ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις επετείους του Νοεμβρίου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής προ ημερησίας διατάξεως

Στις επετείους του Νοεμβρίου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής προ ημερησίας διατάξεως

Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των δύο παγκόσμιων πολέμων, των ηρώων του Πολυτεχνείου και του ήρωα Κυριάκου Μάτση, τήρησε πριν από την έναρξή της συνεδρίας της την Παρασκευή (22/11), η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε αναφορές του προ ημερησίας διατάξεως είπε ότι κάθε 9η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, «ανακαλούμε στη μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα της Νύχτας των Κρυστάλλων, που σηματοδότησε την απαρχή του ολοκαυτώματος, το οποίο οδήγησε στον θάνατο έξι εκατομμύρια Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
 
Πρόσθεσε ότι κάθε 11η Νοεμβρίου, Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, αποτίεται φόρος τιμής στα ογδόντα και πλέον εκατομμύρια θύματα των δύο μεγάλων πολέμων του 20ού αιώνα, που σημάδεψαν με μελανότατες σελίδες την ιστορία της ανθρωπότητας.  Ανάμεσα στα θύματά τους ήταν και εκατοντάδες Κύπριοι, όπως είπε, που πολέμησαν ως εθελοντές στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου ως «μια μελανή σελίδα της ιστορίας μας».
 
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει για μια ακόμη φορά την παράνομη και αποσχιστική αυτή ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.  Επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού της, θα θέσει τέλος στην κατοχή και θα επανενώσει την πατρίδα μας», είπε.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι τον Νοέμβριο τιμώνται δύο ηρωικές επέτειοι της σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής ιστορίας στις 17 και στις 19 Νοεμβρίου, αντίστοιχα, η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στο καθεστώς της χούντας και η ηρωική θυσία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, που έπεσε μαχόμενος ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες στο κατεχόμενο σήμερα Δίκωμο. 
 
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά ιδιαιτέρως τις επετείους αυτές και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για προάσπιση των αγαθών της δημοκρατίας και της ελευθερίας», είπε.

Ο Νοέμβριος, σημείωσε, είναι αφιερωμένος στην προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πιο ελπιδοφόρας, αλλά και της πιο ευάλωτης ομάδας της κοινωνίας μας, των παιδιών.  Σ’ αυτό το πνεύμα, πρόσθεσε, καθιερώθηκαν η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση στις 18 Νοεμβρίου και η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου. Τέλος, επεσήμανε ότι η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
 
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας τόσο κατά των γυναικών όσο και κατά των παιδιών και δεσμεύεται ότι θα εργάζεται πάντοτε για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και για συνεχή βελτίωση των σχετικών νομοθεσιών», κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top