ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ-ΙΟΣ ΝΕΙΛΟΥ: Προειδοποιούσαν από το 2017 οι Οικολόγοι - Κρούσμα το 2016

ΚΥΠΡΟΣ-ΙΟΣ ΝΕΙΛΟΥ: Προειδοποιούσαν από το 2017 οι Οικολόγοι - Κρούσμα το 2016

Από το 2017 – και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου – ο Γιώργος Περδίκης έθιξε το ζήτημα του ιού του Νείλου σε ερώτηση που έκανε προς τον αρμόδιο υπουργό.

Του Μιχάλη Μενελάου

Στα τέσσερα έχουν φτάσει μέχρι τις 08/08 τα κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, κρούσματα καταγράφονται και τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

Παράλληλα πέμπτο περιστατικό στην επαρχία Αμμοχώστου, βρίσκεται υπό διερεύνηση, για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του ιού.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως ο Ιός του Δυτικού Νείλου, δεν είναι «πρωτοφανές» στην Κύπρο καθώς για τον εν λόγω ιό, προειδοποιούσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, από το 2017.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Περδίκης, με ερώτημά του στον υπουργό Υγείας, ζήτησε ενημέρωση για κρούσμα του ιού στο νησί μας – το οποίο ήταν θανατηφόρο – ούτως ώστε να του το επιβεβαιώσει ο υπουργός Υγείας, ενώ παράλληλα ήγειρε ζήτημα ως προς τις ενέργειες και τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπισή του.

Ο τότε υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, απάντησε στον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πως το 2016 εμφανίστηκε μεμονωμένο περιστατικό από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επρόκειτο για κάτοικο Λάρνακας, ηλικίας 75 ετών, ο οποίος στις αρχές Ιουλίου 2016 πήγε σε ταξίδι διακοπών στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή, έγιναν εξετάσεις κατά πόσον ήταν εισαγόμενο ή αυτόχθον περιστατικό. Έτσι έγινε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων Ελλάδας (ΚΕΕΛΠΝΟ). 

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο ιός δεν είχε καμία σχέση με τον ιό που υπάρχει στην Ελλάδα (από το 2011), αλλά ήταν ιός που περιστατικά του εντοπίζονται στην Ιταλία, την Τουρκία όπως επίσης και το Ισραήλ.

«Το περιστατικό αυτό ήταν μεμονωμένο και δεν υπήρξαν άλλα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά.  Σημειώνεται ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είχαν προβεί σε έλεγχο των περιοχών που διέμενε ή περπατούσε (για άσκηση) ο ασθενής και δεν βρέθηκαν στάσιμα νερά ή νεκρά πτηνά», ανέφερε ο κύριος Παμπορίδης στην απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2017.

«Στο παρόν στάδιο δεν παρέχεται κάποια συγκεκριμένη ή ειδική θεραπεία εκτός από υποστηρικτική (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών).  Το μοναδικό προληπτικό μέτρο που προωθείται στοχεύει στην ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού και επικεντρώνεται στην αποφυγή έκθεσης του σε περιοχές όπου ενδημούν κουνούπια, ενώ σε προσωπικό επίπεδο στη χρήση εντομοαπωθητικών», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

«Άλλο βασικό μέτρο πρόληψης αποτελεί ο προσωρινός αποκλεισμός των αιμοδοτών οι οποίοι είτε κατοικούν είτε επισκέπτονται τις προσβεβλημένες περιοχές.  Επίσης συστήνεται η τοποθέτηση σητών στα παράθυρα των σπιτιών καθώς και ο καθαρισμός των λιμναζόντων υδάτων και ξερών χόρτων όπου βρίθουν κουνούπια», καταλήγει ο κύριος Παμπορίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top