ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύπρος και CTBTO υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της σεισμολογίας

Κύπρος και CTBTO υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της σεισμολογίας

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Μνημόνιο Συνεργασίας με την Προσωρινή Τεχνική Γραμματεία της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Οργανισμού της Περιεκτικής Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Μνημόνιο αφορά τη συνεργασία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης με τον Οργανισμό CTBTO στον τομέα της σεισμολογίας και συγκεκριμένα στη διάθεση δεδομένων από σεισμολογικούς σταθμούς του για τις ανάγκες του Οργανισμού.
 
Προς το σκοπό αυτό ήδη ένας από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος αναγνωρίστηκε ως Πρωτότυπη Συνεργαζόμενη Εθνική Υποδομή. Με τα δεδομένα αυτά, ο Οργανισμός CTBTO μπορεί να προσδιορίζει τυχόν πυρηνικές δοκιμές.
 
Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών άνοιξε για υπογραφή στις 10 Σεπτεμβρίου 1996 και μέχρι σήμερα την υπέγραψαν 184 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία την επικύρωσε στις 18 Ιουλίου 2003. Όμως, για να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από τα 44 κράτη, τα οποία κατά το 1996 είχαν υποδομές σχετικές με πυρηνική ενέργεια. Μέχρι σήμερα, οκτώ από τα 44 αυτά κράτη και συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Ιράν, το Ισραήλ, η Βόρειος Κορέα και το Πακιστάν, δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη.
 
Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Οργανισμού CTBTO είναι o προσωρινός θεσμός που δημιουργήθηκε με ψήφισμα των κρατών-μερών της Συνθήκης, στις 19 Νοεμβρίου 1996, με έδρα τη Βιέννη και αντικείμενο τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και διαδικασιών για εφαρμογή των προνοιών της Συνθήκης, μετά την επικύρωσή της από τα προαναφερόμενα κράτη.
 
Προς το σκοπό αυτό, η Προπαρασκευαστική Επιτροπή προχωρεί σε συνομολόγηση Μνημονίων Συνεργασίας με κράτη μέλη, ώστε να υπάρξει η αναγκαία νομική βάση και τεχνική συνεργασία στα θέματα που εμπίπτουν στη θεματολογία της Σύμβασης, όπως η ανταλλαγή σεισμολογικών δεδομένων, τα οποία τεχνολογικά να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές του Οργανισμού CTBTO.
 
Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης έγινε έπειτα από μακροχρόνια διαβούλευση με την Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Οργανισμού CTBTO και με στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, τη Νομική Υπηρεσία και μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top