ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 15 ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί ο νόμος για προστασία πληροφοριοδοτών για πράξεις διαφθοράς

Σε 15 ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί ο νόμος για προστασία πληροφοριοδοτών για πράξεις διαφθοράς

Ολοκληρώθηκε η κατ΄άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων προστασίας των προσώπων, που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μέτρα επιείκειας για εκείνους που εμπλέκονται, αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές για την πλήρη αποκάλυψη όλων των υπαιτίων πράξεων διαφθοράς, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γεώργιος Γεωργίου.


 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία εξήγησε πως η προστασία των καταγγελλόντων πράξεις διαφθοράς, έχει κομβική σημασία για την αποκάλυψη και την αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη εγκληματικής δράσης στον τομέα αυτό και συμπλήρωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προστασίας μαρτύρων και σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους πληροφοριοδότες αδικημάτων διαφθοράς, στα οποία παρουσιάζεται ιδιαίτερη δυσκολία εξιχνίασης, θα ενισχύσει τις ανακριτικές και διωκτικές αρχές στο δύσκολο έργο τους.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε περαιτέρω ότι το νομοσχέδιο σε συνάρτηση και με δύο συναφείς προτάσεις νόμου που κατέθεσαν Βουλευτές, θα εξεταστεί την προσεχή Τετάρτη, με διαβούλευση μεταξύ των μελών της Επιτροπής επί των παρατηρήσεων για κάποιες τροποποιήσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, με τις οποίες συμφωνούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Νομική Υπηρεσία.
 
Ο κ. Γεωργίου εξήγησε περαιτέρω πως το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής σε 15 ημέρες.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι με βάση το προωθούμενο κείμενο του νομοσχεδίου, πρόσωπο το οποίο δεν εμπλέκεται με τον οποιονδήποτε τρόπο σε πράξεις διαφθοράς και χωρίς να αποβλέπει σε ίδιο όφελος παρέχει ανάλογα με την περίπτωση, στον Γενικό Εισαγγελέα ή στην κατά περίπτωση αρμόδια αρχή, πληροφορίες που καλόπιστα και εύλογα πιστεύει ότι τείνουν να αποκαλύψουν ότι διαπράχθηκε, διαπράττεται ή πρόκειται να διαπραχθεί οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς ή τείνουν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε άλλη πράξη εν δυνάμει διαφθοράς, προστατεύεται με βάση τον προτεινόμενο νόμο.
 
Διευκρίνισε εκ νέου ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν αφορούν μόνο τον δημόσιο τομέα, αλλά επεκτείνονται και στον ιδιωτικό τομέα.
 
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα επιείκειας σε περιπτώσεις συνεργασίας με τις αρχές, ο κ. Γεωργίου είπε πως σε περίπτωση καταδίκης προσώπου που διέπραξε ή συμμετείχε σε διάπραξη αδικήματος διαφθοράς που αφορά δωροδοκία κρατικού λειτουργού ή αξιωματούχου, μετά από παραδοχή του συνεργαζόμενου αυτού προσώπου,  το ανώτατο όριο της ποινής που μπορεί να του επιβληθεί είναι το ήμισυ που προβλέπεται στον οικείο νόμο για το αδίκημα διαφθοράς, εάν ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του προσώπου αυτού με τις αρχές, άρχισε ποινική δίωξη του λειτουργού ή του αξιωματούχου του δημοσίου.
 
Περαιτέρω ο προτεινόμενος νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση καταδίκης λειτουργού ή αξιωματούχου του δημοσίου μετά από δική του παραδοχή, η επιβαλλόμενη ποινή είναι στο ήμισυ της προβλεπόμενης εφόσον μεταβιβάσει στο δημόσιο κάθε περιουσιακό όφελος είχε από την υπόθεση διαφθοράς και υπό κάποιες άλλες προϋποθέσεις.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη  Χαραλαμπίδου που κατέθεσε την μια εκ των δύο προτάσεων νόμου είπε πως κατέθεσε την πρόταση νόμου το 2016, συζητήθηκε τον Μάρτη του 2017, πρώτη φορά στην Επιτροπή Νομικών.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι τον Μάη του 2017 κατατέθηκε το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την αποκάλυψη του ονόματος του πληροφοριοδότη.
 
Εξήγησε ότι στην πρόταση νόμου που κατέθεσε υπάρχει πρόνοια σχετικά με το αν η πληροφορία είναι ψευδής και δίνεται με στόχο τη συκοφαντία, επειδή ο στόχος είναι να προστατευθούν πραγματικά οι πληροφοριοδότες.
 
Δεν έχει σημασία το καλόπιστο ή το κίνητρο πίσω από την αποκάλυψη της πληροφορίας είναι αληθές, πρόσθεσε αναφέροντας ότι επ ουδενί έχει οποιοσδήποτε δικαίωμα να ζητά αποκάλυψη ονόματος πληροφοριοδότη.
 
Με την ποινικοποίηση της αποκάλυψης θα λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα και τα τραγελαφικά που παρατηρήθηκαν μεταξύ θεσμών, είπε.
 
(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.


 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ» : «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς



ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει καν σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top