Να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής της τροποποίησης του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου, ζητούν τα οργανωμένα σύνολα των αιγοπροβατοτρόφων, τα οποία συναντήθηκαν χθες με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και περιβάλλοντος Κώστα Καδή.
«Καλούμε όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων να αφουγκραστούν την ανάγκη εξεύρεσης πραγματικών λύσεων για την ουσιαστική υποστήριξη της κτηνοτροφίας σαν μέρος του πρωτογενή τομέα, την δημιουργία πόρων και την τόνωση της οικονομίας γενικότερα και να υποστηρίξουν με την θετική τους ψήφο την τροποποίηση του παραπάνω νόμου», αναφέρουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωση οι οργανώσεις των αιγοπροβατοτρόφων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Σ.Κ.Π Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Πάφου ΛΤΔ, Παγκύπρια Εταιρεία Αιγοπροβατοτρόφων (ΠΕΑΠ) Δημόσια ΛΤΔ, Ο.Π.Α. Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων ΛΤΔ, Μ - Π.Ο.ΑΙ ΛΤΔ, Ομάδα Ποιμνιοτρόφων Περιοχής Ακάμα – Πάφου (ΑΠ) ΛΤΔ και Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού “Ο Ποιμένας”.
Οι οργανώσεις αναφέρουν ότι «η επιτρεπόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποίηση του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου θα επιτρέψει την σφαγή ζώων σύμφωνα με θρησκευτικούς λατρευτικούς τρόπους, το kosher και halal, και θα ανοίξει το δρόμο για την εμπορία κρέατος κυπριακών αμνοεριφίων σε εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες εντός και εκτός Κύπρου» και προσθέτουν ότι «αυτή διαφαίνεται πλέον και ως η μόνη προς το παρόν επιλογή για την αποσυμφόρηση των υποστατικών μας από τον υπερπληθυσμό αμνοεριφίων αλλά και την επίλυση του προβλήματος όσο αφορά τις τιμές».
Κατά τη συνάντηση,, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξετάσθηκαν τυχόν εναλλακτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα εμπορίας του κρέατος αμνοεριφίων, όπως είναι η μειωμένη κατανάλωση, οι κατώτερες του κόστους τιμές πώλησης στους εμπόρους, καθώς επίσης και το δυσβάστακτο κόστος συντήρησης των συσσωρευμένων απούλητων αμνοεριφίων στις φάρμες μας.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι έγινε αναφορά στην αναγκαία συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού αιγοπροβάτων για την απαραίτητη παραγωγή γάλακτος για το χαλούμι, η οποία όμως οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση του αριθμού αμνοεριφίων, κάτι που θα επιδεινώνει σταθερά περισσότερο την κατάσταση.
Τα οργανωμένα σύνολα των αιγοπροβατοτρόφων αναφέρουν ότι «η προσπάθεια εξαγωγής ζωντανών αμνοεριφίων θεωρείται σχεδόν αδύνατη λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους (€30 μόνο για αναλύσεις από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ανά ζώο), τα αυστηρά κριτήρια για τις κτηνοτροφικές μονάδες προέλευσης των ζώων, αλλά και της ανάγκης τεράστιων εγκαταστάσεων για παραμονή/καραντίνα των ζώων για 15 ημέρες πριν την εξαγωγή».
Προσθέτουν ότι το ενδιαφέρον για εισαγωγή ζωντανών αμνοεριφίων από γειτονικές χώρες είναι μηδαμινό.
Επίσης, αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας συζητήθηκε η δυνατότητα διάθεσης κυπριακών αμνοεριφίων στο στρατό καθώς επίσης και σε άλλες υπηρεσίες όπως νοσοκομεία και προσθέτουν ότι ο Υπουργός θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις με τα αντίστοιχα υπουργεία και υπηρεσίες και θα μας ενημερώσει.
Η προβλεπόμενη επιδείνωση της υπάρχουσας παγκόσμιας δυσμενής οικονομικής κατάστασης επιβάλλει την εύρεση ουσιαστικής λύσης, καταλήγουν.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι τυχεροί αριθμοί
• Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ
• Καιρός: Βροχές και καταιγίδες αυτές τις ώρες και σε αυτές τις περιοχές - Πότε πέφτει η θερμοκρασία
• Η Μαριέττα Χρουσαλά στο Λονδίνο - Το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών της
• «Άκουσαν» την ποινή τους δύο ανήλικοι – Κατηγορούνται για τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Henipa
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις