ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως απο Αναστασιάδη στην ΔΕΦΑ - 'Προχωράτε'

Πράσινο φως απο Αναστασιάδη στην ΔΕΦΑ  - 'Προχωράτε'

Πράσινο φως στις διαδικασίες της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου για την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έλαβε η ΔΕΦΑ κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή (22/11), υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, παρά τις επιπλοκές που δημιουργήθηκαν σχετικά με τον αποκλεισμό της Aktor από την κοινοπραξία.
 

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη ευρεία σύσκεψη,της Παρασκευής (22/11) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι η ΔΕΦΑ πρέπει να προχωρήσει και με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κράτους.
 
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΦΑ απέκλεισε την εταιρεία Aktor SA, η οποία συμμετείχε στην κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd και METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited, που είχε καταταγεί πρώτη στην αξιολόγηση για το έργο κατασκευής των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ο αποκλεισμός της εταιρείας έγινε ύστερα από υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αφού η Aktor σχετίζεται με τις HELECTORCYPRUSLTD η οποία αποκλείστηκε από τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων κατόπιν απόφασης της αρμόδιας επιτροπής λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση ΧΥΤΥ Πάφου και Κόσιης. Ο αποκλεισμός ισχύει μέχρι τον Μάριο του 2021.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι συμφώνησαν ότι το έργο της έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι έργο εθνικού συμφέροντος.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, οι Γενικοί Διευθυντές των δύο Υπουργείων μαζί με άλλους λειτουργούς, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής, η Γενική Λογίστρια και η ΔΕΦΑ μαζί με τους νομικούς της συμβούλους.
 
Πλέον, μετά και τη δικαίωσή της από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η ΔΕΦΑ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την κοινοπραξία για την ολοκλήρωση του εγγράφου του συμβολαίου στο οποίο θα επέλθουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές που συμμετέχουν στις διεργασίες η ολοκλήρωση των εγγράφων είναι θέμα εβδομάδων, ενώ η υπογραφή των συμβολαίων τοποθετείται στα τέλη του χρόνου.
 
Το έργο προνοεί την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU), με εκτιμώμενο κόστος €300 εκατομμύρια. Ήδη υπάρχει χρηματοδότηση €100 εκατ από την ΕΕ, ενώ η ΑΗΚ θα καταβάλει €43 εκατ. με συμμετοχή στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ, θυγατρική της ΔΕΦΑ). Τα υπόλοιπα €150 εκατ θα εξασφαλιστούν από δανεισμό.
 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top