ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγή χρυσού το κοίτασμα ‘Αφροδίτη’ – 500 εκ. οφέλη τον χρόνο για την εκμετάλλευση

Πηγή χρυσού το κοίτασμα ‘Αφροδίτη’ – 500 εκ. οφέλη τον χρόνο για την εκμετάλλευση

Η Πέμπτη 7/11, θα αποτελεί πλέον μια σημαδιακή μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία και το ενεργειακό της πρόγραμμα, αφού υπογράφθηκαν οι άδεις εκμετάλλευσης του φυσικού κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, από την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek για περίοδο 25 ετών.

Από τώρα και στο εξής η κοινοπραξία θα μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ ταυτόχρονα παίρνει σάρκα και οστά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Μέχρι σήμερα οι ενέργειες αφορούσαν την οριοθέτηση, την αδειοδότηση, την έρευνα και τις γεωτρήσεις.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακοτρύπης, χαρακτήρισε την σημερινή εξέλιξη ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού από σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι παραγωγός ενέργειας και εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολίασε επίσης το γεγονός πως το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω θαλάσσιου αγωγού προς το τερματικό της Αιγύπτου και μέσω LNG στην Ευρώπη.

Ο κ. Λακοτρύπης σημείωσε επίσης πως τα οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια τον χρόνο για περίοδο 5 ετών, για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εδραίωση των συνεργασιών με Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία και Ισραήλ.

Ο Υπουργός Ενέργειας απεύθυνε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξή του, όσο και στον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας και την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top