ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ: «Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, μπορεί να καταστεί ισχυρό κίνητρο για λύση του κυπριακού» - Κράτησε ουδέτερη στάση

ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ: «Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, μπορεί να καταστεί ισχυρό κίνητρο για λύση του κυπριακού» - Κράτησε ουδέτερη στάση

Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, μπορεί να καταστεί ισχυρό κίνητρο για λύση του κυπριακού και θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην δημιουργία μιας βαθύτερης περιφερειακής συνεργασίας, αναφέρει στην έκθεση του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτέρες.

Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή  

Συνέχισε, αναφέροντας πως «παρακολουθώ τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο με αυξανόμενη ανησυχία». Ζητώ και πάλι, από τα εμπλεκόμενα μέρη και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.

Ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε πως οι έρευνες κοινής γνώμης αποδεικνύουν πως υπάρχει ισχυρή επιθυμία ανάμεσα στους Τ/κ και τους Ε/κ για λύση του κυπριακού, ωστόσο δεν υπάρχει αισιοδοξία πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία.

Επιπλέον ανέφερε πως οι πολίτες της Κύπρου «είναι σκεπτικοί» σχετικά με την προοπτική για επιτυχία στις συνομιλίες. Τόνισε δε, πως «το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω» εξαιτίας των αυξημένων εντάσεων εντός και γύρω από την Κύπρο και την Κύπρο, λόγω της διαφωνίας των δύο πλευρών στους όρους αναφοράς παρατείνοντας έτσι το αδιέξοδο.

«Καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει καταβάλει επαρκής προσπάθεια για αποφυγή της ρητορικής η οποία ενίσχυσε περαιτέρω τον σκεπτικισμό μεταξύ του κοινού».

Στην έκθεσή του, ο ΓΓ των ΗΕ, παρουσίασε και τις δύο εκθέσεις του Μουσταφά Ακιντζί και του Νίκου Αναστασιάδη, για τις προσπάθειες που έγιναν, ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να αρχίσουν ξανά ουσιαστικές συνομιλίες. Ο Αντώνιο Γκουτέρες κράτησε ουδέτερη στάση στην έκθεση του και απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες και να καταδικάσει τις τουρκικές παράνομες προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top