ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η νέα διευθέτηση για έλεγχο της τροχαίας κίνησης με την τοποθέτηση καμερών, οι δηλώσεις της «προέδρου» του «ανώτατου δικαστηρίου»,  τα στατιστικά στοιχεία για τις συλλήψεις Τ/κ, οι οποίοι βρέθηκαν σε καζίνα να διασκεδάζουν, η κατάσταση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τα λάθη που γίνονται αλλά και τα αποτελέσματα της νεκροψίας 35χρονης, η οποία έχασε τη ζωή της σε τροχαίο με την οικογένεια της να επιμένει και να ζητεί την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Τα τελευταία παλούκια» η εφημερίδα επικρίνει την τοποθέτηση εκατοντάδων καμερών ζωντανής παρακολούθησης της τροχαίας κίνησης και όχι μόνο, παραθέτοντας την φράση που κάποτε φέρεται να είχε πει ο Φαζίλ Κιουτσιούκ ότι εάν η Τουρκία μας δώσει ένα παλούκι και μας πει να το βάλουμε στον πισινό μας, θα το κάνουμε. Αλλού γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επιστρέφοντας από την Νέα Υόρκη είπε ότι κάποιοι θέλουν να σκοτώσουν την διαδικασία στο Κυπριακό, πριν καν αρχίσει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για να γίνουν εργατικές κατοικίες στα Βαρώσια.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Το σύστημα πρέπει να δουλεύει ανάλογα με την ικανότητα» γράφει ότι η «πρόεδρος» του «ανώτατου δικαστηρίου» παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διορισμοί με μέσον, ενώ τάχθηκε εναντίον της δημιουργίας «υπουργείου δικαιοσύνης» στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι σειρά αποφάσεων έλαβε χθες το «υπουργικό συμβούλιο» για τα καζίνο, τα Βαρώσια, τον δρόμο Καραβά, τον έλεγχο των οδηγών σχολικών λεωφορείων και τις πριμοδοτήσεις στον τουρισμό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στους στόχους της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς για το «πανεπιστήμιο» Κερύνειας.
 
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ο τζόγος προχωρεί, φτάνει και τους πολίτες» προβάλλει στοιχεία της «αστυνομίας» σχετικά με τις συλλήψεις Τ/κ, θαμώνων καζίνων (σ.σ «νόμος» του ψευδοκράτους απαγορεύεται στους Τουρκοκύπριους την είσοδο στα καζίνα), σύμφωνα με τα οποία κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 έγιναν συνολικά 590 συλλήψεις. Η εφημερίδα προβάλλει σε άλλο δημοσίευμα της στοιχεία της «επιτροπής ανταγωνισμού» και των υποθέσεων που χειρίστηκε εντός των πρώτων εννέα μηνών τρέχοντος έτους. Αλλού αναφέρεται σε ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό γυναικών εργαζομένων στο κλαμπ.
 
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πρώτα χτίζουμε και μετά κάνουμε τον προγραμματισμό» προβάλλει δηλώσεις «αρμοδίων» σχετικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό των κατεχόμενων πόλεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα λάθη κυρίως της «κυβέρνησης» στον τομέα της πολεοδομίας. Αλλού κάνει αναφορές στις αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι και η έναρξη της πρώτης φάσης των οδικών εργασιών στον κατεχόμενο Καραβά. Αναφορά  γίνεται και σε σύλληψη 39χρονου, ο οποίος κατηγορείται ότι εκτός από ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου ήταν και ο μαστροπός αλλά και ο βιαστής πολλών εκ των εργαζομένων γυναικών στο κλαμπ.  
 
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αποτέλεσμα νεκροψίας: Ξυλοκοπήθηκε» αναφέρει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε επί της σορού της 35χρονης Σεντέφ, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο όταν το όχημα της προσέκρουσε βίαια σε δέντρο, φέρει στο σώμα της πολλούς μώλωπες που δεν σχετίζονται με το δυστύχημα ενώ η «αστυνομία» εξετάζει ακόμα την υπόθεση ως τροχαίο. Γράφει αλλού ότι ικανοποιημένοι είναι φέτος οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών αφού οι βροχοπτώσεις έφεραν καλά αποτελέσματα για τη σοδειά τους. Αναφορά κάνει και στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από τη Νέα Υόρκη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top