ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕΣ: Η Κομισιόν δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει πλήρως τις σύνθετες νέες προκλήσεις επιβολής στις ψηφιακές αγορές

ΕΕΣ: Η Κομισιόν δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει πλήρως τις σύνθετες νέες προκλήσεις επιβολής στις ψηφιακές αγορές

H  Koμισιόν έκανε σε γενικές γραμμές καλή χρήση των εξουσιών της σε αντιμονοπωλιακές διαδικασίες και έλεγχο συγχωνεύσεων, και αντιμετώπισε τα προβλήματα ανταγωνισμού με τις αποφάσεις της, αλλά "δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει πλήρως τις σύνθετες νέες προκλήσεις επιβολής στις ψηφιακές αγορές, τον ολοένα αυξανόμενο όγκο δεδομένων που πρέπει να αναλυθούν ή τους περιορισμούς των υπαρχόντων εργαλείων επιβολής", σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA- ΕΕΣ).

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η Κομισιόν έχει "περιορισμένη ικανότητα να παρακολουθεί τις αγορές, να εντοπίζει προληπτικά τις αντιμονοπωλιακές παραβάσεις και να ελέγχει την ακρίβεια των πληροφοριών για τις συγκεντρώσεις".

Επιπλέον οι ελεγκτές διατυπώνουν συστάσεις με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας της Κομισιόν να εντοπίζει προληπτικά τις παραβάσεις και να καταστήσει την επιβολή του ανταγωνισμού αποτελεσματικότερη.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι "το επίπεδο των πόρων που διαθέτει η Κομισιόν για την παρακολούθηση αγορών για πιθανά προβλήματα και για την ίδια ανίχνευση αντιμονοπωλιακών υποθέσεων, το οποίο κάνει, εκτός από την αντίδραση σε εξωτερικές καταγγελίες - ήταν σχετικά περιορισμένο".

Το ΕΕΣ αναφέρει ότι  οι τομεακές έρευνες απαιτούν πολλούς πόρους. Για παράδειγμα, η έρευνα της Κομισιόν για το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2015 απαιτούσε μια ομάδα πλήρους απασχόλησης 15 ατόμων που εργάζεται για δύο χρόνια.

Οι ελεγκτές παρατήρησαν ότι "ο αριθμός των υποθέσεων πρωτοβουλίας μειώθηκε από το 2015".

Μια παρόμοια μείωση επηρέασε επίσης το πρόγραμμα επιείκειας για εταιρείες που εθελοντικά εμπιστεύονται πληροφορίες σχετικά με αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές σε αντάλλαγμα για ασυλία ή μειωμένα πρόστιμα. "Η Κομισιόν πρέπει επίσης να αποφασίσει σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις έρευνές της", αναφέρουν.

Το ΕΕΣ αναφέρει ότι η Κομισιόν το έπραξε "βάσει κριτηρίων που δεν ήταν σαφώς σταθμισμένα για να εξασφαλιστεί η επιλογή των περιπτώσεων με τον υψηλότερο κίνδυνο". Στον τομέα του ελέγχου των συγκεντρώσεων αντιμετωπίζει περαιτέρω προκλήσεις: ο αριθμός των προς επαλήθευση δεδομένων αυξάνεται πάντοτε, όπως και ο αριθμός των συγχωνεύσεων που πρέπει να αναλυθούν.

Κατά το ΕΕΣ, η Κομισιόν έχει ήδη απλοποιήσει τις διαδικασίες της για ορισμένες λιγότερο επικίνδυνες συγχωνεύσεις σε κάποιο βαθμό, αλλά πρέπει να συνεχίσει αυτό το έργο απλούστευσης.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένες σημαντικές συναλλαγές δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της Κομισιόν, επειδή οι εταιρείες δεν έπρεπε να τις κοινοποιήσουν σύμφωνα με τα όρια κύκλου εργασιών που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ.

Aπό ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε νέα εποχή εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας - Κατάργηση visa για Κύπριους

Σε νέα εποχή εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας - Κατάργηση visa για Κύπριους

Οι σχέσεις Κύπρου- ΗΠΑ διανύουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους. Η θεσμοθέτηση του Στρατηγικού διαλόγου επί συγκεκριμένων θεμάτων προτεραιότητας είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας για ανάδειξη της επιπρόσθετης αξίας της χώρας μας για τις ΗΠΑ προς ενίσχυση/ εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου- ΗΠΑ, στόχος που τέθηκε εξαρχής ως προτεραιότητα από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top