ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προϋπολογισμοί των δημοσίων Πανεπιστημίων και του ΟΝΕΚ συζητήθηκαν στην Επ. Παιδείας

Οι προϋπολογισμοί των δημοσίων Πανεπιστημίων και του ΟΝΕΚ συζητήθηκαν στην Επ. Παιδείας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε την Τετάρτη 27/11 τους Προϋπολογισμούς για το 2020 του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Οργανισμού Νεολαίας.

 
Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση, Βουλευτές δήλωσαν πως κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού Νεολαίας τέθηκαν ζητήματα και ακούστηκαν απόψεις για τη χρήση ναρκωτικών από τους νέους που αυξάνουν τις ανησυχίες.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως τα όσα ακούστηκαν για τη χρήση ναρκωτικών προκαλούν φρίκη.
 
Οργανισμός Νεολαίας
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ είπε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας, διαπιστώθηκε πως γενικά ο Οργανισμός επιτελεί ικανοποιητικά αρκετά τον ρόλο του, ωστόσο ανέφερε, τρομάζει με την αύξηση των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν προγράμματα άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης και θα πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες στον Οργανισμό Νεολαίας να προτείνει προγράμματα και δράσεις. Μια σοβαρή παράμετρος που παρατηρείται ως φαινόμενο της τοκογλυφίας είναι η χρήση ναρκωτικών, συνέχισε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά να αναγκάζονται να δανείζονται από τοκογλύφους για να εξασφαλίσουν τη δόση τους.
 
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την έκταση του φαινομένου και πρόσθεσε πως τα όργανα του κράτους γνωρίζουν ότι οι χρήστες δανείζονται από τοκογλύφους, αλλά αδρανούν.
 
 Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε πως τα 3,3 εκ. ευρώ κρατική χορηγία δεν είναι ικανοποιητικά και δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξουν τον οργανισμό να επιτελέσει το έργο του, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες πιέσεις που δέχεται η νέα γενιά. Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε την άποψη ότι επιβάλλεται να ενισχυθεί ο γνωμοδοτικός του ρόλος και η ενίσχυση των προγραμμάτων του. Υπογράμμισε την ανάγκη ο οργανισμός να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο ώστε να υποστηριχθεί η νέα γενιά στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των άλλων κινδύνων που την απειλούν.
 
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καυκαλιάς είπε πως ο δανεισμός από τοκογλύφους, εξαρτημένων ατόμων και νέων προκειμένου να  αγοράσουν τη δόση τους είναι μια υπαρκτή κατάσταση και πρέπει να στηριχθούν τόσο τα άτομα όσο και οι οικογένειες με κοινωνικά προγράμματα.
 
Πανεπιστήμιο Κύπρου
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης  είπε πως εφόσον το Πανεπιστήμιο Κύπρου λαμβάνει κρατική χορηγία, υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και λογοδοσία. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έθεσε θέμα για καθηγητή του Πανεπιστημίου ο οποίος με τοποθετήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί λεκτικό που προσβάλλει το δημόσιο Πανεπιστήμιο για αυτό και κάλεσε τη διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου και τη Σύγκλητο να εξετάσουν το θέμα και να ενημερώσουν τη Βουλή για ενδεχόμενες κυρώσεις προς τον συγκεκριμένο καθηγητή.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης  Γεάδη είπε πως το ΕΛΑΜ καταγγέλλει την συμπεριφορά του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτη Σταυρινίδη, που όπως είπε με δηλώσεις του καταφέρεται με αποτροπιαστικό λόγο σε μέλη κοινοβουλευτικού κόμματος.  
 
Ο κ. Γεάδης είπε πως με τη δήλωσή που έκανε ο καθηγητής, με αφορμή την εξασφάλιση έδρας από μέλος της νεολαίας του ΕΛΑΜ στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, δεν σεβάστηκε τον ακαδημαϊκό του τίτλο και το Πανεπιστήμιο. Το ΕΛΑΜ καλεί άπαντες να λάβουν μέτρα και να διαφυλαχθούν το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης αναφέρθηκε στη συμφωνία για τη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα, μία στο Μακένζυ και μία στο χώρο των διυλιστηρίων, εκφράζοντας την άποψη ότι οι χώροι είναι κακές επιλογές και είναι προς χάσιμο χρόνου καθώς θα απαιτηθούν χρονοβόρες διαδικασίες ώστε οι χώροι να καταστούν κατάλληλοι για ανέγερση των υποδομών για τις σχολές και συνιστά εμπαιγμό για τη Λάρνακα.
 
Γενικότερα θέματα για τα δημόσια Πανεπιστήμια
 
Ο κ. Λεωνίδου  αναφερόμενος στην έλλειψη φοιτητικών εστιών, είπε πως ζητήθηκε να γίνει προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας ανέγερσης εστιών για να αντιμετωπιστεί το θέμα της στέγασης των φοιτητών.
 
Είπε ακόμα πως τέθηκε κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμό η εισήγηση του ΔΗΚΟ να θεσπιστεί νόμος πλαίσιο που θα διαμοιράζει εξουσίες και θα οριοθετεί αρμοδιότητες μεταξύ των δημοσίων πανεπιστημίων για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των πανεπιστημίων. Δεν θα κατατεθεί προς το παρόν πρόταση νόμου, εξήγησε ερωτηθείς σχετικά.
 
Υπάρχει εμπειρία και θα πρέπει να συγκεραστούν τα γενικά ζητήματα, συνέχισε προσθέτοντας πως τα τρία δημόσια πανεπιστήμια αποδέχθηκαν την εισήγηση του ΔΗΚΟ.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top