ΚΟΣΜΟΣ

Εκβιασμό βλέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν

Εκβιασμό βλέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν

Η επέκταση των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου, που αντίκειται σε αναληφθείσες δεσμεύσεις του Ιράν, αποτελεί "ένα μεγάλο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση", ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη (5/11), μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι σήμερα θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 5% στις υπόγειες εγκαταστάσεις της στο Φορντό.

Απόπειρα "πυρηνικού εκβιασμού" η οποία μόνο αποτέλεσμα θα έχει την "περαιτέρω επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης" του Ιράν χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική άσκησης "μέγιστης πίεσης" στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου από πλευράς της Τεχεράνης, που "περιφρονεί δεσμεύσεις-κλειδιά" ως προς το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, "είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θέτει το Ιράν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, "θα συνεχίσει να ασκεί μέγιστη πίεση στο καθεστώς [σ.σ. στο Ιράν] ωσότου να σταματήσει την αποσταθεροποιητική δραστηριότητά του, ιδίως τις δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση" των πυρηνικών όπλων, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί ανακοίνωσε χθες Τρίτη την επανέναρξη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού, την επομένη της παρέλευσης της προθεσμίας που δώσει η Τεχεράνη στους εναπομείναντες εταίρους της στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που συνυπέγραψε με τις μεγάλες δυνάμεις στη Βιένη το 2015.

Η ιρανική κυβέρνηση ανέμενε από τους εταίρους της να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018.

 

ΑΠΟ ΚΥΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top