ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τράμπ ανοίγει τον δρόμο για την τούρκικη εισβολή στη Συρία– Τι λέει ο Λευκός Οίκος, τι υποστηρίζουν οι Κούρδοι - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Τράμπ ανοίγει τον δρόμο για την τούρκικη εισβολή  στη  Συρία– Τι λέει ο Λευκός Οίκος, τι υποστηρίζουν οι Κούρδοι - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως «θα κάνουν στην άκρη» από μια επικείμενη τουρκική εισβολή ενάντια στις φίλο - κουρδικές δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας, οι οποίες όπως αναφέρουν, ήταν σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Οι κουρδικές δυνάμεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους ωστόσο η Τουρκία τους θεωρεί τρομοκράτες.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εκατοντάδες στρατού στην βορειοανατολική Συρία, έχουν ξεκινήσει να αποσύρονται από την περιοχή όπου η Τουρκία θέλει να εγκαθιδρύσει την «ζώνη ασφαλείας»

Η κύρια κουρδική δύναμη της Συρίας αποκάλεσε την πράξη αυτή των ΗΠΑ ως «πισώπλατη μαχαιριά», αφού τον Ιανουάριο, οι Αμερικάνοι απείλησαν την Τουρκία πως θα την καταστρέψουν οικονομικά εάν επιτεθεί στους Κούρδους.

Ωστόσο το σχόλιο του Λευκού Οίκου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγιπ Ερντογάν και του Τράμπ δεν έκανε ούτε καν αναφορά στους Κούρδους.

Το σχόλιο του Λευκού Οίκου ήταν πως «η Τουρκία θα προχωρήσει με την μακροπρόθεσμη επιχείρηση της στην βόρια Συρία». Συνεχίζοντας, οι ΗΠΑ αναφέρουν πως «ο στρατός των ΗΠΑ, δεν θα υποστηρίξουν και δεν θα αναμιχθούν στην επιχείρηση και έχοντας νικήσει το ισλαμικό χαλιφάτο στο έδαφος, ο στρατός των ΗΠΑ, δεν θα βρίσκεται πλέον στην περιοχή»

Επίσης ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «Η Τουρκία θα αναλάβει όλες τις ευθύνες όσο αναφορά τους κρατούμενους τρομοκράτες του ΙΚ, οι οποίοι κρατούνται από κουρδικές δυνάμεις τα τελευταία δύο χρόνια»

Αυτό το γεγονός αντιπροσωπεύει την στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ και του προέδρου Τραμπ, ενεργώντας κατά την συμβουλή πολλών στο Πεντάγωνο και το κρατικό τμήμα.

 Οι Κούρδοι ενδέχεται να αναγκαστούν να αναζητήσουν στέγη στη συριακή κυβέρνηση. Πιθανών, αυτό το κενό να δημιουργήσει χάος το οποίο πιθανών να αναζωπυρώσει το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόσυρση των ΗΠΑ σηματοδοτεί την προδοσία των κουρδικών συμμάχων της Ουάσιγκτον, μια προδοσία που πολλές άλλες χώρες στην περιοχή θα παρατηρήσουν με ανησυχία. Οι Κούρδοι μέσω του αντιπροσώπου τους ανέφεραν πως «υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι δεν θα επέτρεπε καμία τουρκική στρατιωτική επιχείρηση ενάντιων μας στην περιοχή»

Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν πως η τουρκική εισβολή θα είναι περιορισμένη κατά μήκος 60 χιλιομέτρων μεταξύ των πόλεων Tal Abyad και Ras al-Ain.

Πρόκειται για μια αραιοκατοικημένη, κυρίως αραβική περιοχή. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη αποσυρθεί από τέσσερις συνοριακές θέσεις εκεί, αλλά δεν έχουν αποσυρθεί από άλλες θέσεις ανατολικά και δυτικά.

Ομοίως, οι μεγάλες κουρδικές πόλεις κατά μήκος των συνόρων - Kobane, Qamishili και άλλοι - παραμένουν σε ηρεμία. Δεν υπήρξε καμιά κλήση για να εκκενωθούν οι περιοχές από τους κατοίκους

Οι φυλακές είναι γεμάτες από αλλοδαπούς μαχητές του ΙΚ και είναι περισσότερο προς τα νότια και θα παραμείνουν υπό κουρδικό έλεγχο, εάν η Τουρκία περιοριστεί σε μια μικρή επίθεση.

Εντούτοις, κάποιοι διαφωνούν με αυτές τις ενδείξεις αναφέροντας πως πρόκειται για μια μεγάλη κλιμακούμενη τουρκική εισβολή και για αυτό οι Βρετανικές και οι Αμερικάνικες ειδικές δυνάμεις έχουν από καιρό οργανώσει την αποχώρηση τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top