ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριος Χαννίδης στο Themaonline: «Το τέλος της υγειονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους»

Μάριος Χαννίδης στο Themaonline: «Το τέλος της υγειονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους»

Από το τέλος των σπουδών του μέχρι και σήμερα έχει περάσει από σημαντικές θέσεις όπως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τύπου και Διαφώτισης, Γενικός Διευθυντής του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου, Γ. Δ. ΚΟΤ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, το 2016 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Στροβόλου, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Ο Μάριος Χαννίδης, υποψήφιος βουλευτής ΕΔΕΚ στην Λευκωσία,  στην επαγγελματική του πορεία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει τις ικανότητες του. Σήμερα κατέρχεται στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές έχοντας ως στόχο όπως ίδιος δήλωσε στην συνέντευξή του στο Themaonline την «Επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και η δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου για το σύνολο της κοινωνίας και  όχι μόνο για τους λίγους».

Ο Υποψήφιος Βουλευτής της ΕΔΕΚ μιλά στο  Themaonline για την πανδημία, τον Τουρισμό και τι πρέπει να γίνει σήμερα για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

Γνωρίζετε τον τουρισμό και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του για την οικονομία της Κύπρου αφού ήσασταν για τρία χρόνια Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ μέχρι τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού.  Τον  τελευταίο ένα χρόνο ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία και ο τουρισμός στο νησί μας όπως και σε όλο τον κόσμο έχει πληγεί. Η Κύπρος θεωρείτε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επανέλθει στην κανονικότητα όσον αφορά τον τουρισμό;

Η κυπριακή τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια βαθιά και ολοκληρωτική κρίση. Ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία, κέντρα εστίασης και  αερομεταφορείς έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, που αναπόφευκτα οδηγεί ολόκληρη τη χώρα σε οικονομική κρίση. Κρίση  της οποίας το μέγεθος δεν είμαστε ακόμη σε θέση να εκτιμήσουμε. Να υπενθυμίσω ότι η τουριστική βιομηχανία αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ της χώρας.  Ορθά και δικαιολογημένα  η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην στήριξη του τομέα της υγείας, εάν όμως αφεθεί η τουριστική βιομηχανία να πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό, τότε προβλέπεται να ακολουθήσει μια αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία που θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Όμως, πέραν της άμεσης οικονομικής στήριξης του τουριστικού τομέα, τώρα είναι επίσης η ώρα για επανασχεδιασμό του τουριστικού μας μοντέλου.

Ζούμε σ’ ένα παράδεισο της Μεσογείου. Πιστεύετε ότι σε αυτή την "ανάπαυλα του Τουρισμού", θα μπορούσε ο τομέας να εντοπίσει τα κενά και να εξελιχθεί περισσότερο;

Το τέλος της υγειονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους. Το κυπριακό τουριστικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από εποχιακή μαζικότητα, στη βάση του δίπτυχου «ήλιος και θάλασσα». Και ως  λύση στο μεγάλο πρόβλημα του εποχιακού, μαζικού και χαμηλής ποιότητας τουρισμού, προκρίνεται ο εναλλακτικός ή θεματικός τουρισμός. Με αυτόν επιτυγχάνεται  διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, ποιοτική βελτίωση των τουριστικών ροών, καθώς και  πρόσβαση σε νέες τουριστικές αγορές. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί  ότι οι τουριστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται κατά τον θεματικό τουρισμό επιφέρουν επίσης αυξημένη διάχυση των τουριστικών εσόδων στις τοπικές οικονομίες.

Διατελέσατε Γενικός Διευθυντής του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου και είδατε από πρώτο χέρι τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας. Όπως βλέπετε σήμερα τα δεδομένα και στη μετά ΓΕΣΥ εποχή έχουν βελτιωθεί οι καταστάσεις; Ο κόσμος θεωρείτε έχει την υγεία που του αξίζει;

Σωστή εφαρμογή του ΓΕΣΥ σημαίνει  προσφορά υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την έχουν. Παρά τη δρομολόγηση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ εντός του 2019, δυστυχώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε, η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της δημόσιας υγείας και η απουσία ενεργειών που θα οδηγούσαν σε ποιοτική αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι έγινε πρόχειρη και ευκαιριακή διαχείριση των προβλημάτων. Η ΕΔΕΚ ως ένα κόμμα που πάλεψε για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ προτείνει σειρά μέτρων και συγκεκριμένο οδικό χάρτη με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Εκτιμούμε ότι η άμεση υιοθέτηση των μέτρων αυτών θα οδηγήσει σε άμβλυνση των προβλημάτων και σωστή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Έχετε βρεθεί στα χρόνια της επαγγελματικής και πολιτικής σας πορείας σε αρκετά σημαντικές θέσεις. Τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε σαν βουλευτής εάν εκλεγείτε και θα ‘πρεπε οι πολίτες να σας τιμήσουν με την ψήφο τους; 

Στο επίκεντρο της πολιτικής μου δράσης βρίσκεται η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και η δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου για το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο για τους λίγους.  Αγώνας λοιπόν για προώθηση συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Καλύτερη προσφορά υπηρεσιών υγείας, στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων, προστασία του περιβάλλοντος και  προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τι θα λέγατε σήμερα σε όσους γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές;

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις . Η αβεβαιότητα, η ανησυχία και η αγωνία για το πού οδηγείται ο τόπος μας, κυριαρχούν καθημερινά στη σκέψη κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη. Γι’ αυτό και οι  ερχόμενες βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικρίζονται σαν μια συνηθισμένη εκλογική αναμέτρηση, αλλά ως μια αναμέτρηση του παρελθόντος με το μέλλον, ως μια λαϊκή έκφραση της θέλησης για  να κάνουμε ως τόπος βήματα μπροστά. Η αδιαφορία και η αποχή όχι μόνο δεν οδηγούν  σε κάτι καινούργιο, αλλά αντίθετα ευνοούν και ενισχύουν το κατεστημένο.  Τα μηνύματα δεν στέλνονται δια της αποχής αλλά μόνο με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες. Δυναμική και συνάμα κριτική συμμετοχή για να υπάρξει ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Και κριτική συμμετοχή σημαίνει για τους πολίτες , ευθύνη επιλογής των καλύτερων και των ικανότερων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top