ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία για ΜΟΕ που «πέρασαν στο περιθώριο» εκφράζει ο Γ. Λιλλήκας

Ανησυχία για ΜΟΕ που «πέρασαν στο περιθώριο» εκφράζει ο Γ. Λιλλήκας

Την ανησυχία της Συμμαχίας Πολιτών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που «πέρασαν στο περιθώριο» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το μεσημέρι με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Λιλλήκας συναντήθηκε για κάτι λιγότερο από μία ώρα με τον κ. Κασουλίδη, στο Υπουργείο Εξωτερικών και συζήτησε μαζί του τόσο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο και για τις πρόσφατες επαφές του στη Ρωσία.

 

Μετέφερε παράλληλα και κάποια μηνύματα, τα οποία, όπως είπε, «θα έπρεπε να τα γνωρίζει η κυπριακή Κυβέρνηση».

 

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα και είπε ότι εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η παρουσία του στην παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης. Στη βάση αυτής της εκτίμησης, συνέχισε, η Κυβέρνηση μπορεί να χτίσει και να έχει σημαντικά οφέλη η Κύπρος.

 

Για τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Λιλλήκας μετέφερε την ανησυχία της Συμμαχίας Πολιτών για τα ΜΟΕ και αναφέρθηκε σε όσα «πέρασαν στο περιθώριο, όπως είναι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας».

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, η τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς παρέπεμπε είτε σε αναγνώριση χωριστής κρατικής κυριαρχίας, όπως στην περίπτωση του αεροδρομίου της Τύμπου, είτε σε απόρριψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την απόρριψη του διεθνούς κωδικού κλήσης +357.

Είπε ότι η θέση που μετέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών είναι ότι «αυτά τα δύο ζητήματα που άπτονται της χωριστής κυριαρχίας ή της διαίρεσης της κυριαρχίας και της συνέχειας και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών και να μην μείνουν να αιωρούνται» μέχρι την τελική φάση των συνομιλιών, οπότε και θα υπάρξουν αφόρητες πιέσεις.

Ως προς την αυριανή σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είπε ότι η Συμμαχία θα εκφράσει κάποιες ανησυχίες που έχει, ενώ αναμένει και την εκτίμηση του Προέδρου αναφορικά με δηλώσεις του κ. Ακιντζί την περασμένη Τρίτη, ότι οι Τ/κ έμειναν εκτός διεθνούς δικαίου.

Την χαρακτήρισε «περίεργη τοποθέτηση» και διερωτήθηκε αν ο κ. Ακιντζί εννοεί ότι πρέπει να  αναγνωριστεί στους Τ/κ κρατική οντότητα και να ενταχθούν στην διεθνή κοινότητα. Σε τέτοια ζητήματα, ελπίζουμε ο Πρόεδρος να έχει ξεκάθαρες απόψεις, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιορτή της Δημοκρατίας: Η ιστορία των Δημοτικών Εκλογών - Οι Δήμοι, οι εκλεγέντες και η σημερινή μεταρρύθμιση

Δείτε εικόνες από το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο παρουσιαστής του BBC - Εντοπίστηκε πεσμένος στα βράχια

Ανεξέλεγκτος νεαρός λουόμενος - Επιτέθηκε σε ναυαγοσώστη, Αστυνομικούς και οδηγό βάρκας σε παραλία της Λεμεσού

Αυτή είναι η γηραιότερη ψηφοφόρος του νησιού – Βίντεο από την στιγμή που ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα

Πόσα θα βάλουν στην τσέπη τους οι νέοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι - Ο μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών

Εκλογές 2024: Έφερε τα «πάνω-κάτω» και πάλι ο Θεμιστοκλέους - Άφησε εκτός κάλπης το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών



LIVE - Εκλογές 2024: Στο 38,6% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 15:00 - Συνεχής ενημέρωση

LIVE - Εκλογές 2024: Στο 38,6% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 15:00 - Συνεχής ενημέρωση

Στις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες με οκτώ ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις. Από τη σημερινή διαδικασία θα αναδειχθούν οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές, οι Πρόεδροι των πέντε Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, οι επικεφαλής των 20 νεοσύστατων δήμων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη κοινοτικών συμβουλίων και μέλη σχολικών εφορειών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διεκδίκηση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο από ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και τον youtuber/tik toker Φειδία Παναγιώτου, όπως και ποιο από τα κόμματα θα ανέβει στην τρίτη θέση σε ποσοστά πίσω από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Σημειώνεται επίσης η πρώτη συμμετοχή σε εκλογική αναμέτρηση του νεοϊδρυθέντος κόμματος, Volt Κύπρου. To ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top