ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φόβοι για μη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος και ταραχές

ΗΠΑ: Φόβοι για μη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος και ταραχές

Οι προεδρικές εκλογές αποτελούσαν πάντα μια πανηγυρικού χαρακτήρα γιορτή της δημοκρατίας για τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά όμως, στο πέπλο του φόβου από την πανδημία του κορωνοϊού έρχεται να προστεθεί ο φόβος των ταραχών λόγω πιθανής νοθείας και αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Λος Άντζελες και σχεδόν όλες τις μεγαλουπόλεις, οι καταστηματάρχες λαμβάνουν τα μέτρα τους, τοποθετώντας προστατευτικά ρολά και κόντρα πλακέ στις βιτρίνες των καταστημάτων τους, ενώ η αστυνομία πολλών δήμων και πολιτειών λαμβάνει προληπτικά μέτρα.

Αν και το θέμα των εκλογών χειρίζονται αποκλειστικά οι αρχές των πολιτειών της χώρας είναι προφανές ότι υπάρχει προετοιμασία και στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

«Θα πρέπει οι Αμερικανοί να είναι ήσυχοι ότι οι εκλογές θα κριθούν από τους ψηφοφόρους», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας Τσέις Τζένινγκς.

«Εργαζόμενοι δίπλα από τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές, το Υπουργείο, είναι πλήρως προετοιμασμένο σε σχέση με την ασφάλεια τη βραδιά των εκλογών», είπε.

Στο Νιου Χαμσάιρ, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι πολιτειακές αρχές δεν έχουν στην κατοχή τους πληροφορίες για ανησυχητικές κινήσεις.

Στο Οχάιο, μία από τις κρίσμες πολιτείες, ο σερίφης της κομητείας Λούκας Τζον Θαρπ δήλωσε στο ABC ότι οι άνδρες του θα περιπολούν διακριτικά κοντά στα εκλογικά κέντρα, με τρόπο που να μην εκληφθεί ως εκφοβισμός των ψηφοφόρων.

Ενώ στην κομητεία Fairfax της Βιρτζίνια η αστυνομία σε συντονισμό με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας έχει προετοιμαστεί για την περίπτωση που χρειαστεί να εφαρμόσει την σχετική εκλογική νομοθεσία.

Χιλιάδες δικηγόροι και των δύο εκλογικών επιτελείων πρόκειται να αναπτυχθούν σήμερα στις κρίσιμες πολιτείες. Οι ρεπουμπλικάνοι που έχασαν τη Δευτέρα την ένσταση του κατέθεσαν στην Πενσιλβανία για να απορρίψουν 127.000 ψηφοδέλτια, ατόμων που ψήφισαν σε εκλογικό κέντρο drive-in, αναμένεται ότι θα επανέλθουν το βράδυ και την επομένη των εκλογών.

Ο Πρόεδρος Τραμπ – που όπως και πριν τις εκλογές του 2016, έτσι και φέτος δεν απάντησε στο ερώτημα αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών – επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι ανοίγει το δρόμο για μεγάλη νοθεία.
Οι κάλπες στις περισσότερες ανατολικές πολιτείες ανοίγουν στις 6 το πρωί τοπική ώρα και αρχίζουν να κλείνουν από τις 7 το βράδυ, όπου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα στο Νότο. Η προσέλευση αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, καθώς ήδη έχουν ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα σχεδόν εκατό εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Ελάχιστοι πάντως αναμένουν ότι οι νικητής των εκλογών θα αναδειχθεί το βράδυ της Τρίτης ή τα ξημερώματα της Τετάρτης.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μεταξά: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά τριών αξιωματούχων – Συνεχίζονται να διώκονται ποινικά άλλοι δώδεκα

Φωτιές σε δυο διαφορετικά σχολεία στη Λεμεσό - Σε συναγερμό οι Αρχές

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

«Ατυχής και άστοχη» χαρακτήρισε την δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ο Βαβούσκος - «Ό,τι άλλο ακούσετε είναι μούφα»

Επίδομα Τέκνου: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Συνελήφθη 27χρονος για υπόθεση παράνομης απασχόληση - Κατηγορήθηκε ο εργοδότης του



ΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

ΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

Στην αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κατάρ, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εμίρης του Κατάρ  Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top