ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά αποτιμά ο DBRS πρόταση της Κομισιόν για μηχανισμό ΜΕΔ

Θετικά αποτιμά ο DBRS πρόταση της Κομισιόν για μηχανισμό ΜΕΔ

Θετικά αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης DBRS την νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για εισαγωγή νέου μηχανισμού ταχείας εξωδικαστικής αναγκαστικής εκτέλεσης επί των εξασφαλίσεων δανείων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα βοηθήσει στο μεγάλο ζήτημα των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
 

Ο οίκος θεωρεί «αυτή την πρόταση ως ένα θετικό, αλλά μικρό οριακό βήμα προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης για βελτίωση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα “Illustrative Insights”.

Ο οίκος σημειώνει ωστόσο ότι ο νέος αυτός μηχανισμός δεν θα βοηθήσει το μεγάλο ζήτημα των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς εστιάζει μόνο στο νέο δανεισμό.
 
Αναφέρεται ότι θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός πλαισίου, με μια διαδικασία κατά την οποία οι πιστωτές θα μπορούν να ανακτήσουν τα οφειλόμενα πιο γρήγορα απ’ ότι σήμερα.

«Αυτό θα ήταν βοηθητικό για την επίλυση πολλών ΜΕΔ σε ολόκληρη την Ευρώπη», προστίθεται.
Ιδιαίτερα, σημειώνεται, σε χώρες όπου οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες αποτελούν πρόβλημα για επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με ΜΕΔ.
 
Ο DBRS παραθέτει στοιχεία για χώρες που έχουν συσσωρεύσει μεγάλα αποθέματα παλιών δανείων εντός του τραπεζικού τομέα, τα οποία δεν έχουν εξυπηρετηθεί εδώ και πάνω από πέντε χρόνια.
 
«Όταν παρατηρούμε την διάρκεια του όγκου των ΜΕΔ, σε σχέση με άλλες χώρες, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ένα μεγάλο ποσοστό παλαιών δανείων που εκκρεμούν σε σχέση με δάνεια που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται πιο πρόσφατα ή δεν είναι πιθανόν να αποπληρωθούν και δεν έχουν ακόμη λήξει οι προθεσμίες τους», αναφέρεται.
 
Σε αντίθεση, προστίθεται, οι περισσότερες σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία και το ΗΒ έχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό ΜΕΔ που εκκρεμούν για πάνω από πέντε χρόνια». Η πλειοψηφία του αποθεματικού τους σε ΜΕΔ είναι πιο πρόσφατη. Αυτό οφείλεται λόγω του υφιστάμενου θετικού οικονομικού περιβάλλοντος αυτών των χωρών αλλά και τα πιο γρήγορα νομικά πλαίσια που ισχύουν.
 
Στο μέσο, τοποθετείται αριθμός χωρών όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και αρκετές άλλες χώρες οι οποίες έχουν ακόμη μεγάλο αριθμό παλαιών ΜΕΔ. Για την Ιταλία, αναφέρεται, ο αριθμός έχει μειωθεί λόγω προγράμματος που επιτρέπει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν ένα μεγάλο αριθμό των παλαιών τους δανείων.
 
Η πρόταση βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top