ΔΙΕΘΝΗ

Θαλάσσια περιοχή 7 χιλιάδων τ.χλμ. άφησε η Αίγυπτος στην Ελλάδα, λέει το Ανατολού

Θαλάσσια περιοχή 7 χιλιάδων τ.χλμ. άφησε η Αίγυπτος στην Ελλάδα, λέει το Ανατολού

Μια θαλάσσια περιοχή 7 χιλιάδων τ.χλμ. άφησε η Αίγυπτος στην Ελλάδα το 2017 με την υπογραφή «συμφωνίας» μεταξύ των δύο χωρών υποστηρίζει το πρακτορείο Ανατολού, επικαλούμενο έγγραφα που έδωσε το τηλεοπτικό δύκτυο Αλ Τζαζίρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε εν γνώση του Αιγύπτιου Προέδρου ελ Σίσι. 

Να σημειωθεί ότι παρόλο που πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις μεταξύ των Ελλάδας και Αιγύπτου το 2017, συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν υπεγράφη.

Οι δύο άνδρες αποφάσισαν να επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) των δύο χωρών, επιδιώκοντας να παύσουν εν τη γενέσει τους, τα οποία σχέδια Τουρκίας και Λιβύης.

Σύμφωνα ωστόσο με όσα μεταδίδει το Ανατολού, με βάση τα νέα έγγραφα που αποκαλύπτονται, το 2017 ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι έστειλε σημείωμα στον Πρόεδρο της Αιγύπτου ελ Σίσι προειδοποιώντας τον ότι εάν η Ελλάδα επέμενε στις θέσεις της τότε η Αίγυπτος θα έχανε 7 χιλιάδες τ.χλμ. από τα σύνορά της με την ΑΟΖ. Ταυτόχρονα μια θαλάσσια περιοχή που θα μπορούσε να ανήκει στην Τουρκία θα περιερχόταν σιωπηρά στην ελληνική δικαιοδοσία. Στο ίδιο σημείωμα ο Σούκρι πρότεινε στον Σίσι να απορρίψει την πρόταση της Ελλάδας. 

Το δεύτερο έγγραφο που επικαλείται το Ανατολού αφορά σημείωμα ενός εκ των υφυπουργών του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Αμρ ελ Χαμαμί, προς τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ στο οποίο αναφερόταν ότι υπήρχαν «λάθη και παραπλανητικές πληροφορίες». Μάλιστα υποστήριξε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι επιθυμούν να μετατρέψουν την πολιτική αρμονία των δύο χωρών σε ευκαιρία, παρά το γεγονός ότι τα επιχειρήματα των Αιγυπτίων γραφειοκρατών είναι ισχυρά. 

Σύμφωνα με το τρίτο έγγραφο που επικαλείται το Ανατολού, ο τότε Γραμματέας του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπάς Καμίλ - ο οποίος σήμερα είναι αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας - χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προειδοποιήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε οδηγίες να γίνει αυτό που πρέπει ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις με Ελλάδα το συντομότερο. 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top