ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίτροπος Κυριακίδου: Ανακοίνωσε διαβούλευση για νέες τεχνικές στην παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων από φυτά

Επίτροπος Κυριακίδου: Ανακοίνωσε διαβούλευση για νέες τεχνικές στην παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων από φυτά

Δημόσια διαβούλευση για τη χρήση νέων γονιδιωματικών τεχνικών για τα φυτά ξεκινά η Κομισιόν, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης η Κομισιόν καλεί την κοινωνία των πολιτών, τις δημόσιες αρχές, τους επιχειρηματικούς φορείς και όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές για τα φυτά.

«Έχουμε θέσει την καινοτομία στο επίκεντρο του έργου μας και πιστεύουμε ότι η σύγχρονη βιοτεχνολογία, και ιδίως οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές, μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων στο μέλλον», ανέφερε σχετικά η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Ωστόσο, προτεραιότητα αποτελεί πάντα η προστασία των υψηλών προτύπων της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών έχει την προτεραιότητα», τόνισε η Επίτροπος.

Οι εν λόγω τεχνικές αφορούν επεμβάσεις στο γενετικό υλικό οργανισμών που μπορούν να αξιοποιηθούν για διατροφικούς, βιομηχανικούς ή φαρμακευτικούς σκοπούς. Η έρευνα για αυτές τις τεχνικές έχει προχωρήσει ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθιστώντας τις γρηγορότερες, πιο εξειδικευμένες και αποτελεσματικές, ενώ αναμένεται περαιτέρω πρόοδος τα επόμενα χρόνια.

Πέρσι η Επιτροπή δημοσίευσε μελέτη μετά από αίτημα του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι τεχνικές αυτές μπορούν να συμβάλουν στη βιωσιμότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων κατά τρόπο συμβατό με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν αναπτύσσει εδώ και μερικούς μήνες δράσεις πολιτικής σε σχέση με τα φυτά που παράγονται με τη χρήση γονιδιωματικών τεχνικών. Ο σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης είναι να ενταχθεί στη διαδικασία ανάπτυξης νέου κανονιστικού πλαισίου για αυτόν τον τομέα.

«Ενόψει της πιθανής θέσπισης νέας νομοθεσίας, θα πρέπει να αξιολογήσουμε μια σειρά από πολύπλοκα ζητήματα», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, σημειώνοντας πως η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στη διαβούλευση θα συμβάλει στο να ληφθεί υπόψη μια ευρεία γκάμα απόψεων.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, καθώς και η ανάλυση στην οποία θα προχωρήσει η Κομισιόν τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων μέσω της σύνταξης μιας έκθεσης εκτίμησης επιπτώσεων, θα αποτελέσουν τη βάση για την επεξεργασία νομοθετικής πρότασης που θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ πριν τα μέσα του 2023.

Η δημόσια διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέχρι τις 22 Ιουλίου στην https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13119-Legislation-for-plants-produced-by-certain-new-genomic-techniques_en η οποία είναι επίσης διαθέσιμη στα ελληνικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top