ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΥΠΟΘΕΣΗ FOCUS: Ανατροπή με συγκίνηση και δάκρυα

ΥΠΟΘΕΣΗ FOCUS: Ανατροπή με συγκίνηση και δάκρυα

Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι Μιχάλης Ζολώτας και Μιχάλης Φόλε σε σχέση με την υπόθεση FOCUS.

Της Γεωργίας Παππούτα

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, ενέκρινε το αίτημα των δικηγόρων των κατηγορούμενων για άμεση διακοπή της ποινικής διαδικασίας σε βάρος τους.

Με την ανακοίνωση της απόφασης οι Ζολώτας και Φόλε δεν κατάφεραν να κρύψουν τα συναισθήματά τους, καθώς ήταν ευδιάκριτα τα δάκρυα χαράς στα πρόσωπά τους.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο κατά την παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο, είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης για Μιχάλη Ζολωτα και Μιχαηλ Φολέ σε σχέση με αδικήματα συγκάλυψης και συναλλαγών που αφορούν διαφθορά.

Το Ανώτατο είχε ακυρώσει τα εντάλματα. Είχε κάνει δεκτή τη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης τους ότι το Δικαστήριο δεν είχε εξουσία να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους, αφού η έκδοση τους έγινε κατά παράβαση του άρθρου 4(2) του περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμου του 2001, δεδομένου ότι η επίδοση του κατηγορητηρίου προς αυτούς έγινε σε ξένη χώρα, δηλαδή στην Ελλάδα όπου κατοικούν οι κατηγορούμενοι.

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου είχαν τεθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισής τους τα ακόλουθα:
1) Εναντίον των κατηγορούμενων επιδόθηκε κατηγορητήριο
2) Το κατηγορητήριο επιδόθηκε δεόντως στην Ελλάδα όπου διέμεναν
3) Δεν εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο και ο Δικηγόρος ανάφερε ότι δεν είχαν την υποχρέωση
4) Το Δικαστήριο έκρινε ότι είχαν υποχρέωση να παρουσιαστούν και αφού ρώτησαν δικηγόρους αν αναλαμβάνουν προσωπικά την ευθύνη να παρουσιαστούν οι πελάτες τους και αρνήθηκαν, βγήκαν εντάλματα σύλληψης
5) Διαδικασία για να παραδοθούν με Ευρωπαϊκά εντάλματα.
6) Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την παράδοση τους για να παρουσιαστούν.
7) Παρουσιαστήκαν μετά από τα εντάλματα εμφανιστήκαν στο Επαρχιακό παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο όπου τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι
8. Συμμορφώθηκαν με τους όρους. Εμφανίζονται εκ τότε υπό τους περιοριστικούς όρους.

Το Κακουργιοδικείο εξέτασε κατά πόσον η συνέχιση της διαδικασίας υπό τα πιο πάνω δεδομένα ήταν καταχρηστική επειδή υποχρεώθηκαν να εμφανιστούν υπό τα εντάλματα.

Στο τέλος κρίθηκε πως οι κατηγορούμενοι ενώ δεν είχαν υποχρέωση να εμφανιστούν υποχρεώθηκαν να εμφανιστούν και μάλιστα με την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Είναι προφανές πως χωρίς την προσαγωγή τους δεν θα ήταν δυνατή η έναρξη ποινικής δίωξης εναντίον τους, όπως αναφέρθηκε. Επιτεύχθηκε παράνομα, όπως αποφασίστηκε από το Ανώτατο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι το Κακουργιοδικείο αποφάσισε τη διακοπή της δίκης, η οποία άρχισε με τον εξαναγκασμό προσαγωγής τους από τα παράνομα εντάλματα σύλληψης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

4+1 παραμυθένιοι έρωτες που γεννήθηκαν στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών

Αυτισμός: Απλό τεστ υπόσχεται διάγνωση σε μωρά κάτω των επτά μηνών

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Ανεβαίνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι την Τετάρτη



Ευρωεκλογές- Ανεβάζουν στροφές τα κόμματα- Η μάχη των εντυπώσεων

Ευρωεκλογές- Ανεβάζουν στροφές τα κόμματα- Η μάχη των εντυπώσεων

Βρισκόμαστε μία ανάσα για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου, με τα κόμματα να ανεβάζουν στροφές με στόχο τις Ευρωεκλογές κυρίως και αυτό γιατί η δύναμη των κομμάτων θα διαφανεί μέσα από τα ποσοστά που θα λάβουν και πώς αυτά, θα καθορίσουν  την επόμενη μέρα, αλλά και πως θα κινηθούν μέχρι τις βουλευτικές του 2026.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top