ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέου τετελεσμένου, θα είναι αιτία μη συμμετοχής μας σε ανάλογες προσπάθειες» (βίντεο)

ΠτΔ: «Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέου τετελεσμένου, θα είναι αιτία μη συμμετοχής μας σε ανάλογες προσπάθειες» (βίντεο)

Μετά την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη προχώρησε σε δηλώσεις.

«Όπως καλά γνωρίζετε η εδώ παρουσία μας οφείλετε στην πρόσκληση του ΓΓ για τη σύγκληση της άτυπης πνεταμερούς διάσκεψης στην παρουσία των ΗΕ και ως παρατηρητών αξιωματούχων της ΕΕ για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης κοινού εδάφους ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανάληψης ενός ουσιαστικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης στα πλαίσια τις αποφάσεις των ΗΕ τα ψηφίσματα του ΣΑ των συμφωνιών κορυφής των κατά καιρούς συγκλίσεων της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 των παραμέτρων του ΓΓ της κοινής δήλωσης 25ης Νοεμβρίου του 2019.»


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας π ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με απόλυτη συνέπεια η δική μας πλευρά συνέβαλε ώστε να βρεθεί σωρεία συγκλήσεων. Ταυτόχρονα, μέσα από τεμηριωμένες θέσεις έχουμε καταρρίψει τους ισχυρισμούς περί τάχα περιφρόνισης ή αδιαφορίας.


«Καταρρίψαμε δημόσια αναφορές τ/κ πλευράς περί «περιφρονήσεων και αδιαφορίας» για τις θέσεις και τις ανασφάλειες της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ανέπτυξα σε έκταση τις όσες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί που απορρίπτουν τις τ/κ θέσεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

«Ο ΓΓ τήρησε άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς Τουρκία και τ/κ πλευρά ότι τέτοια λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ στην συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

«Θέλω να τον ευχαριστήσω και να εκφράσω την ικανοποίηση μου διότι παρά την εμμονή της Τουρκίας , δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Επιθυμώντας να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να μεσολαβήσουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις ώστε να πραγματοποιηθεί μία δεύτερη άτυπη σύνοδος προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπαθείες για επανέναρξη των συνομιλίων».

Ευχαριστίες εξέφρασε και στο Εθνικό Συμβούλιο, «Να ευχαριστήσω τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέλη του εθνικού Συμβουλίου για την εποικοδομητική και υπεύθυνη στάση που επέδειξαν»

Αναφερόμενος στην τ/κ πλευράς ανέφερε: «Λαμβάνοντας υπόψιν τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς Γ Γ από δικής μας πλευράς».
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια ώστε να βρεθεί λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας. Που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος θα παραμείνει κράτος της ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό έκανε έκκληση ενότητας, «Θα ήθελα να παρακαλέσω ευρύτερα τον κυπριακό λαό να έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία, να αποφύγουμε τις οποίες τριβές μεταξύ μας,. Αυτό που υπερέχει είναι η ενότητα. Ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται. Τόσο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, έχω επισημάνει στον ΓΓ, ότι δεν αναμένεται ανοχή από δική μας πλευρά στη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Θα πρέπει να όλοι να απέχουμε από οτιδήποτε αποτελεί πρόκληση ή ανατροπή του θετικού κλίματος. Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέου τετελεσμένου, θα είναι αιτία μη συμμετοχής μας σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ. Εξαιτίας της Τουρκίας».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: "Δεν υπάρχει άλλης μορφής λύση, που μπορεί να αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δώσει προοπτική ευημερίας και ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων. Επιδίωξη είναι αυτή η μετεξέλιξη να επιτρέπει τη λειτουργικότητα του κράτους για να μπορεί να έχει βιωσιμότητα, να είναι συμβατή με τον ευρ. κεκτημένο για να μπορεί να λειτουργήσει και εντός της ΕΕ."

ΤΩΡΑ: Απάντηση στον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ο οποίος τον αποκάλεσε «κολλημένο βινύλιο», έδωσε ο Αναστασιάδης: «Τα βινίλια ανήκουν στο παρελθόν. Ο κύριος Τσαβούσογλου ανήκει σ αυτή την εποχή. Είναι της εποχής των γραμμοφώνων»…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top