ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά και προσεκτικά στην κανονικότητα

Κ. Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά και προσεκτικά στην κανονικότητα

Την αισιοδοξία της ότι η παρούσα περίοδος σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, εξέφρασε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη σημερινή της ομιλία, με την οποία άνοιξε τις εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφώ


«Η Ελλάδα σταδιακά και προσεκτικά επιστρέφει στην κανονικότητα, μαζί με την ταχεία επέκταση του προγράμματος των εμβολιασμών», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου, χαιρετίζοντας τη φετινή διοργάνωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η οποία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
 
«Η Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν οδήγησε μόνο στην ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, αλλά αποτελεί και ένα οικουμενικής σημασίας γεγονός, αφού σήμανε το ξεκίνημα της επιστροφής της Ελλάδας σε μια Ευρώπη, που η ίδια προσδιόριζε την αρχαία Ελλάδα ως ιστορική της κοιτίδα», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου.
 
Όπως σημείωσε η ίδια, «η Επανάσταση εμπνεύστηκε από τις εθνικές και φιλελεύθερες επαναστάσεις της εποχής της και ήταν η πρώτη επιτυχής εθνική επανάσταση στην Ευρώπη». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία των Ελλήνων «εξέπεμψε μια ακτινοβολία οικουμενική, συγχωνεύοντας τον ρομαντικό φιλελληνισμό του θαυμασμού για την αρχαία Ελλάδα με την ευγενική ιδέα ενός μικρού θαρραλέου έθνους, αντιμέτωπου με μια κραταιά αυτοκρατορία», εμπνέοντας πλήθος εμβληματικών μορφών της ευρωπαϊκής τέχνης και του πνεύματος.
 
«Ο αγώνας του 1821 συνέδεσε αναπόσπαστα την Ελλάδα με ένα οικουμενικό πρόταγμα ελευθερίας και εθνικής ανεξαρτησίας και με μια ευρωπαϊκή πρωτοπορία συγκρότησης εθνικών κρατών και φιλελεύθερων πολιτικών θεσμών. Συνέδεσε επίσης την Ελλάδα με τον στρατηγικό της ορίζοντα για τα επόμενα 200 χρόνια, τον γεωπολιτικό χώρο της Ευρώπης και της Δύσης. Αρχικά υπό όρους ασύμμετρης ισχύος, ηγεμονίας, κηδεμονίας των μεγάλων δυνάμεων. Και κατά την πρόσφατη περίοδο πια, με όρους θεσμικής ισότητας», επεσήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.
 
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια διπλή επέτειο για την Ελλάδα. «Γιορτάζουμε, εκτός από τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, και τα 40 χρόνια, που η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όπως ανέφερε, οι δύο αυτές επέτειοι συνέχονται σε ένα ενιαίο ιστορικό αφήγημα, καθώς «η ισότιμη συμμετοχή σε μια ισχυρή ένωση προηγμένων κρατών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δημιουργία συνθηκών συλλογικής ευρωπαϊκής αυτονομίας, ολοκληρώνει το ιστορικό εγχείρημα της εθνικής ανεξαρτησίας που ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top