ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου: Προβλήματα και λύσεις

Η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου: Προβλήματα και λύσεις

Τον τελευταίο καιρό το θέμα της συνδεσιμότητας της Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων, αφού η κυπριακή τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες  προκλήσεις έπειτα από την κατάρρευση των κρατικών Κυπριακών Αερογραμμών, της Cobalt Aero, της προσωρινής παύσης των εργασιών της TUS, και της πρόσφατης κατάρρευσης της Thomas Cook, ενός τεράστιου τουριστικού κολοσσού και εκ των βασικότερων πυλώνων του κυπριακού τουρισμού. Τα προβλήματα της συνδεσιμότητας της Κύπρου φέρουν τεράστιες επιπτώσεις στις προσπάθειες καθιέρωσης του νησιού ως ολόχρονος τουριστικός προορισμός, και γενικότερα της ανάπτυξης του τομέα του τουρισμού που αποτελεί βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας.

Ανέκαθεν, η γεωγραφική θέση της Κύπρου εθεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της, αφού αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ τριών ηπείρων Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Αντίθετα όμως,  φαίνεται ότι στον τομέα των αερομεταφορών και του τουρισμού, η θέση της Κύπρου δημιουργεί προκλήσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξή της, και τη συνδεσιμότητά της, κι αυτό λόγω κυρίως της γεωπολιτικής κατάστασης της περιοχής.

Μέχρι σήμερα, η Κύπρος εξακολουθεί να προωθείται ως τουριστικό προϊόν σε ήδη ώριμες αγορές της δυτικής Ευρώπης, όπως αυτές αναπτύχθηκαν με τις Κυπριακές Αερογραμμές στα 65+ χρόνια λειτουργίας τους. Αυτό γιατί τόσο ο εθνικός αερομεταφορέας παλαιότερα, όσο και οποιαδήποτε κυπριακή αεροπορική εταιρεία σήμερα, αντιμετωπίζουν μία σειρά από δυσκολίες, όπως η πολιτική αναταραχή στη Συρία και το τουρκικό εμπάργκο, που τις αναγκάζουν περιορίζουν το πτητικό τους πλάνο σε πτήσεις μόνο προς τη δυτική Ευρώπη. Λόγω του τουρκικού εμπάργκο όλοι οι αερομεταφορείς που διαθέτουν κυπριακή άδεια απαγορεύεται να πετάξουν πάνω από την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι για οποιεσδήποτε πτήσεις από Λάρνακα ή Πάφο προς βορειοανατολικούς προορισμούς, όπως Ρωσία, Πολωνία, Σκανδιναβία, ισοδυναμούν με πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις πτήσης και, ως εκ τούτου, υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές.

Έπειτα, έχουμε τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που δυστυχώς δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της κυπριακής συνδεσιμότητας. Οι εταιρείες αυτές, μπορεί να μην επηρεάζονται από το τουρκικό εμπάργκο, όμως επιλέγουν να εντάξουν την Κύπρο στο πτητικό τους πρόγραμμα στο πλαίσιο τουριστικών πακέτων, εάν δηλαδή υπάρχει ζήτηση για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, και είναι πιο κερδοφόρο δρομολόγιο σε σχέση με άλλα αντίστοιχα. Για τους τουρίστες από Δυτική Ευρώπη, όπως οι Άγγλοι και οι Γερμανοί, η Κύπρος, ως τουριστικός προορισμός, έρχεται να ανταγωνιστεί την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα, που είναι κοντινότεροι προορισμοί και πιο οικονομικοί. Σε ό,τι αφορά, την Ανατολική Ευρώπη, οι αεροπορικές εταιρείες εκτελούν πτήσεις προς την Κύπρο κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι λόγω της εποχικότητας του νησιού. Όταν όμως ένα δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται όλο το χρόνο, δεν καταφέρνει να αναπτυχθεί σωστά για να συνεχίσει να έχει ζήτηση.

Επομένως, η Κύπρος, σε ότι αφορά την συνδεσιμότητά της, βασίζεται στους κυπριακούς αερομεταφορείς οι οποίοι, αντίθετα με τις ξένες εταιρείες, είναι υποχρεωμένοι να έχουν ως βάση τους κυπριακό αεροδρόμιο και να εκτελούν πτήσεις από και προς αυτό. Το καθεστώς αντιστάθμισης της Ε.Ε., που ίσχυε από το 2011 για όλους ανεξαιρέτως τους κυπριακούς αερομεταφορείς μέχρι το 2021, για αποζημίωση από την κυβέρνηση για τις πτήσεις που επηρεάζονται από το τουρκικό εμπάργκο, φαίνεται να εφαρμόστηκε μόνο για τον εθνικό αερομεταφορέα, αφού μετά το κλείσιμό του, καμία ιδιωτική κυπριακή εταιρεία δεν αποζημιώθηκε όπως προέβλεπε το σχέδιο. Αντίθετα, το Μάϊο του 2019, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει το σχέδιο εξ’ ολοκλήρου, απορρίπτοντας και το αίτημα της μοναδικής εν ενεργεία κυπριακής αερογραμμής, Cyprus Airways.

Αν επιπλέον σκεφτούμε το μέγεθος της αγοράς της Κύπρου αλλά και την εποχικότητα και τις προτιμήσεις των Κύπριων επιβατών, αντιλαμβανόμαστε ότι η στήριξη των τοπικών αερογραμμών για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να ανοίξουν άλλες αγορές, αποτελεί μονόδρομο. Η προώθηση του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού και ως εκ τούτου της κυπριακής οικονομίας. Γι’ αυτό απαιτούνται δραστικές αλλαγές στο τουριστικό σκηνικό όχι μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις, αλλά και κυβερνητικές πολιτικές, όπως η επαναφορά του σχεδίου αντιστάθμισης της Ε.Ε και η εισαγωγή κυβερνητικών κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες που να συμβάλουν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με νέες αγορές  που να έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη κυπριακών αερομεταφορών.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top