ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαδάκης - Το «σκωτσέζικο ντους» των ΗΠΑ στην Τουρκία και ο ρόλος των παικτών στην περιοχή της Συρίας -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δ. Παπαδάκης - Το «σκωτσέζικο ντους» των ΗΠΑ στην Τουρκία και ο ρόλος των παικτών στην περιοχή της Συρίας -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η κατάσταση στην βόρεια Συρία, κάθε άλλο παρά προβλέψιμη μπορεί να χαρακτηριστεί. Μάχες επί μαχών, συμφωνίες και παραβιάσεις συμφωνιών, συμμαχίες με εχθρούς συμμάχων, όλο αυτό το μπερδεμένο σκηνικό είναι καθημερινά στην ροή ειδήσεων του Τύπου.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Το ThemaOnline, επικοινώνησε με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος είναι γνώστης της διεθνούς σκακιέρας και τοποθετείται συχνά στο βήμα της Ευρωβουλής, σχετικά με τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα και την χώρα μας.  

Ο κ. Παπαδάκης, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία, δεν θα πάψει ποτέ να είναι στο ενδιαφέρον των δύο υπέρ-δυνάμεων, Ρωσίας και ΗΠΑ, λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας αφού βρίσκεται πολύ κοντά σε μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα, αλλά και λόγω της στρατιωτικής της ισχύς.

Στην συνέχεια, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην πορεία τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρία της Τουρκίας, και πως πιθανόν να πέσει στις παγίδες που ο ίδιος στήνει στην περιοχή και να ανατραπεί από τους κεμαλιστές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, αφού ούτε η αντιπολίτευση στην Τουρκία βλέπει με καλύτερο μάτι το Κυπριακό από τον Ερντογάν. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, «όταν ο Ερντογάν λέει πως διεκδικεί 3 ελληνικά νησιά, αυτοί λένε πως διεκδικούν 10».

Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με τον Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, η Τουρκία, έχει πετύχει τις επιδιώξεις της στην Συρία, αφού η «ασφαλής ζώνη» δημιουργείται όπως ακριβώς την ήθελαν με τις ευλογίες των ΗΠΑ και τις Ρωσίας. Επίσης, η Τουρκία, απέφυγε την ενοποίηση των κουρδικών περιοχών της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, πράγμα που θα ήταν καταστρεπτικό για την Άγκυρα.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο κ. Παπαδάκης μας ανέφερε πως «η Αμερική παίζει παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης», σχετικά με την απόφαση της να αποσυρθεί από την μέση ανατολή, αφού αυτό αντηχεί ωραία στα αυτιά των Αμερικάνων, ότι δηλαδή προέχει η προστασία των στρατευμάτων και πως η Αμερική δεν έχει καμία δουλεία στην περιοχή.

Παράλληλα, όμως, ο Ντόναλντ Τράμπ, θέλει να ικανοποιήσει και την αντίθετη άποψη που υποστιρίζει πως η Αμερική χάρισε απλόχερα τον κυριαρχικό της ρόλο ως υπέρ-δύναμη, στην Ρωσία, εξ ού και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αλλά και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, από την Αμερικάνικη Βουλή.

Ως «σκωτσέζικο ντους» αποκάλεσε την όλη εναλλασσόμενη στάση της Αμερικής απέναντι στην Τουρκία, ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης. Αρχικά, είδαμε τις ΗΠΑ, να κάνουν δώρο στην Τουρκία με την αποχώρηση τους, την ζώνη ασφαλείας που ήθελαν, και αυτό θέρμανε τις σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο στην συνέχεια, η επιβολή κυρώσεων ψύχρανε ξανά την Τουρκία. Στην συνέχεια μετά την συμφωνία της εκεχειρίας και την εξασφάλιση της ζώνης ασφαλείας οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν, ενώ ψυχράνθηκαν ξανά, όταν η αμερικάνικη Βουλή αναγνώρισε για πρώτη φορά την γενοκτονία των Αρμενίων και επέβαλε ξανά κυρώσεις προς την Τουρκία.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαδάκη, σημαντικό ρόλο στην περιοχή, θα διαδραματίσει και το Ιράν, λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Συρία, και το Ισραήλ το οποίο δεν θέλει με τίποτα η θέση της Τουρκίας, να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο αλλά και η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, λόγω του ότι υπάρχει μια τάση εντός των αμερικανικών κύκλων, να εγκαταλειφθεί η Τουρκία και ο Ερντογάν που δεν αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο να συναφθούν συμμαχίες με Ελλάδα Κύπρο και Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανταλλαγή πυρών για πρώτη φορά μεταξύ του τουρκικού στρατού και του συριακού στρατού, ο κ. Παπαδάκης μας ανέφερε πως δεν πιστεύει πως αυτό θα εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο, αφού προσδοκά πως θα επέμβει η Ρωσία για να το αποτρέψει. «Η Ρωσία, ισχυροποίησε την θέση της από το 2015, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα, της έδωσε το πράσινο φως για να εμπλακεί στον πόλεμο κατά τους Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, ερωτηθείς για τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Παπαδάκης είπε πως μεγάλος ηττημένος αυτού του πολέμου είναι οι ΗΠΑ, αφού κατά κάποιον τρόπο εγκατέλειψαν την περιοχή, όπως επίσης και οι Κούρδοι, οι οποίοι νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος με βαριές απώλειες, αλλά στην συνέχεια προδόθηκαν από τις ΗΠΑ και εγκαταλείφθηκαν στα χέρια της τουρκικής θηριωδίας.

Ως μεγάλους νικητές, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως πρώτος νικητής είναι η Τουρκία, αφού εξασφάλισε μια σημαντική, μακροχρόνια επεκτατική επιδίωξη και ισχυροποίησε την παρουσία της στην περιοχή, χωρίς απώλειες, ενώ στην μεριά των νικητών βρίσκεται επίσης και η Ρωσία, αφού πλέον θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων στην Συρία χωρίς ανταγωνισμό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top