ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Κύπρος η μοναδική εντός Ευρώπης με πολιτειακό θεσμό για θέματα εθελοντισμού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Κύπρος η μοναδική εντός Ευρώπης με πολιτειακό θεσμό για θέματα εθελοντισμού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 3/12 ότι «η Κύπρος είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει δημιουργήσει πολιτειακό θεσμό για τα θέματα εθελοντισμού, ενεργού πολίτη και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως από τις ελάχιστες χώρες που υιοθέτησαν ολοκληρωμένη πολιτική στα ζητήματα της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού».


 
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή των Εθελοντών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του θεσμού αυτού, έχει για πρώτη φορά συμβολή στη χάραξη πολιτικής στα θέματα εθελοντισμού σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με γραπτές παραινέσεις».
 
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο του 2019, θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο το πρώτο Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς» Στο συνέδριο εκτός από εκπροσώπους Κυβερνήσεων, σημαντική συμβολή και συμμετοχή θα έχουν οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
 
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως « εθελοντισμός είναι ένα δημιούργημα όχι της παρούσας κυβέρνησης αλλά εδώ και 25 τόσα χρόνια δραστηριοποιείται οργανωμένα μέσα από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού».
 
«Εκείνο το οποίο θελήσαμε να κάνουμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν η θεσμοθετημένη σύνδεση του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού με τις δομές του κράτους ούτως ώστε να μπορείτε να έχετε ακόμα πιο αποτελεσματικό ρόλο και οι δράσεις μας να είναι ακόμα πιο συντονισμένες για να έχουμε και τα αποτελέσματα που πραγματικά προκαλούν θαυμασμό στο εξωτερικό ή οπουδήποτε υπάρξει κρίση στην μία ή στην άλλη χώρα», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Σημείωσε ότι αισθάνεται περήφανος όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και όπως είπε, «ακούω τα καλύτερα για την κυπριακή κοινωνία για το πώς σταθήκαμε ο ένας στον άλλο στις περιόδους της κρίσης – και δεν μιλώ μόνο της οικονομικής κρίσης – ξεκινώ από το 1974 και το πώς ανταποκριθήκαμε στις διάφορες φάσεις μέχρι να φτάσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική μνεία στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και την Παγκόσμια Τράπεζα Δοτών Μυελού Οστών που διαθέτει, επισημαίνοντας ότι «έχουμε την παγκόσμια πρωτιά».
 
Πρόσθεσε ότι ο «θαυμάσιος λαός μας» ανταποκρίθηκε πολλάκις εθελοντικά στη μία ή την άλλη χώρα που κτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές και έλαβε μέρος σε σειρά εθελοντικών δράσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όλα τα πιο πάνω οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παιδεία και κουλτούρα που καλλιεργήθηκε από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, το οποίο έχει κατορθώσει να είναι «όχι απλά συμπαραστάτης του κράτους αλλά ταυτόχρονα με το κράτος να οδηγεί στις εκάστοτε αποφάσεις που μπορεί να μας βγάλουν από αδιέξοδα ή από κρίσεις που αντιμετωπίζουμε».
 
«Είναι πολλές οι δράσεις που αναλήφθηκαν, πολλά τα δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί, πολλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική η συμμετοχή και ο ρόλος σας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στοχεύοντας, όχι μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων, αλλά κατά περίπτωση και στην αντιμετώπιση των αιτίων τους, ως επίσης και στη συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης, συνεχίζει στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών να εξελίσσει και να ενισχύει τη δραστηριότητα του».
 
Πιο συγκεκριμένα, «βρίσκεται υπό ετοιμασία το Εγχειρίδιο της Ενεργού Πολιτότητας που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της χώρας που είτε ανήκουν σε Εθελοντικές και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, είτε όχι, αλλά συμμετέχουν και προσφέρουν στα κοινά».
 
Επίσης, όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «λειτουργεί η ηλεκτρονική Πλατφόρμα ‘Προσφέρω’ δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώ ενισχύεται η πολιτική μας στα σχολεία για την ενθάρρυνση του ενεργού πολίτη».
 
Ανέφερε ότι στα πλαίσια αυτά, «δόθηκε ρόλος και λόγος στους πολίτες και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τη θεσμοθέτηση των Δημόσιων Διαβουλεύσεων, ενώ εγκρίθηκε ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην εγγραφή και απόκτηση νομικής οντότητας των Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με έμφαση στη χρηστή διοίκηση και οικονομική διαφάνεια».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μελετούμε τη διαδικασία με την οποία θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή στόχευση και διαχείριση των χορηγιών που παραχωρεί το κράτος, έτσι ώστε να γίνεται αποτελεσματική αξιοποίηση τους και βέλτιστος έλεγχος του τρόπου που αξιοποιούνται».
 
Πρόσθεσε ότι «σύντομα θα ανακοινωθούν, υπό τον συντονισμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού, τα σημεία επαφής των Υπουργείων και των Υπηρεσιών του Κράτους με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και θεσμοθετείται η αναγνώριση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης, των δεξιοτήτων δηλαδή και γνώσεων που μπορεί να αποκτηθούν  μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών στα κοινά».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προωθείται η δημιουργία «Του Σπιτιού του Εθελοντή» σε κάθε επαρχία, με αναβαθμισμένες υποδομές και εξοπλισμό, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης πρωτόκολλο αξιοποίησης και διαχείρισης αυθόρμητων εθελοντών σε περιόδους κρίσης.
 
Τέλος, προχωρεί η δημιουργία Παγκύπριου Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο θα στεγάζεται στην Κρατική Έκθεση.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού, που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, διαβεβαίωσε τους εθελοντές, «ότι πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη μας στην ευγενή σας δραστηριότητα αλλά και τη βούληση μας για την ενίσχυση της μέχρι τώρα συνεργασίας μας όσων αφορά την επίτευξη των κοινών μας στόχων και επιδιώξεων».
 
Σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου, είπε ότι «οι εθελοντές της Κύπρου βοήθησαν το νησί μας να επιβιώσει μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες στηρίζοντας ανθρώπους και κοινότητες σε κάθε άκρη του νησιού μας».
 
Πρόσθεσε ότι «αδιαμφισβήτητα εξίσου πολύτιμη είναι και η ηθική αξία του εθελοντισμού οι διαχρονικές και ακατάλυτες αξίες του εθελοντισμού κατάφεραν να εμπνεύσουν ανθρώπους και να δημιουργήσουν στρατιές εθελοντών μέχρι σήμερα».
 
Ο κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε ότι το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού θα συνεχίσει να στηρίζει και να συντονίζει τις εθελοντικές οργανώσεις ώστε να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουν το έργο το οποίο επιτελούν.
 
Είπε επίσης ότι θα συνεχιστεί και η αγαστή συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννη Γιαννάκη διότι ο σκοπός και ο στόχος είναι ο ίδιος, η εθελοντική προσφορά εκεί και όπου χρειάζεται.
 
Καταλήγοντας ο κ. Δημητρίου είπε ότι εντός των ημερών θα διευθετηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο θα επιδοθεί το συνολικό ποσό του εράνου που διεξήγαγε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής.
 
Ακολούθως, Πρόεδρος Δημοκρατίας και Πρόεδρος ΠΣΣΕ επέδωσαν τα βραβεία και επαίνους στα σχολεία που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό του προγράμματος εθελοντικής εργασίας «Νεολαία και Εθελοντισμός 2017 – 2018», το οποίο υλοποιείται από το 2015 από Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Αθλοθέτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Βραβεία επιδόθηκαν και σε εταιρείες που διακρίθηκαν στον 4ο Διαγωνισμό Εταιρικής Ευθύνης στον τομέα του Εθελοντισμού που προκήρυξε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού το 2018. Σκοπός του διαγωνισμού να αναδείξει καλές πρακτικές και δράσεις που έχουν αναπτύξει εταιρίες σε συνεργασία με εθελοντές σε πλαίσια της εταιρικής τους ευθύνης.
 
Την εκδήλωση διάνθισαν με τραγούδια, παιδιά, από το Μουσικό Εργαστηράκι του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top