ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Εισαγγελέας για παρακολουθήσεις: Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση της ΝΥ επί του παρόντος

Γ. Εισαγγελέας για παρακολουθήσεις: Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση της ΝΥ επί του παρόντος

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε ότι από τα στοιχεία που έχει λάβει από την αστυνομία για το θέμα των παρακολουθήσεων δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας επί του παρόντος.

Ερωτηθείς για το θέμα των παρακολουθήσεων, με αφορμή την ενημέρωση που είχε την περασμένη Παρασκευή από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Κύπρο Μιχαηλίδη, για τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανακρίσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως είχε ζητήσει την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι «από τα στοιχεία που έχω πάρει δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση επί του παρόντος».

Πρόσθεσε ότι «στην Κυπριακή Δημοκρατία το ανακριτικό έργο είναι πάντοτε έργο της αστυνομίας, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που με υπάρχοντα στοιχεία μπορεί να διαφανεί το ενδεχόμενο η αστυνομία να μην έχει τα απαραίτητα εχέγγυα, που να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία στη διεξαγωγή των ανακρίσεων».
 
Όπως σημείωσε, «στην υπό εξέταση περίπτωση έχει αρχίσει η διερεύνηση από την αστυνομία και από τα όποια στοιχεία έχουν δοθεί, μετά που ζήτησα να ενημερωθώ, δεν προκύπτει κατά την άποψη μου θέμα ότι η αστυνομία δεν έχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής έρευνας».

«Είναι», πρόσθεσε, "μια δύσκολη διερεύνηση πολύπλοκη, πολύπτυχη και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικές εξουσίες, τις οποίες πάρα πολύ δύσκολα -αν όχι αδύνατα- θα μπορούσε να αναλάβει μια άλλη επιτροπή ερευνητικής φύσεως ή ένας - δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές».

Πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό στην απουσία οποιωνδήποτε ισχυρών στοιχείων, τα οποία να καταδεικνύουν το αντίθετο, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες της και εάν διαφανούν οποιαδήποτε στοιχεία, που να δικαιολογούν παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό άλλου ή άλλων ανακριτών, αυτό βεβαίως θα το δούμε».

Σε ερώτηση εάν  με την ολοκλήρωση αυτών των ερευνών από την αστυνομία, ενδεχομένως να πάει κοντά του το θέμα για οδηγίες, είπε πως «το ανακριτικό έργο διεξάγεται από την αστυνομία χωρίς οποιεσδήποτε παρεμβάσεις», για να σημειώσει ότι «εάν κατά τη διάρκεια αυτού του ανακριτικού έργου προκύψει η ανάγκη για την καθοδήγηση ως προς κάποιο συγκεκριμένο νομικής φύσεως θέμα πρόβλημα που απασχολεί, ναι, η αστυνομία αποτείνεται στους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, στον Γενικό Εισαγγελέα τον ίδιο, για τη νομική καθοδήγηση».

Ωστόσο, σημείωσε πως το ανακριτικό έργο συνεχίζει πάντα να είναι ευθύνη της αστυνομίας.

Καταχρηστικές ρήτρες των Τραπεζών
---------------------------------------

Σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, στις οποίες αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας για το 2020, ο κ. Κληρίδης είπε πως «είναι γεγονός ότι έχει παρουσιαστεί κάποια χρονική καθυστέρηση».

Ανέφερε ότι όπως εξήγησε στη Βουλή έχουν ήδη καταχωρηθεί κάποιες αγωγές ενώπιον επαρχιακών δικαστηρίων και αναμένεται εντός των ημερών η καταχώριση και νέων υποθέσεων, οι οποίες αφορούν και τον τραπεζικό τομέα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top