ΔΙΕΘΝΗ

ΣτΕ: Ανησυχίες για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου

ΣτΕ: Ανησυχίες για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου

 Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης DunjaMijatović, δημοσιοποίησε σήμερα επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της Μάλτας Joseph MUSCAT, στην οποία εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia.

«Χαιρετίζω τη δημιουργία ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας σχετικά με τη δολοφονία και τη λήψη σημαντικών μέτρων που έλαβαν οι αρχές της Μάλτας αλλά με ανησυχούν σοβαρά οι πρόσφατοι ισχυρισμοί πολιτικής παρέμβασης στην εν λόγω έρευνα.», αναφέρει η Επίτροπος.
 
Υπογραμμίζει στην επιστολή της ότι, η υποχρέωση προστασίας του δικαιώματος στη ζωή σύμφωνα με το άρθρο 2 της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στην οποία η Μάλτα είναι συμβαλλόμενο μέρος, απαιτεί να υπάρχει αποτελεσματική έρευνα όταν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι συνέβη ο θάνατος ενός ατόμου κάτω από ύποπτες συνθήκες.
 
Η Επίτροπος τονίζει ακόμη στην επιστολή της ότι «για να είναι αποτελεσματική μια τέτοια έρευνα, τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την διεξαγωγή της πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή ή παρέμβαση. Αυτό σημαίνει όχι μόνο έλλειψη ιεραρχικής ή θεσμικής σύνδεσης, αλλά και πρακτική ανεξαρτησία».
 
Εν κατακλείδι, καταλήγει η Επίτροπος, πιστεύω ότι θα συμφωνούσατε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διερευνηθεί η δολοφονία της Daphne Caruana Galizia χωρίς οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση.
 
"Σας καλώ και εσάς και την Κυβέρνηση, να απέχετε από τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων που θα ήταν αντίθετα με τα παραπάνω πρότυπα και να διασφαλίσετε ότι η έρευνα είναι πλήρως ανεξάρτητη", καταλήγει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top