ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

KPMG Pulse of Fintech: Μειώνονται οι επένδυσεις fintech σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2019

KPMG Pulse of Fintech: Μειώνονται οι επένδυσεις fintech σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2019

Παρατηρείται μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση fintech το πρώτο εξάμηνο του 2019, με τις επενδύσεις να φτάνουν σε US$ 37,9 δις παγκοσμίως μέσω 962 συμφωνιών.

 

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρουσιάζει καθοδικές τάσεις, αποτυπώνοντας μείωση στις μεγάλες συμφωνίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της KPMG Pulse of Fintech H1'19, η οποία μελετά τις παγκόσμιες τάσεις στις επενδύσεις fintech.


Οι μεγαλύτερες συμφωνίες μέχρι στιγμής για το 2019 αφορούν μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Dun & Bradstreet με έδρα τις ΗΠΑ ύψους US$ 6,9 δις, την εξαγορά της Concardis στη Γερμανία ύψους US$ 6 δις και την εξαγορά της eFront με έδρα τη Γαλλία ύψους US$ 1,3 δις. Το κλείσιμο και άλλων μεγάλων συμφωνιών στο άμεσο μέλλον φαίνεται επίσης πιθανό, μεταξύ των οποίων η εξαγορά της Worldplay από την Fidelity (US$ 43 δις), η εξαγορά της First Data από την Fiserv (US$ 22 δις) και η συγχώνευση της Global Payments με την Total System Services (US$ 21,5 δις).


Η ποικιλία των περιοχών που προσελκύουν σημαντική χρηματοδότηση fintech συνέχισε να αυξάνεται, βοηθώντας, παρά την έλλειψη μεγάλων συμφωνιών σε μια συγκεκριμένη περιοχή, στη διατήρηση της δυναμικότητας των επενδύσεων fintech. Οι επενδυτές fintech σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές επικεντρώθηκαν σε ένα μικρότερο αριθμό μεγάλων συμφωνιών, συμβαδίζοντας με τις επενδυτικές τάσεις που παρατηρούνται γενικότερα.

Σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης για το πρώτο εξάμηνο του 2019
• Οι παγκόσμιες επενδύσεις fintech υποχώρησαν σε σχέση με πέρσι - από US$ 120 δις το 2018 σε μόλις US$ 37,9 δις στα μέσα του 2019. Η πτώση αυτή ενδέχεται να είναι πρόσκαιρη, την ώρα που τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένονται μεγάλες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών.
• Αν και ανήλθε στα US$ 25,3 δις το 2018, η συμμετοχή εταιρειών στην επενδυτική δραστηριότητα υποχώρησε σε μόλις US$ 4,75 δις το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς οι εταιρείες και οι κλάδοι των επιχειρηματικών τους κεφαλαίων επέλεξαν να απέχουν από την επενδυτική δραστηριότητα σε μεγάλες συμφωνίες.
• Οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου διατήρησαν τον ιλιγγιώδη ρυθμό των επενδύσεων που σημειώθηκε το 2018, με πάνω από US$ 1,9 δις το πρώτο εξάμηνο του έτους - με ώθηση από τη συνεχιζόμενη ωρίμανση του τομέα του fintech και τις επακόλουθες επενδυτικές ευκαιρίες σε πρωτοπόρους του κλάδου.
• Η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων παρουσιάζει παύση το δεύτερο τρίμηνο του 2019 επενδύοντας λιγότερα από US$ 4 εκ. παγκοσμίως, έναντι US$ 20 δις που επενδύθηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Αυτό αναμένεται να αναστραφεί γρήγορα, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με τις συμφωνίες για τις Worldpay, First Data και Total System Services, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
• Έχει σημειωθεί αισθητή πτώση στις συνολικές επενδύσεις στους τομείς του blockchain και των κρυπτονομισμάτων μέχρι στιγμής φέτος, που υποχωρούν από τα US$ 5 δις μέσω 586 συμφωνιών το 2018, σε μόλις US$ 1 δις μέσω 171 συμφωνιών το πρώτο εξάμηνο του 2019.
• Ο όγκος των επενδύσεων στον κλάδο του insurtech συρρικνώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, από τα US$ 7,6 δις το 2018, σε μόλις US$ 1,1 δις το πρώτο εξάμηνο του 2019.


Μετά από μια χρονιά ρεκόρ σε όρους όγκου και αξίας, οι συνολικές επενδύσεις fintech παρέμειναν ισχυρές στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019, καταγράφοντας US$ 18,3 δις μέσω 470 συμφωνιών. Η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ κατέγραψε 5 από τις κορυφαίες συμφωνίες, με τις fintech επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2019, ενισχυμένες από γύρους χρηματοδότησης που άντλησαν US$ 300 εκ. για τις Carta και Affirm. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν έναν αυξανόμενο αριθμό fintech hubs, με 6 κορυφαίες συμφωνίες. Αν και ο κλάδος πληρωμών παρέμεινε ελκυστικός για επενδύσεις στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια το πρώτου εξαμήνου του 2019 υπήρξε επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για συμφωνίες Β2Β.


Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις fintech σε συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου παρέμειναν σταθερές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, φτάνοντας τα US$ 13,2 δις. Την ίδια στιγμή, ο όγκος των συμφωνιών κατέγραψε πτώση για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, καθώς οι ευρωπαίοι επενδυτές επιφυλάσσονται να επενδύσουν σε μεταγενέστερο στάδιο και σε πιο ώριμες εταιρείες. Η fintech επενδυτική δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων σημείωσε πτώση από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 – εντούτοις, η Ευρώπη πιθανόν να καταγράψει άλλο ένα τρίμηνο ρεκόρ μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά της Worldpay. Στην Ευρώπη καταγράφηκαν 10 συμφωνίες fintech αξίας πάνω από US$ 100 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, με την εξαγορά της Concardis στη Γερμανία να πρωταγωνιστεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε στην κορυφή των επενδύσεων fintech με 6 από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες. Οι fintech επενδύσεις εταιρειών ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου συνέχισαν να αυξάνονται στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 φτάνοντας στα US$ 1,2 δις, έναντι US$ 1,96 δις που καταγράφηκαν συνολικά το 2018.


Αρκετά μακριά από τα ρεκόρ επενδύσεων του 2018, οι επενδύσεις fintech στην Ασία σημείωσαν σημαντική πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2019, φτάνοντας μόλις στα US$ 3,6 δις μέσω 102 συμφωνιών. Οι κορυφαίες δέκα συμφωνίες στην Ασία αφορούν εταιρείες από έξι διαφορετικές χώρες: Κίνα, Κορέα, Αυστραλία, Ινδονησία, Βιετνάμ και Σιγκαπούρη. Η ποικιλομορφία που παρατηρείται στις συμφωνίες αυτές σηματοδοτεί τη σημαντική αύξηση των fintech hubs στην περιοχή.
Το Χονγκ Κονγκ (S.A.R.) έκανε σημαντικά άλματα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του fintech κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, με τη Νομισματική Αρχή να εκδίδει τις πρώτες οκτώ άδειες εικονικής τραπεζικής (virtual banking). Οι επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν εκπροσωπούν ένα μείγμα μη-παραδοσιακών τραπεζικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων ασφαλιστικές και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Ανάμεσα στις εταιρείες που έλαβαν άδειες εικονικής τραπεζικής εκπροσωπούνται και αρκετοί από τους κινέζικους γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Tencent και η Ant Financial.


«Η εισαγωγή της ανοικτής τραπεζικής (open banking) αναδύεται σε σημαντικό παράγοντα των επενδύσεων fintech, ταυτόχρονα με τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι σύγχρονες τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε ο Ian Pollari, Global Fintech Co-Leader της KPMG International. «Παρατηρούμε την ανάπτυξη τομέων όπως το wealthtech και proptech, καθώς και την αυξανόμενη συμμετοχή των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την βαθιά πληροφόρηση που έχουν για τους πελάτες τους, ώστε να επεκτείνουν τη διείσδυσή τους στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».


«Η μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση fintech υποδηλώνει ότι ορισμένοι τομείς fintech λειτουργούν καλύτερα από άλλους· η οριζόντια εφαρμογή τεχνολογιών όπως τα παραδείγματα των proptech και το άνοιγμα του τραπεζικού τομέα με την έκδοση εικονικών αδειών να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, αναμένεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο επενδυτικό μερίδιο», είπε ο Παγκράτιος Βανέζης, Διοικητικός Σύμβουλος και συνέταιρος fintech στην KPMG Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top