ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκλιση ΕΥΡΩΚΟ και ΕΔΕΚ για το πλαίσιο αφερεγγυότητας- Αναπομπή του νόμου για τους αφερέγγυου developer μέχρι τις 10 Ιουλίου

Σύγκλιση ΕΥΡΩΚΟ και ΕΔΕΚ για το πλαίσιο αφερεγγυότητας- Αναπομπή του νόμου για τους αφερέγγυου developer μέχρι τις 10 Ιουλίου

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, να βρίσκονται πιο κοντά στην υπερψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ο Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκε στη Βουλή με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ να παρουσιάζονται πιο κοντά στην υπερψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης συναντήθηκε στη Βουλή με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιεί στη Βουλή επαφές με τα κόμματα και τους Βουλευτές.

Τα όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη αρχηγών και οι ζυμώσεις συνεχίζονται ενόψει των συνεδριών των κοινοβουλευτικών ομάδων για επίτευξη συγκλίσεων επί των τροπολογιών των κομμάτων ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ και των προτάσεων νόμου, που πρόκειται να κατατεθούν για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στη σύσκεψη Αρχηγών τέθηκε η κατάθεση έξι προτάσεων νόμου για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια για να γίνει μια σύμπηξη των προτάσεων νόμου σε λιγότερες και να κατατεθούν από περισσότερα κόμματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι δυνατόν να μειωθούν οι τροπολογίες αφού βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για επίτευξη συγκλίσεων, κυρίως με ΕΥΡΩΚΟ και ΕΔΕΚ.

Επίσης φαίνεται να έχει σχηματισθεί πλειοψηφία για αποδοχή της ανοπομπής του νόμου για τους εγκλωβισμένους από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αγοραστές και με πρόταση νόμου που θα κατατεθεί και ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να δοθεί παράταση στη μη εκποίηση αυτών των ακινήτων, μέχρι τη 10η Ιουλίου.

Στη σύσκεψη Αρχηγών έγινε κατανομή του χρόνου τον οποίο θα έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα για να μιλήσουν, ως εξής: από 20 λεπτά στα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, 13 λεπτά στο ΔΗΚΟ, 8 λεπτά στην ΕΔΕΚ, 5 στα υπόλοιπα κόμματα και εύλογο χρόνο στο Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία.

Οι άλλες προτάσεις νόμου θα αφορούν τα μεταβιβαστικά, τα κεφαλαιουχικά κέρδη και την προστασία ορισμένων εγγυητών.

Η τροπολογία επί του πέμπτου νομοσχεδίου για τα δάνεια που συνήφθησαν σε άλλο νόμισμα, και αφορούν κυρίως το ελβετικό φράγκο, κατατέθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και προβλέπει ότι στις περιπτώσεις εκποίησης κατοικίας έναντι δανείου που συνήφθη σε ξένο νόμισμα η ισοτομία που θα λαμβάνεται κατά την εκποίηση θα είναι αυτή που ίσχυε κατά τη σύναψη του δανείου.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε ότι παρά το γεγονός ότι στα νομοσχέδια του πλαισίου έχουν επέλθει σημαντικές βελτιώσεις εντούτοις δεν διαφαίνεται να περιέχει παγίδες για τους δανειολήπτες και τους εγγυητές, προσθέτοντας ότι με βαριά καρδιά θα αναγκαστούμε να το καταψηφίσουμε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ένα επαρκές πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι επάναγκες για την προστασία των δανειοπληπτών.

Ο κ. Περδίκης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αναπομπή του νόμου, που απαγορεύει την εκποίηση ακινήτου από αγοραστή, ο οποίος βρέθηκε εκτεθειμένος επειδή ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης κρίνεται αφερέγγυος και έχει εξασφάλιση έναντι των δανείων του ακίνητα τα οποία πώλησε.

Η Βουλή πρέπει να επιμείνει και να υπερασπιστεί το νόμο που θα διασφαλίσει τους αγοραστές που έχουν ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις υποχρεώσεις τους δεν θα κινδυνεύσουν επειδή κάποιος άλλος είχε ευθύνη, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση προαναγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου που θα επιλύει ολοκληρωτικά το πρόβλημα, επειδή, όπως είπε, πρέπει να παραμείνει η ασφάλεια για τους αγοραστές μέχρι την ικανοποιητική επίλυση του ζητήματος.

Ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνεται την αναδίπλωση κάποιων κομμάτων που στρώνουν κόκκινο χαλί στην αποδοχή της αναπομπής, “για να περάσουν οι άδικες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και του μνημονίου”.

Αναφορικά με τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας, είπε πως χωρίς να παραβλέπεται η εξαιρετική βελτίωση των νομοσχεδίων του πλαισίου που έγινε κυρίως από την Επιτροπή Οικονομικών, το πλαίσιο συνεχίζει να εμπεριέχει παγίδες για δανειολήπτες και εγγυητές και δεν είναι ικανοποιητικό.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι θα ψηφίσει όλες τις προτάσεις νόμου και τις τροπολογίες που αποσκοπούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Εάν δεν βελτιωθεί από τις τροπολογίες, θα αναγκαστούμε με βαριά καρδιά και βαριά ψυχή να το καταψηφίσουμε, συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι χρειαζόμαστε πλαίσιο αφερεγγυότητας επειδή το Σεπτέμβρη η Βουλή ψήφισε ένα άδικο, εγκληματικό και επικίνδυνο νόμο για τις εκποιήσεις ακινήτων.

Οι πρόνοιες που πρέπει να ικανοποιηθούν ώστε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αφορούν τις καταχρηστικές ρήτρες, είπε, εξηγώντας ότι πετύχαμε να περιληφθεί πρόνοια σε επίπεδο απόφασης δικαστηρίου.

Πρόσθεσε πως οι Οικολόγοι επιμένουν ότι από την αρχή ο σύμβουλος αφερεγγυότητας ή ο εξεταστής πρέπει να έχει υποχρέωση να αφαιρεί από το οφειλόμενο ποσό τις καταχρηστικές ρήτρες. Διευκρίνισε πως ως έχει σήμερα το νομοσχέδιο ο πιστωτής μπορεί σε επίπεδο Δικαστηρίου να αμφισβητήσει τις καταχρηστικές ρήτρες, που σημαίνει ότι τελικά οι καταχρηστικές ρήτρες θα επιβαρύνουν το δάνειο και τον οφειλέτη.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι σε αυτό το σημείο συμφωνεί η ΕΔΕΚ και το ΑΚΕΛ.

Η άλλη τροπολογία, που κρίνεται από τους Οικολόγους υψίστης σημασίας, αφορά το ελβετικό φράγκο και την ισοτιμία του. Παρατήρησε ότι το θέμα άνοιξε η Κυβέρνηση με πρόνοια του αρχικού νομοσχεδίου και η Βουλή οφείλει να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα και να καθορίσει σε ποια ισοτιμία θα διαχειρίζονται οι τράπεζες τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Ο κ. Περδίκης διατύπωσε τη θέση ότι δεν μπορούν να πουν ότι είναι αντισυνταγματικός ο καθορισμός αφού, ανάλογη πρόνοια υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο.

Το τρίτο καίριο σημείο αφορά το υπόλοιπο δάνειο που θα καλείται να πληρώσει ο εγγυητής, είπε, αναφέροντας ότι ο εγγυητής θα πρέπει να αναλαμβάνει το μέρος της αρχικής σύμβασης. Πρόσθεσε  ότι δεν μπορεί οι εγγυητές που ήταν για χρόνια ανυποψίαστοι ότι το δάνειο του πρωτοοφειλέτη πήγε στα ύψη, η αξία της περιουσίας να έχει πέσει στο μισό και η τράπεζα να απαιτεί τη διαφορά από τους εγγυητές.

Είπε ακόμα πως τα κόμματα δεν μπορούν να παρουσιάζουν αυτή την εξέλιξη ως σημαντικό στοιχείο βελτίωσης.  Ανέφερε περαιτέρω ότι δεν έχει αποτραπεί η σοβαρή αδικία σε βάρος των εγγυητών.

Ερωτηθείς για τη σύσκεψη αρχηγών, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι τα κόμματα προσπαθούν να περάσουν τις τροπολογίες. Πρόσθεσε ότι πιο κοντά σε αυτή την εξέλιξη βρίσκονται το Ευρωπαϊκό Κόμμα και η ΕΔΕΚ.

Είπε πως δεν φαίνεται οι τροπολογίες των Οικολόγων να περνούν καθώς αλλάζουν άρδην τα νομοσχέδια προς όφελος των οφειλετών και των εγγυητών και δεν φαίνεται να υιοθετούνται.

Ανέφερε επίσης ότι διεξάγεται παρασκήνιο για σύγκλιση επί των τροπολογιών των δύο κομμάτων και πως αναμένει από την ολομέλεια της Βουλής πανηγυρική απόρριψη των τροπολογιών που κατέθεσε.

Ο κ. Περδίκης είπε πως στη σύσκεψη τέθηκε θέμα όπως κατά τη συνεδρία οι Βουλευτές δηλώνουν τη σχέση τους με τις τράπεζες, είτε ως δανειολήπτες είτε ως εγγυητές, που τελικά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων στη σύσκεψη αρχηγών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top