ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Αυτοί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο – Η ύποπτη ορμόνη

Κορωνοϊός: Αυτοί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο – Η ύποπτη ορμόνη

Την επίπτωση της χαμηλής τεστοστερόνης σε άρρενες ασθενείς με COVID-19 επιβεβαιώνει ιταλική μελέτη σύμφωνα με την οποία η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης ορμόνης φαίνεται ότι πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου

Ιταλοί επιστήμονες πλειοδοτούν με την έρευνά τους στην επιστημονική βιβλιογραφία που σχετίζει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άρρενες ασθενείς με τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19. Τα ευρήματα που προέρχονται από το Μιλάνο και το πρώτο επιδημικό κύμα του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία το 20210, παρουσιάζονται στο ψηφιακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας για το 2021.

Μελετώντας τα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων (ορμονών) σε 286 άνδρες ασθενείς με COVID-19 και 305 υγιείς εθελοντές που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο San Raffaele διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέθηκαν με περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διασωλήνωσης και μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλείας, καθώς και εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Η τεστοστερόνη μετράται σε νανογραμμομόρια ανά λίτρο (nmol/l), με κατώτατο όριο τα 9,2 nmol/l ή χαμηλότερα, οπότε πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται υπογοναδισμός.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τεστοστερόνη στο 90% των ασθενών βρισκόταν χαμηλότερα από το κατώτατο όριο, ποσοστό που έφτανε μόλις το 17% για τους υγιείς, με την τιμή μάλιστα να προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 2,5 nmol/l.

Ασθενείς με ήπια συμπτώματα που εισήχθησαν σε απλές κλίνες COVID είχαν επίπεδα τεστοστερόνης μεταξύ 3-4 nmol/l ενώ οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ μόλις 0.7-1.0 nmol/l. Οι διαφορές στην κλινική εικόνα σε συνάφεια με το ορμονικό προφίλ παρέμειναν ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, προϋπάρχοντα νοσήματα και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Η έρευνα ωστόσο αφήνει αναπάντητο ένα βασικό ερώτημα, αν δηλαδή η COVID-19 προκάλεσε τη ραγδαία μείωση της τεστοστερόνης ή αν προϋπήρχε της νόσου, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία περί το ορμονικό προφίλ των ασθενών πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ουρολογίας και Ενδοκρινολογίας, Andrea Salonia, θα συνεχίζει να παρακολουθεί τους ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους για να διαπιστώσει πώς μεταβάλλονται και διαμορφώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης σε βάθος χρόνου.

Εντούτοις, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιοι υποδοχείς που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στον οργανισμό, όπως το ένζυμο TMPRSS2, συνδέονται με τα ανδρογόνα και επιπλέον ότι ο ιός μειώνει τον αριθμό των κυττάρων Λέυντιγκ που εμπλέκονται στην παραγωγή τεστοστερόνης.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ταξίδια: Αυτά μπορεί να προκύψουν με πτήσεις και αποσκευές – Η αποζημίωση ανά χιλιόμετρα και τα δικαιώματα του καταναλωτή

Μπάνιο στη θάλασσα: Πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό - Συμβουλές για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Νοθευμένα ποτά, ουσίες και μύθοι - Η νυχτερινή ζωή της Λευκωσίας μέσα από τα μάτια του ΟΠΕ

Πυρκαγιά στον Άγιο Συλά: Επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση - Ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα

Νίκι Μινάζ: Η συναυλία της στο Άμστερνταμ ακυρώθηκε μετά τη σύλληψή της για ναρκωτικά



ΠτΔ: Εξήρε τον ρόλο ομογενειακών οργανώσεων για αγώνες για Κύπρο

ΠτΔ: Εξήρε τον ρόλο ομογενειακών οργανώσεων για αγώνες για Κύπρο

Τον ρόλο των ομογενειακών οργανώσεων στην υπεράσπιση των εθνικών διεκδικήσεων και στους αγώνες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την τελετή απονομής του Φειδιππίδειου Βραβείου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top