ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Νικολάου: «Όραμά μας η ταχεία αλλά κατάλληλα προετοιμασμένη επανέναρξη του διαλόγου»

Ι. Νικολάου: «Όραμά μας η ταχεία αλλά κατάλληλα προετοιμασμένη επανέναρξη του διαλόγου»

Όραμα της κυβέρνησης είναι η επανέναρξη του διαλόγου για μια συμφωνία στο Κυπριακό, χωρίς ρήτρες, ούτε στρατεύματα και οπωσδήποτε, κανένα κηδεμόνα με ή χωρίς βεβαρημένο ιστορικό, αλλά υπό το καθεστώς ενός συντάγματος που θα υπακούει στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα, που θα ενοποιεί, αντί να διαχωρίζει, που θα προστατεύει, αντί να αποστερεί ελευθερίες και δικαιώματα, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Mιλώντας στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Κυπερούντας, ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι είναι η ώρα να εξορκίσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος, να ξεριζώσουμε τα ζιζάνια της αντιπαράθεσης και της διαίρεσης που μας κατατρέχουν σε κάθε κρίσιμη ιστορική συγκυρία. "Αρκετό φόρο αίματος έχει καταβάλει ο λαός μας στο όνομα του φανατισμού. Αρκετές χαμένες πατρίδες έχουμε θρηνήσει ως ελληνισμός, εξαιτίας της εσωτερικής διάσπασης και της πόλωσης. Η Αμμόχωστος, η Κερύνεια και η Μόρφου, ας μην επιτρέψουμε να προστεθούν σε αυτόν το κατάλογο", ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Υπό το φως των σημερινών δεδομένων, επαναλαμβάνουμε την έκκληση για συλλογικότητα και συλλειτουργία, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνοντας έκκληση να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός, η νηφαλιότητα και το μέτρο στον δημόσιο διάλογο.

Δεδομένων των επικείμενων, προγραμματισμένων γεωτρήσεων, οι λεονταρισμοί και πειρατικού χαρακτήρα προκλήσεις της Άγκυρας, απαιτείται όπως μας βρουν σε συστράτευση, συνέχισε. "Η επιδιωκόμενη αναθεωρητικότητα της κατοχικής χώρας, επί των αναφαίρετων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιβάλλει, επίσης, την εθνική ομοφωνία ως προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της".

Εκεί όμως όπου κρινόμαστε όλοι και χρειάζεται να καταθέσει ο καθένας τα διαπιστευτήρια της πατριωτικής του υπευθυνότητας, είπε, δεν είναι τίποτα άλλο, από τις εν εξελίξεις διαβουλεύσεις για την κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα. "Όραμα αυτής της κυβέρνησης και ύψιστη προτεραιότητα του Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη, αποτελεί η ταχεία, αλλά κατάλληλα προετοιμασμένη επανέναρξη του διαλόγου. Ενός διαλόγου επί των καθορισμένων βάσεων του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα φέρει τα εχέγγυα για μια δίκαιη  κατάληξη που θα τερματίζει το απαράδεκτο, διχοτομικό στάτους κβο".

Μιας συμφωνίας που προ πάντων, θα απαντά στις εκατέρωθεν ανησυχίες, χωρίς ταυτόχρονα να φέρει συνταγματικά σπέρματα δυσλειτουργικότητας, εντός του ομοσπονδιακού περιγράμματος, εγγυώμενη τον ενοποιητικό χαρακτήρα των θεσμών και της οικονομίας, και διασφαλίζοντας την μία υπηκοότητα και την μία διεθνή προσωπικότητα της Δημοκρατίας, πρόσθεσε. "Ούτε ρήτρες, ούτε στρατεύματα και οπωσδήποτε, κανένας κηδεμόνας με ή χωρίς βεβαρημένο ιστορικό".

Αλλά, υπό το καθεστώς ενός συντάγματος που θα υπακούει στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα, θα ενοποιεί, αντί να διαχωρίζει, θα προστατεύει, αντί να αποστερεί ελευθερίες και δικαιώματα. μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, σεβασμού και ελπίδας, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας και κυρίως της νέας γενιάς, κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top