ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Εθελοντισμού 2021 ο Δήμος Στροβόλου

Στην τελική ευθεία για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Εθελοντισμού 2021 ο Δήμος Στροβόλου

 

Την υποψηφιότητα του Δήμου Στροβόλου για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Εθελοντισμού 2021 (European Volunteering Capital 2021), παρουσίασε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Σλοβακίας στην ΕΕ, από τον Δήμαρχο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Ο Δήμος έχει επιλεγεί ανάμεσα στους δύο φιναλίστ μαζί με το Δήμο Βερολίνου της Γερμανίας στο διαγωνισμό που
διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εθελοντισμού (CEV) με στόχο να προωθήσει τον εθελοντισμό σε τοπικό επίπεδο, προσφέροντας τη δυνατότητα της αναγνώρισης της δράσης των Δήμων που στηρίζουν και ενισχύουν συνεργασίες με κέντρα εθελοντισμού και εθελοντικές οργανώσεις.

Κατά την παρουσίαση της τελικής πρότασης υποψηφιότητας ο Δήμαρχος Ανδρέα Παπαχαραλάμπους τόνισε ότι "ο Δήμος Στροβόλου είναι ο πρώτος δήμος στην Κύπρο που φτάνει σε αυτό το στάδιο και αυτό έχει κινητοποιήσει πρωτοφανές ενδιαφέρον και υποστήριξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο".

Υπενθύμισε ότι "τις προσπάθειές μας αγκάλιασαν και υιοθέτησαν η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο Υπουργών, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, άλλοι δήμοι, τα τοπικά ΜΜΕ, καθώς και πολλούς ιδιωτικούς χορηγούς" και πως "στην καρδιά της πόλης της Λευκωσίας, ο Δήμος Στροβόλου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Κύπρου", με πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων, "αποτελούμενος κυρίως από Κύπριους πολίτες, αλλά και έναν αυξανόμενο αριθμό άλλων πολιτών της ΕΕ και τρίτων χωρών".

"Η ίδια η Κύπρος είναι μια μικρή Δημοκρατία και αυτή που υπέφερε πολύ από την ιστορία της", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι "έχει κατορθώσει να επιβιώσει και να ευημερήσει λόγω των μακρόχρονων κοινοτικών παραδόσεών, οι οποίες έχουν διατηρήσει μια βαθιά κουλτούρα αλληλεγγύης που μπορούν να επιτύχουν οι μικρές κοινότητες".

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι "ο εθελοντισμός έρχεται φυσικά σε μέρη όπως η Κύπρος", συμπληρώνοντας ότι με τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, καλύτερη οργάνωση, δομές και θεσμούς, συλλογικές προσπάθειες, στοχοθετημένη επικοινωνία, νέες γνώσεις και εμπειρίες".

Επεσήμανε ότι ένας στους πέντε πολίτες του δήμου είναι εθελοντές: "καθήκον μας να παρέχουμε κίνητρα στους εθελοντές να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν το έργο τους και να βελτιώνουν την κοινότητά ανεμπόδιστα."

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα σχετικά παραδείγματα κατέγραψε ότι "από τη λέσχη των εθελοντών σε ένα τοπικό δευτεροβάθμιο σχολείο που συγκέντρωσε το ποσό των 7.500 ευρώ που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά παιγνιδιών για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, στο πρόγραμμα ένταξης μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια με τίτλο "Colorful Societies" υπηρεσίες σε υπηκόους τρίτων χωρών, ο εθελοντισμός είναι στο αίμα μας και στον πολιτισμό μας".

"Το έργο μας Colorful Societies, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης, έχει επιδιώξει την ενεργό και παραγωγική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην κοινότητά μας", σημείωσε, τονίζοντας ότι "έχει καταφέρει να μετατρέψει μια δύσκολη και λεπτή πρόκληση σε μια παραγωγική, θετική και περιεκτική πραγματικότητα".

"Αποτελεί βασική προτεραιότητα να διευκολυνθεί η αποτελεσματική ένταξη ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, με την εφαρμογή πρωτοβουλιών που προωθούν την ευημερία τους και την καλλιέργεια ενός πνεύματος σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", κατέληξε.

Η απόφαση για τον νικητή  για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Εθελοντισμού 2021 θα ανακοινωθεί  σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στο Kosice.  

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top