ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις στη νότια Υεμένη για τη φτώχεια και τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος

Τρεις νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις στη νότια Υεμένη για τη φτώχεια και τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές στο Άντεν και σε άλλες πόλεις της νότιας Υεμένης, στο περιθώριο διαδηλώσεων με αφορμή την ακραία φτώχεια και τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές που ελέγχονται από την υπό σαουδαραβική ηγεσία συμμαχία.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Άντεν και τη Μουκάλα, στη γειτονική περιφέρεια Χαντραμούτ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος των νέων που είχαν συγκεντρωθεί στις δύο πόλεις. Ένας διαδηλωτής είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, επίσης στο Άντεν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Εκατοντάδες άνθρωποι, που εκτόξευαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, απέκλεισαν δρόμους, πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα στις συνοικίες Χουρ Μακσούρ, Κράτερ και Σείχ Οθμάν του Άντεν.

"Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε γιατί η ζωή μας έχει γίνει αβίωτη. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, δεν υπάρχει νερό, με τον μισθό δεν αγοράζουμε τίποτα. Δεν θα περιμένουμε μέχρι να πεθάνουμε", είπε ο 34χρονος Άχμεντ Σάλεχ, δημόσιος υπάλληλος.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν γίνει παρόμοιες κινητοποιήσεις και στις επαρχίες Σάμπουα και Αμπιάν. Η νότια Υεμένη έχει παραλύσει λόγω της διαμάχης για την εξουσία μεταξύ της Κυβέρνησης που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τους αυτονομιστές, που στηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι δύο αυτές χώρες είναι θεωρητικά σύμμαχοι στο πλαίσιο του συνασπισμού που μάχεται τους αντάρτες Χούθι στη βόρεια Υεμένη.

Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (STC) που ζητά την ανεξαρτησία του νότου, κατέλαβε το Άντεν και άλλες περιοχές προτού η Σαουδική Αραβία να προτείνει μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας, ώστε οι σύμμαχοί της επί του πεδίου να επικεντρωθούν στον πόλεμο με τους Χούθι. Σήμερα το πρωί στους δρόμους του Άντεν επικρατούσε ηρεμία αλλά τα καταστήματα και τα γραφεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων παρέμειναν κλειστά.

Σε πολλά σημεία της πόλης κάπνιζαν ακόμη τα καμένα αυτοκίνητα. Μετά τη δύση του ηλίου, οι διαδηλωτές άρχισαν και πάλι να συγκεντρώνονται στους σκοτεινούς δρόμους, σε πολλές συνοικίες. Ένας εκπρόσωπος του STC κάλεσε τους υποστηρικτές των αυτονομιστών να διαδηλώσουν ξανά σήμερα, εναντίον της "κατοχής" της Κυβέρνησης του Προέδρου Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο Μαασίκ, όπου έχει την έδρα της η κυβέρνηση του Χάντι. Η Κυβέρνηση αυτή είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα προστατεύσουν τους διαδηλωτές αλλά δεν θα ανεχτούν "την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top