ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Κληρίδης για πολιτογραφήσεις: Δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάκληση της υπηκοότητας του Low - 'Θεωρείται Κύπριος πολίτης' - VIDEO

Νίκος Κληρίδης για πολιτογραφήσεις: Δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάκληση της υπηκοότητας του Low - 'Θεωρείται Κύπριος πολίτης' -  VIDEO

Στην εκπομπή του Omega, Ενημέρωση Τώρα, παρουσιάστηκε ο νομικός, Νίκος Κληρίδης, ο οποίος μίλησε για το πολύκροτο ζήτημα των πολιτογραφήσεων και την διαδικασία ανάκλησης της υπηκοότητας του Μαλαισιανού επιχειρηματία.

Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή

Ερωτηθείς να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν οι πολιτογραφήσεις και το αν μπορεί να προκύψουν διοικητικά προβλήματα, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως και άλλες χώρες δίνουν υπηκοότητες με τους ρυθμούς που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η Μάλτα και η Ουγγαρία, οι οποίες χρησιμοποιούν της πολιτογραφήσεις στο επενδυτικό τους πρόγραμμα.

«Ο πιο σωστός τρόπος είναι να γίνει διερεύνηση σε βάθος» σχολίασε ο κ. Κληρίδης και πως αν υπάρχουν ευθύνες, τις φέρουν οι αρμόδιοι που έλεγχαν τις διαδικασίες πολιτογραφήσεων.

Όσο αναφορά στα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τόσο για τον Αρχιεπίσκοπο, όσο και για τους εμπλεκόμενους με την υπόθεση του Low, ο κ. Κληρίδης, ανέφερε πως «αυτά τα δημοσιεύματα, υποδεικνύουν δωροληψία  και δεκασμό. Δεν θέλω να σχολιάσω δημοσιεύματα χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Αυτό αποτελεί λασπολογία».

Σε ό,τι αφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης επί του θέματος, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως έχει διοριστεί τριμελής επιτροπή που θα διερευνήσει τα στοιχεία για την υπηκοότητα του Low.

Στη συνέχεια ανέφερε πως, δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάκληση του διαβατηρίου του Low. Ο επιχειρηματίας αυτός έχει επενδύσει 5 εκατομμύρια και πως όταν έκανε την αίτηση για πολιτογράφηση δεν εκκρεμούσε οτιδήποτε εναντίον του. Έχει δικαίωμα να μιλήσει και θεωρείται Κύπριος πολίτης, ανέφερε ο νομικός Νίκος Κληρίδης.

Στη συνέχεια ανέφερε, για να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάκληση της υπηκοότητας του πρέπει να στοιχειοθετήθούν οι λόγοι για τους οποίους θα γίνει η ανάκληση: «Ο ίδιος ισχυρίζεται πως διώκεται για πολιτικούς λόγους από την χώρα του και πως αιτήθηκε πολιτικό άσυλο σε άλλη χώρα. Στην ουσία λέει τα αντίθετα από όσα του καταλογίζουν».

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είπε ο κ. Κληρίδης, είναι να κινηθούμε στα πλαίσια του νόμου. Συντρέχουν τέσσερα κριτήρια τα οποία στοιχειοθετούν τις ενέργειες για την ανάκληση της υπηκοότητας του Low.

Το πρώτο είναι, το αν ο Low, επέδειξε έλλειψη νομιμοφροσύνης, κάτι το οποίο δεν έκανε από την ημέρα που εκδόθηκε η υπηκοότητα, το δεύτερο κριτήριο είναι, το αν έχει επικοινωνήσει ή συνωμοτήσει με εχθρό της ΚΔ σε βάρος της, κάτι το οποίο και πάλι δεν έκανε ο 38χρονος επιχειρηματίας.

Τρίτο κριτήριο είναι το αν καταδικάστηκε σε φυλάκιση σε άλλη χώρα μέσα σε 10 χρόνια, κάτι το οποίο και πάλι δεν έγινε αφού ακόμη καταζητείται και δεν έχει δικαστεί. Το τέταρτο κριτήριο είναι το αν ο Low, εξασφάλισε την υπηκοότητα του με ψευδής παραστάσεις και με πλαστά στοιχεία κάτι το οποίο δεν έγινε.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Κληρίδης είπε πως εάν στοιχειοθετήθουν οι λόγοι ανάκλησης του, ο Low έχει το δικαίωμα και αυτός να μιλήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του φέρνοντας δικά του στοιχεία. Στη συνέχεια, μέσα σε 75 μέρες, πρέπει να προσφύγει στο ανώτατο, και αν το κάνει αυτό η διαδικασία θα πάρει γύρω στα 3 χρόνια. Άλλα τόσα χρόνια θα πάρει περίπου η έφεση σε περίπτωση που την καταβάλει ο Low και από εκεί και πέρα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διαδικασία η οποία θα διαρκέσει εξίσου άλλα τόσα χρόνια.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top