ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ: Παραμένουν οι βασικές ανησυχίες των κομμάτων -'Πρόκειται για σοσιαλιστική παρέμβαση της κυβέρνησης'

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ: Παραμένουν οι βασικές ανησυχίες των κομμάτων -'Πρόκειται για σοσιαλιστική παρέμβαση της κυβέρνησης'

Παραμένουν οι επιφυλάξεις των πλείστων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ακόμη και μετά το πέρας της Επιτροπής Οικονομικών, όπου ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης προέβη σε επεξήγηση του πακέτου και σε απαντήσεις ερωτημάτων των βουλευτών.

Του Γιώργου Τάττη

Ο Υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι τα σχέδια μπορούν να αρχίσουν και χωρίς τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, ενώ σκοπός είναι να περάσουν αυτή την βδομάδα από την Βουλή. «Την Τετάρτη (03/06) θα είμαστε έτοιμοι, ενώ προχωρούν παράλληλα και τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση περιμένει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανακοίνωσε επίσης πως αύριο Τρίτη (02/06) θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις τράπεζες. Τόνισε επίσης ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μην «κοπούν» αναπτυξιακά έργα αλλά να επισπευσθούν, ενώ επισήμανε ότι έχει μειωθεί η εμπλοκή του κράτους καθώς όλα θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Τέλος, ο Υπουργός κ. Πετρίδης, απαντώντας σε δήλωση του κ. Στεφάνου του ΑΚΕΛ, είπε πώς πρόκειται για μία σοσιαλιστική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών, έχει δηλωθεί ρητά από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση, πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει αμέσως ό,τι προκύψει, ούτως ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο Μαρίνος Μουσιούτας, βουλευτής του ΔΗΚΟ, έθεσε ζητήματα που αφορούν την διαδικασία και το χρόνο που θα χρειαστεί για να αξιοποιηθούν συγκεκριμένα κονδύλια, καθώς πολλά εξ’ αυτών προϋπήρχαν και παρατηρείτο καθυστέρηση. Επίσης, ζητήθηκαν διευκρινίσεις καθώς με μία πρώτη ματιά «φαίνεται μια τάση να αυξάνονται οι επιχορηγήσεις στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρών». Τέλος, τέθηκε και το ζήτημα του εφάπαξ ποσού που θα δοθεί στους μικρομεσαίους, αφού διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι και το ποσό παρέμεινε το ίδιο.

Ειδικότερα τα δύο τελευταία ερωτήματα, τέθηκαν από την πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Επί τούτου, ο Υπουργός δήλωσε πώς το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων ενδεχομένως να βοηθούσε τις μικρές επιχειρήσεις περισσότερο. Αποσύροντάς τις κρατικές εγγυήσεις έπρεπε να αναπροσαρμόσουμε όλο το πακέτο. Απάντησε επίσης και σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού, καθώς είπε ότι το ποσό παραμένει στα 100 εκ, ίσως και λίγο υψηλότερο, εάν υπάρξει η ανάγκη και όταν υπολογιστούν επακριβώς οι ανάγκες.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, συμφώνησαν με την ανάγκη αύξησης του ποσού της εφάπαξ επιχορήγησης. Παράλληλα, τέθηκαν στο τραπέζι και άλλα εκκρεμούντα ζητήματα, όπως η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων «στην οροφή» λόγω της γενναιόδωρης επιδότησης, καθώς επίσης και για τα κριτήρια που πρέπει να υπάρξουν για τις επιχορηγήσεις δρομολογίων αερογραμμών.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρέας Καυκαλίας με δηλώσεις του στο ThemaOnline, πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα πιο μεγάλη ανησυχία, σε σχέση με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Απομακρυνόμαστε ακόμη περαιτέρω σε ό,τι αφορά τα θέματα ελέγχου και διαφάνειας».

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, στηλίτευσε την ελλιπή ενημέρωση που υπήρξε εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ανάγκη έγκρισης ή όχι, του νέου πακέτου μέτρων από τη Βουλή. Επίσης, η ΕΔΕΚ φαίνεται να επιμένει σε συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με το πλαίσιο της δανειοδότησης.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γεωργάλας, ρώτησε επίσης για το ποσό της εφάπαξ επιχορήγησης, τονίζοντας την ανάγκη αύξησής του, ενώ διερωτήθηκε και για τον χρόνο που θα ισχύσει η απαγόρευση απολύσεων από τις επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Περδίκης, είπε ότι δυστυχώς απουσιάζει η περιβαλλοντική ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς αποσυρθήκαν και σχετικά προϋπάρχοντα σχέδια. Αναρωτήθηκε επίσης για τον ρόλο των αυτοεργοδοτούμενων στο νέο πακέτο, καθώς και για το εάν χρειάζεται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, η Άννα Θεολόγου διερωτήθηκε γιατί να επιδοτήσουμε επιτόκια τη στιγμή που αυτά είναι μηδενικά από το 2016, ενώ απορία εξέφρασε και σε σχέση με τις διφορούμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ποσό στήριξης των θέσεων εργασίας, αφού ένα ποσό της τάξης των 116 εκατομμυρίων αγνοείται. Επανέλαβε και την θέση της για την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα έξοδα των επιχειρήσεων και όχι ο αριθμός των εργαζόμενων, στην εφάπαξ χρηματοδότηση των μικρομεσαίων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top