ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: «Εφέραμε το βρέφος σπίτι μες τα σκοτεινά»- 10μελής οικογένεια χωρίς ρεύμα- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΛΕΜΕΣΟΣ: «Εφέραμε το βρέφος σπίτι μες τα σκοτεινά»- 10μελής οικογένεια χωρίς ρεύμα- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οικονομικές δυσκολίες και κακός διακανονισμός, κρατούν κυριολεκτικά στο σκοτάδι μια 10μελή οικογένεια από τη Λεμεσό για 6 μήνες, ενώ στο σπίτι ζει και βρέφος 4 μηνών.

Του Χρίστου Ζήνωνος

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο πατέρας της οικογένειας και παππούς του 4μηνου βρέφους, περιέγραψε τη ζωή που ζουν εδώ και έξι περίπου μήνες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τους, στην περιοχή Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό.

“Το μωρό ήρτε στο σπίτι μες τα σκοτεινά” ανέφερε ο παππούς του 4 μηνών βρέφους, αφού η αποκοπή του ρεύματος από την ΑΗΚ έγινε, σύμφωνα με την οικογένεια, στις 24/12/18, μια μέρα δηλαδή πριν τα περασμένα Χριστούγεννα.

Ο 23χρονος πατέρας του βρέφους, εξήγησε πως αναγκάζονται να ζεσταίνουν νερό στη φωτιά, έτσι ώστε να μπορεί το μωρό να έχει ζεστό μπάνιο, ενώ όταν τύχει να αρρωστήσει κάποιο βράδυ, η οικογένεια προσπαθεί να το βοηθήσει μέσα στο σκοτάδι.

Η μητέρα της οικογένειας, ανέφερε ακόμη ότι η μια από τις ενήλικες κόρες της είναι άνεργη τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ όσες προσπάθειες έγιναν για ανεύρεση δουλειάς, όταν οι εργοδότες δουν το επώνυμο της κοπέλας, που παραπέμπει σε τουρκοκυπριακή καταγωγή, η συνηθισμένη απάντηση είναι ότι θα την καλέσουν αργότερα, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

 

Όσον αφορά τον 23χρονο και πατέρα του 4μηνου βρέφους, είναι άνεργος αλλά εργάζεται περιστασιακά ως μουσικός.

Όπως μας εξήγησαν, στο σπίτι διαμένουν 10 άτομα, με τα 5 από αυτά να είναι ανήλικα, από 4 μηνών μέχρι 17 ετών.

Ρωτώντας πως έφτασε η κατάσταση στο σημείο να μην υπάρχει ρεύμα στο σπίτι, η οικογένεια μας εξήγησε ότι στο παρελθόν, υπήρχαν κάποιες αδικαιολόγητες χρεώσεις στον λογαριασμό, με τις συνολικές οφειλές να φτάνουν τις 4 χιλιάδες ευρώ και την ΑΗΚ να τους αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού, ενώ έλαβαν δημόσιο βοήθημα για να επιδιορθωθεί η βλάβη.

Σε διακανονισμό που έγινε με την ΑΗΚ, όπως μας ανέφεραν, συμφωνήθηκε όπως πληρώσουν αρχικά το ποσό των 400ευρώ και στη συνέχεια να πληρώνουν δόση 170 ευρώ μηνιαίως, με την Αρχή Ηλεκτρισμού όμως να ζητά στη συνέχεια, όπως μας λέχθηκε, μετά από δύο δώσεις ποσό περίπου 350ευρώ τον μήνα αντί 170, ποσό που αδυνατούν να πληρώνουν.

Λόγω της απουσίας ρεύματος στην οικία, τα παιδιά κουβαλούν μεγάλες μπαταρίες αυτοκινήτων καθημερινά σε γειτονικό συνεργείο αυτοκινήτων, όπου εργαζόμενος εκεί φορτίζει αφιλοκερδώς τις μπαταρίες έτσι ώστε να μπορούν να συνδέουν σε αυτές μικρές ηλεκτρικές συσκευές, όπως κινητό τηλέφωνο, ένα μικρό ραδιόφωνο και μια λάμπα led, για να έχουν φως το βράδυ.

Ο πατέρας της οικογένειας βρίσκεται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος για ρευματοκλοπή, με καταγγελίες να γίνονται από την ΑΗΚ ακόμη και μετά την αφαίρεση του μετρητή, χωρίς οποιοσδήποτε αρμόδιος λειτουργός να έχει επιθεωρήσει την εγκατάσταση ή τον μετρητή, υποστηρίζει η οικογένεια.

“Περνούν που έξω, βλέπουν το φως της λάμπας που έχουμε στην παταρία, ακούν το ραδιουι τζαι καταγγέλουν μας”, ανέφερε ο παππούς του βρέφους.

Πάντως, αυτό που προκύπτει μέσα από το ρεπορτάζ, είναι το ότι ίσως να έγινα λανθασμένες κινήσεις και από τις δύο πλευρές, αυτό θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη. Η οικογένεια αυτό που ζητά είναι ένα διακανονισμό που θα μπορεί να πληρώνει, έτσι ώστε να είναι εντάξει στις οφειλές τους και να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Μέχρι τότε όμως, ένα βρέφος θα περάσει το πρώτο καλοκαίρι της ζωής του χωρίς έστω έναν ανεμιστήρα, ενώ τα άλλα ανήλικα παιδιά της οικογένειας, θα διαβάζουν τα μαθήματα τους κάτω από το φως μιας λάμπας led συνδεδεμένη με μπαταρία αυτοκινήτου και κρεμασμένη στο εκτός λειτουργίας ψυγείο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top