ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λακκοτρύπης: Κανονικά προχωρά η ανάπτυξη του 'Αφροδίτη'

Λακκοτρύπης: Κανονικά προχωρά η ανάπτυξη του 'Αφροδίτη'

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προχωρά κανονικά, όπως έχει σχεδιαστεί, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, λέγοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία με το Ισραήλ.
 

Σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, ο κ. Λακκοτρύπης ρωτήθηκε για το δημοσίευμα της ισραηλινής Globes και για την ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη». Απαντώντας, ο Υπουργός είπε ότι αυτό που αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής Πρεσβείας είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς όπως αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και κάποιο καιρό.
 
Από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η ανάπτυξη του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’ προχωρά κανονικά, όπως έχει σχεδιαστεί».
 
Σε ό,τι αφορά την ειδική συμφωνία με το Ισραήλ, είπε ότι υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία και ακολουθείται εδώ και κάποιο καιρό και θα συνεχίσει να ακολουθείται.
 
«Αλλά το πιο σημαντικό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα δύο αυτά πράγματα, δηλαδή η ανάπτυξη του ‘Αφροδίτη’ και η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία δεν συνδέονται σε ό,τι αφορά την κυπριακή πλευρά» σημείωσε.
 
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το θέμα αυτής της ειδικής συμφωνίας ήταν γνωστό εδώ και καιρό και όμως έχουμε προχωρήσει στο να συνάψουμε τις συμφωνίες εντός Νοεμβρίου τις οποίες έχετε δει».
 
«Σίγουρα ως Κυριακή Δημοκρατία θα προτιμούσαμε να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία, αλλά πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανάπτυξη του Αφροδίτη» συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αν βλέπει κάποια σκοπιμότητα στις αναφορές αυτές, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ισραηλινής Πρεσβείας, αυτή είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς και δεν είναι μια θέση που υιοθετεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται ως εξής: Είτε με συμφωνία, είτε χωρίς, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει φυσικό αέριο το οποίο βγαίνει από την μεριά του Ισραήλ και αντλείται από τη δική μας πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποζημιώσει βεβαίως αναλόγως την ισραηλινή. Δεν υπάρχει περίπτωση, είτε με, είτε χωρίς συμφωνία να απεμπολήσει κάποιος τα δικαιώματα, ούτε εμείς τα δικά μας» είπε.
 
Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι είναι μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία συνεχίζεται. Γίνεται ανταλλαγή των θέσεων της κάθε πλευράς και πολύ σύντομα θα αποσταλούν εκ νέου οι δικές μας θέσεις, κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top