ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρατσιστική συμπεριφορά σε αλλοδαπούς στο Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας στη Λευκωσία – «Γιατί; Επειδή είμαστε μαύροι;»

Ρατσιστική συμπεριφορά σε αλλοδαπούς στο Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας στη Λευκωσία – «Γιατί; Επειδή είμαστε μαύροι;»

Ρατσιστικά περιστατικά σημειώνονται επί καθημερινής βάσεως στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, σύμφωνα με μαρτυρίες που φτάνουν στο ThemaOnline.

Στο Δικαστήριο που βρίσκεται στην Κωστή Παλαμά, σπεύδουν κάθε μέρα δεκάδες αλλοδαποί με σκοπό να προσφύγουν σε αίτηση πολιτικού ασύλου, εκεί φαίνεται να έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστικές συμπεριφορές.

Το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφασίζει σε πρώτο βαθμό επί πάσης προσφυγής αιτητών ασύλου, η οποία υποβάλλεται δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος εκδιδομένης δυνάμει του περί Προσφύγων Νόμου ή κατά παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας δυνάμει του περί Προσφύγων Νόμου.

Μαρτυρίες που φτάνουν στην ιστοσελίδα μας καταγγέλλουν λειτουργούς για την συμπεριφορά τους απέναντι στους αιτητές ασύλου. Συγκεκριμένα, φαίνεται να απαγορεύουν στους αλλοδαπούς τη χρήση του ανελκυστήρα λέγοντας τους να χρησιμοποιούν μόνο τις σκάλες. Αντιθέτως, δικαστές, δικηγόροι, στενογράφοι και κλητήρες χρησιμοποιούν αποκλειστικά τον ανελκυστήρα.

Μάλιστα, σε μία από τις περιπτώσεις, που σημειώθηκε προ ημερών υπήρξε και αντίδραση από αλλοδαπό μεταφραστή, ο οποίος κλήθηκε από το δικαστήριο για να εργαστεί σε διαδικασία με άτομο που δεν μιλούσε ελληνικά, με σκοπό να βοηθήσει μεταφράζοντας στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο μεταφραστής προσπάθησε να εισέλθει στον ανελκυστήρα με τον λειτουργό του Δικαστηρίου να τον εμποδίζει λέγοντας του να χρησιμοποιήσει τις σκάλες.

Στο σημείο άρχισαν αμέσως οι εντάσεις και οι αντιδράσεις με τον αλλοδαπό άνδρα να ζητά εξηγήσεις και να λέει: «Γιατί; Επειδή είμαστε μαύροι;». Ο ίδιος δεν πήρε καμία απάντηση, παρά μόνο χλευαστικά γέλια.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κυρία Μαρία Ορφανίδου, υπεύθυνη του Δικαστηρίου μας ανάφερε ότι δεν έχει υπόψη της το περιστατικό και τόνισε πως δεν επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές. Όπως μας ανάφερε είναι θέμα αρχής για την ίδια να ασκούν όλοι ορθά τα καθήκοντα τους.

Η κα. Ορφανίδου μας ανάφερε ότι θα ερευνήσει το θέμα για να μάθει το άτομο που προβαίνει σε τέτοιες πράξεις, ζητώντας μάλιστα συγνώμη εάν έχει συμβεί. Καταδικάζει ως απάνθρωπο και απαράδεκτο το περιστατικό λέγοντας μας επίσης: «Με θλίβει και με λυπεί, πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι».

*φωτογραφία εσωτερικού Ανωτάτου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top