οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν τη λύση συνεχώς αποδυναμώνονται και υποχωρούν, ενώ αντιθέτως ενισχύονται οι φωνές εκείνες οι οποίες είναι υπέρ της λύσης δύο χωριστών κρατών».

Όπως σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει τον Απρίλη, απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, ότι δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες», ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο παρέρχεται ο χρόνος υπάρχει ανησυχία ότι θα ισχυροποιείται η θέση της Τουρκίας, η οποία επιμένει σε άλλες επιλογές. Όσο δεν επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις αυτές οι φωνές θα πυκνώνουν και θα ενισχύονται».

Ο κ. Κυπριανού ενέμεινε στην ανάγκη επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι αποτελεί συμφωνία όλων των κομμάτων στην Κύπρο ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. «Ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνον με διαπραγματεύσεις ουσιαστικές που θα στοχεύουν σε μια συμφωνηθείσα λύση», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μετέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας «διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στις θέσεις που υποστήριζε διαχρονικά. Είναι δηλαδή υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και επιμένει, όπως και εμείς, στην κατάργηση των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top