ΔΙΕΘΝΗ

Για χίλιους θανάτους διαδηλωτών στο Ιράν κάνει λόγο η Ουάσινγκτον

Για χίλιους θανάτους διαδηλωτών στο Ιράν κάνει λόγο η Ουάσινγκτον

Τουλάχιστον 1.000 είναι οι διαδηλωτές που έχουν χάσει τη ζωή τους στη βίαιη καταστολή από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, εκτίμησε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν Μπράιαν Χουκ.

"Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι υπήρξαν πολλές εκατοντάδες θάνατοι", τόνισε ο Χουκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον. "Φαίνεται ότι το καθεστώς κατάφερε να σκοτώσει περισσότερους από 1.000 Ιρανούς πολίτες από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας", αναγνωρίζοντας ότι αυτή η ακριβής εκτίμηση "δεν ήταν βέβαιη, επειδή το καθεστώς εμποδίζει την πληροφόρηση".

"Πολλές Χιλιάδες Ιρανοί τραυματίστηκαν. Και τουλάχιστον 7.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν", ανέφερε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου όταν ανακοινώθηκε η απότομη αύξηση της τιμής της βενζίνης, εν μέσω της δίνης που βρίσκεται η ιρανική οικονομία, και εξαπλώθηκαν σε 100 πόλεις.

Ωστόσο οι ιρανικές αρχές, που μπλόκαραν την πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τόνισαν ότι επανέφεραν την τάξη μέσα σε λίγες μέρες.

Μέχρι στιγμής, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κάνει λόγο για φονική καταστολή, με απολογισμό νεκρών ωστόσο κατά πολύ μικρότερο από αυτόν που δημοσιοποίησε σήμερα η Ουάσινγκτον. Στον τελευταίο της απολογισμό, η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι τουλάχιστον 208 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει παρά τον θάνατο πέντε ανθρώπων --τεσσάρων μελών των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν από "ταραξίες" και ενός πολίτη και ανακοίνωσαν σχεδόν 500 συλλήψεις από τις οποίες 180 "υποκινητών". Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο είχε ζητήσει από τους Ιρανούς να κοινοποιήσουν στην αμερικανική κυβέρνηση βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες της καταστολής.

Σύμφωνα με τον Χουκ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει 32.000 μηνύματα μέχρι στιγμής. Ο απολογισμός των τουλάχιστον 1.000 νεκρών βασίζεται σε αυτά τα μηνύματα, καθώς και στη συγκέντρωση πληροφοριών και στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, επισήμανε.

Ένα από τα βίντεο που έλαβε το Στέιτ Ντιπάρμτεντ, δήλωσε ο Χουκ, δείχνει τους Φρουρούς της Επανάστασης να απωθούν, να πετούν σπρέι σε διαδηλωτές και έπειτα να τους πυροβολούν σκοτώνοντας σχεδόν 100 μεταξύ αυτών.

"Αυτό που βλέπουμε στις πρόσφατες διαδηλώσεις είναι η χειρότερη πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει το καθεστώς εδώ και 40 χρόνια", δηλαδή από την επανάσταση που οδήγησε στην ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υποστήριξε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Απαστράπτουσα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών - Δείτε φωτογραφίες



Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Ήδη ψηφοδέλτια έχουν αναρτηθεί διαδικτυακά, και οι εκλογείς μπορούν να εξοικειωθούν με αυτά, ενώ στα εκλογικά κέντρα θα δοθεί όση βοήθεια χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει ο κάθε ψηφοφόρος να αντιληφθεί πώς και τι ακριβώς θα ψηφίσει, δήλωσε το Σάββατο στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Ελίκκος Ηλία, ενόψει της επικείμενης διπλής εκλογικής διαδικασίας της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top