ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ιερείς κάνουν και τους νεκροθάφτες -Καταγγελία με ντοκουμέντα για τα παράνομα Γραφεία Κηδειών -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Ιερείς κάνουν και τους νεκροθάφτες -Καταγγελία με ντοκουμέντα για τα παράνομα Γραφεία Κηδειών -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αλαλούμ επικρατεί με τα Γραφεία Κηδειών, αν και έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση της νομοθεσίας για το “νοικοκύρεμα” του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου.

Tης Χριστιάνας Τσαγγάρη

Με τον περί Ελέγχου των Γραφείων Κηδειών και Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών Νόμο, [182(Ι)2013], σε διάστημα τεσσάρων χρόνων έπρεπε το ζήτημα να είχε ξεκαθαρίσει με το ποια τελικά λειτουργούν παράνομα και ποια νόμιμα.

Αντί αυτού, σύμφωνα με καταγγελία στο ThemaOnline, υπάρχουν σήμερα γραφεία που λειτουργούν χωρίς άδεια ή δεν εφάρμοσαν ούτε τους πιο βασικούς κανονισμούς που προβλέπει η νομοθεσία, θέτοντας εν κινδύνω τη δημοσία υγεία, ακολουθώντας “μεσαιωνικές” μεθόδους.

Μη αδειοδοτημένα Γραφεία Κηδειών, υπάρχουν τέσσερα στη Λευκωσία, τρία στη Λάρνακα, δυο στην Πάφο και τέσσερα στην Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Και παπάδες και νεκροθάφτες

Σύμφωνα με την καταγγελία, κάποια από αυτά στεγάζονται σε οικίες, αποθήκες και ακατάλληλα παραπήγματα.

Σε μία περίπτωση πίσω από παράνομο Γραφείο Κηδειών ιδιοκτήτης εμφανίζεται οδηγός ασθενοφόρου, ενώ σε άλλη περίπτωση ιερείς είναι και νεκροθάφτες.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που κατέχει στο ThemaOnline, δυο κληρικοί, παραλαμβάνουν σε φέρετρο νεκρό (από το νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας) και ετοιμάζονται να τον μεταφέρουν για τη νεκρώσιμο ακολουθία και τάφη, με διπλοκάμπινο, το οποίο έχει το ρόλο της νεκροφόρας.

Παράνομα Γραφεία κηδειών, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, προσεγγίζουν ιδιωτικές κλινικές και γηροκομεία για συνεργασία, με τα του ωφελίμου, ασφαλώς.

Συγκεκριμένα τους προτείνουν σε περίπτωση που υπάρχει νεκρός να τους ενημερώνουν και με τη σειρά τους, να τους δίνουν φιλοδώρημα, το οποίο κυμαίνεται συνήθως στα 200 ευρώ.

Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά, που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τραγελαφικά συμβάντα με μεταφορές νεκρών, με το πιο πρόσφατο αυτό που συνέβη στην Πάφο, όταν άνοιξε η νεκροφόρα και έπεσε το φέρετρο στη μέση του δρόμου.

Όπως αναφέρει ο καταγγέλλων στην εν λόγω περίπτωση, η νεκροφόρα ήταν της δεκαετίας του ΄80 και ήταν γνωστό ότι είχε πολλά τεχνικά προβλήματα, με το πίσω μέρος να μην κλείνει σωστά και με ασφάλεια.

Η θεσμοθέτηση έγινε, δεν υπάρχει όμως κανείς να κάνει έλεγχο για την εφαρμογή του νόμου

Όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα του ThemaOnline, αρμόδιοι για να κάνουν τους ελέγχους, με βάση το νόμο, για το ποια Γραφεία Κηδειών λειτουργούν με άδεια ή ποια χωρίς άδεια είναι οι Επαρχιακές Διοικήσεις, ωστόσο δεν είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιες για να κλείσουν τους παράνομους.

Δεμένα είναι και τα χέρια της Αστυνομίας, αφού δεν έχει εξουσιοδότηση με βάση το νόμο να βάλει λουκέτο στους παρανομούντες. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει το όλο ζήτημα να ρυθμιστεί με συνεργασία του Υπουργείο Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Νιώθουν κορόιδα οι αδειοδοτημένοι

Όσοι πάντως τήρησαν πιστά το νόμο και εξασφάλισαν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας, νιώθουν τον απόλυτο εμπαιγμό εις βάρος τους από τις αρμόδιες Αρχές.

Διερωτώνται γιατί εντέλει υιοθετήθηκε ο νόμος, αφού δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυο ταχυτήτων Γραφεία Κηδειών, με τους νόμιμους μάλιστα κάθε χρόνο να καταβάλλουν και όλες τις οφειλές τους (ΦΠΑ κτλ) προς το κράτος.

Πάντως την τελευταία φορά που τέθηκε υπόψη το ζήτημα στον Υπουργό Εσωτερικών, από το βουλευτή Γιώργο Περδίκη, η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής:

(α) Ο περί Ελέγχου των Γραφείων Κηδειών και Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχεύσεων Νόμος...θεωρούμε ότι εφαρμόζεται ικανοποιητικά.

(β) Έχουν υποβληθεί συνολικά 19 αιτήσεις για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας γραφείου κηδειών, εκ των οποίων τα 11 έχουν αδειοδοτηθεί. Επισυνάπτεται κατάλογος των αδειοδοτημένων γραφείων για ενημέρωσή σας.

(γ) Οι υπόλοιπες 8 αιτήσεις εξετάζονται και όσες απ’ αυτές, μέχρι την επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου, ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν, που κυρίως αφορούν την αδειοδότηση κτιριακών τους εγκαταστάσεων, θα προωθηθούν για έγκριση.

(δ) Στις 2 5.10.2018 έχει διαβιβαστεί στον Αρχηγό Αστυνομίας, για διερεύνηση σε συνεργασία και με τους κατά επαρχία εξουσιοδοτημένους λειτουργούς των Επαρχιακών Διοικήσεων, καταγγελία η οποία αναφέρεται σε 15 μη αδειοδοτημένα γραφεία, 6 εκ των οποίων περιλαμβάνονται στις υπό εξέταση αιτήσεις. Αντίγραφο της καταγγελίας επισυνάπτεται για ενημέρωσή σας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, παρά τα προβλήματα που αναγνωρισμένα παρουσιάστηκαν, θα συνεχίσει να εργάζεται για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το θέμα είχε τεθεί υπόψιν του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος είχε απαντήσει ως ακολούθως:

"...ότι στην Αστυνομία έχει καταγγελθεί μόνο μία (1) υπόθεση που αφορά παράβαση του περί Ελέγχου των Γραφείων Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών Νόμου 182(Ι)/2013 και για τη λειτουργία Γραφείου Κηδειών χωρίς Άδεια. Η καταγγελία έγινε από το Σύλλογο Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών στις 28/7/2018 στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου και είναι υπό διερεύνηση. Σημειώνεται, όμως, ότι για τα ερωτήματά σας αναφορικά με τα γραφεία που έχουν αποταθεί και εξασφαλίσει ή όχι άδεια καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχητικό F-16 συνετρίβη σε εθνικό πάρκο των ΗΠΑ - Η κατάσταση υγείας του πιλότου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top