ΔΙΕΘΝΗ

Συρρίκνωση ΑΕΠ, ανεργία, εκτόξευση χρέους και πάγωμα μισθών λόγω πανδημίας στο ΗΒ

Συρρίκνωση ΑΕΠ, ανεργία, εκτόξευση χρέους και πάγωμα μισθών λόγω πανδημίας στο ΗΒ

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,3% φέτος και διπλασιασμό της ανεργίας στο 7,5% λόγω της πανδημίας, προέβλεψε ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ κατά την παρουσίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων του αναθεωρημένου προϋπολογισμού δαπανών.

Επικαλούμενος τα στοιχεία από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR), ο κ. Σούνακ είπε ότι η βρετανική οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2022. 

Όπως πρόσθεσε, «η οικονομική ζημιά θα είναι μακροχρόνια», κάτι που σημαίνει ότι το 2025 η οικονομία θα είναι κατά περίπου 3% μειωμένη σε σύγκριση με όσο αναμενόταν στον προϋπολογισμό του Μαρτίου.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 11,3% θα είναι η χειρότερη ετήσια επίδοση εδώ και 300 χρόνια, δηλαδή από τη χρονιά του «μεγάλου ψύχους» το 1709.

Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, το OBR προβλέπει ότι θα φτάσουν τα 2,6 εκατομμύρια το προσεχές καλοκαίρι.

Ο κ. Σούνακ αποκάλυψε ότι ο κρατικός δανεισμός φέτος θα φτάσει τα 349 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου το 19% του βρετανικού ΑΕΠ. «Είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στη χώρα εν καιρώ ειρήνης», σχολίασε ο Υπουργός. Το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 97,5% του ΑΕΠ το 2025, από 91,9% που εκτιμάται για φέτος.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει 280 δισεκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με πρόσθετα κονδύλια 55 δισεκατομμυρίων λιρών να έχουν προϋπολογιστεί για δαπάνες εντός του 2021, π.χ. για αγορά εμβολίων, για μαζικά διαγνωστικά τεστ και εξοπλισμό ατομικής προστασίας από τον ιό.

Σε ένα άλλο μέτρο, που έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προεκλογική δέσμευση των Συντηρητικών και μειώνει από το 0,7% στο 0,5% του ΑΕΠ το κονδύλι για τη διεθνή βοήθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και έτσι θα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό για ενίσχυση φτωχών χωρών μεταξύ των χωρών του G7.

Ο κ. Σούνακ επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ανακοινώνοντας πάγωμα μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους, πλην του προσωπικού του εθνικού συστήματος υγείας NHS. Ωστόσο, περίπου 2,1 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν λιγότερα από το μέσο μισθό των 24.000 λιρών το χρόνο θα λάβουν αύξηση τουλάχιστον 250 λιρών. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τον Απρίλιο κατά 2,2% σε 8,91 λίρες την ώρα.

Ο κ. Σούνακ ανακοίνωσε πάντως αυξήσεις κονδυλίων για χτίσιμο σχολείων, για την υγεία, για δίκτυο μεταφορών, για νέες οικονομικές κατοικίες, καθώς και την ίδρυση Εθνικής Τράπεζας Υποδομών. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα διαμαρτυρία για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας: «Οικογένειες στον δρόμο» - Δείτε φωτογραφίες

Νέα καταγγελία κατά του καθηγητή: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και τρίτης μαθήτριας - Επανασυνελήφθη

Αυξημένο το επίδομα τέκνου: Σήμερα η καταβολή του - Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σε αυτές τις επαρχίες αυξήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων - Τι γίνεται με τα ενοίκια; - Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς

«Τρομάζει» το ποσοστό Κύπριων μαθητών που καπνίζουν - Στις πιο υψηλές θέσεις στην Ευρώπη η χώρα μας

Αδιανόητο έγκλημα στις ΗΠΑ: Σκότωσε και διαμέλισε την έγκυο αδελφή του επειδή «δεν ήταν πια αγνή»



Αννίτα Δημητρίου: «Να βρεθούν λύσεις για εργαζόμενους στο λιμάνι Λάρνακας»

Αννίτα Δημητρίου: «Να βρεθούν λύσεις για εργαζόμενους στο λιμάνι Λάρνακας»

Το έργο που αφορά το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας «θέλουμε να προχωρήσει» αλλά να βρεθούν λύσεις και για τους εργαζόμενους, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους, σημειώνοντας πως για το θέμα συνεδριάζει η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top