ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικοινοτική εκδήλωση την Παρασκευή προς παρότρυνση των ηγετών ενόψει τριμερούς

Δικοινοτική εκδήλωση την Παρασκευή προς παρότρυνση των ηγετών ενόψει τριμερούς

Με την έκκληση «ας κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή κι ας διατρανώσουμε την πεποίθηση μας πως η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί», διοργανώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου το απόγευμα δικοινοτική εκδήλωση από 80 και πλέον κόμματα, οργανώσεις, συντεχνίες και δικοινοτικά σύνολα, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο την Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου.
 

Σε διάσκεψη Τύπου το πρωί στο Σπίτι της Συνεργασίας, απέναντι από το Λήδρα Πάλλας, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης ανέγνωσε την διακήρυξη στα ελληνικά λέγοντας ότι οι συνδιοργανωτές αυτής της εκδήλωσης πιστεύουν ότι η επικείμενη τριμερής αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να ανοίξει ξανά η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και ως εκ τούτου την θεωρούν είναι εξαιρετικά σημαντική για  το μέλλον της Κύπρου. 
 
Μετά τη διακοπή των συνομιλιών στο Κράνς Μοντανά, το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα, γεγονός που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την οριστικοποίηση της διχοτόμησης του νησιού μας, πρόσθεσε.
 
«Είναι πεποίθησή μας ότι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούν και πρέπει  να αφήσουν πίσω τους  και να θάψουν οριστικά τη βία του παρελθόντος, τις εθνικιστικές εξάρσεις και  τη μισαλλοδοξία και να οικοδομήσουν μαζί  ένα κοινό  ελπιδοφόρο μέλλον. Η Κύπρος μας είναι πολύ μικρή για να είναι διαιρεμένη, αλλά και πολύ μεγάλη για να μας χωρέσει όλους».
 
Οι συνδιογρανωτές δηλώνουν ότι απαιτούν από τους δυο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων κατά την τριμερή συνάντηση και με θέληση και αποφασιστικότητα να προχωρήσουν στη συνέχιση της διαδικασίας  από το σημείο που διακόπηκε με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό. 
 
Οφείλουν, συνέχισε ο κ. Κυρίτσης, να πείσουν τον ΓΓ ότι παραμένουν προσηλωμένοι στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για λύση ΔΔΟ και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες στο Κράν Μοντανα. «Διαφυλάσσοντας τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις, να συμπεριφερθούν με θάρρος και υπευθυνότητα ώστε να μην αφήσουν να ανοίξει η πόρτα προς το άγνωστο, την αβεβαιότητα, την αντιπαράθεση, και τελικά τη διχοτόμηση του τόπου».
 
Τους καλούμε, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, να παραμείνουν δεσμευμένοι στο όραμα για μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της.
 
Εν όψει της νέας προσπάθειας οι συνδιοργανωτές εκφράζουν την απαίτηση από όλες  τις εμπλεκόμενες ξένες δυνάμεις, να σεβαστούν την επιθυμία του κυπριακού λαού, στο σύνολο του, να ζήσει ξανά ειρηνικά σε μια επανενωμένη πατρίδα και να συμβάλουν σε εξελίξεις που θα εξυπηρετούν τα γνήσια συμφέροντα του ίδιου του κυπριακού λαού. Κάτι τέτοιο,είπε, θα είναι  προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
 
«Όλοι εμείς που συνδιοργανώνουμε αυτή την λαϊκή κινητοποίηση και συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε για ακόμη μια φορά την δέσμευση μας στον στόχο για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που να σέβεται τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων και να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κύπριων».
 
Κάλεσε δε σε συμμετοχή στην εκδήλωση όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους, όπως και σε ενότητα, συντονισμό και κοινή δράση για επίτευξη του στόχου της λύσης  και επανένωσης της χώρας και την επικράτηση της ειρήνης.
 
Η εκδήλωση την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει με συγκέντρωση σε πάρκο στην κατεχόμενη Λευκωσία και πορεία προς το γραφείο του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί προς τον οποίο θα επιδώσουν την διακήρυξη και στην συνέχεια συγκέντρωση στο τέρμα της οδού Λήδρας και πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου η διακήρυξη θα επιδοθεί και στον Πρόεδρο, Νίκο Ααστασιαδη.
 
Μεταξύ των διοργανωτών είναι πολιτικά κόμματα, όπως το ΑΚΕΛ και το ΡΤΚ, εκπαιδευτικές συντεχνίες και συντεχνίες και συνδικάτα εργαζομένων, αλλά και οργανώσεις από πολλούς τομείς, όπως αγροτικές, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, KTOS, Σενέρ Ελτζίλ επέκρινε το γεγονός ότι στην διάσκεψη Τύπου δεν προσήλθαν τ/κ ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε λόγω εσκεμμένα λάθους πληροφόρησης από το τ/κ "πρακτορείο ειδήσεων", το οποίο - είπε - είχαν ειδοποιήσει εγκαίρως, αλλά αυτό πληροφόρησε λάθος τα υπόλοιπα τ/κ μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Ελτσίλ υποστήριξε ότι πρόκειται για μια προβοκατόρικη ενέργεια από μέρους του "πρακτορείου".

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top