Με τη στάση παραλογισμού και επιθετικότητας της Τουρκίας, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια της κυβέρνησης για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, τόνισε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων του Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας, Γιάννου Ανδρέα Κουμή και Αναστάσιου Πέτρου Φωκά.
Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουλίου, στην εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στην Ξυλοτύμπου.
Ο κ. Τσιόλας είπε πως «αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες της Κοινότητας επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση της θυσίας τους».
Πρόσθεσε ότι 48 χρόνια πέρασαν «από το πικρό καλοκαίρι του 1974 όταν το προδοτικό πραξικόπημα διαδέχθηκε η βάρβαρη τουρκική εισβολή με τις εκατόμβες των θυμάτων, τους νεκρούς, τους αγνοουμένους, τους αιχμαλώτους, τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους. Την κατάληψη μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας από τον Αττίλα και τη βεβήλωση των ιερών και των οσίων μας, τον πόνο για το χαμό αγαπημένων προσώπων και τη βίαιη εκρίζωση από τις πατρογονικές εστίες. Την αβεβαιότητα για το αύριο που μαζί με το πένθος είχε απλωθεί παντού, και τον μακρύ βασανιστικό αγώνα για τον επιβίωση των υπολοίπων».
Από τότε, συνέχισε «ο αγώνας για την επικράτηση των δικαίων μας, συνεχίζεται. Οι προσπάθειες τόσων χρόνων προσέκρουσαν και συνεχίζουν να προσκρούουν στην αρνητική και αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς. Ιδιαίτερα της τουρκικής ηγεσίας και του εγκάθετου καθεστώτος της στα κατεχόμενα μας εδάφη».
Μας προβληματίζει ιδιαίτερα, είπε ο Θεοδόσης Τσιόλας «η αναθεωρητική στάση της τουρκικής ηγεσίας και η επιθετική της συμπεριφορά όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Και αυτά σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις εξελίξεις με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, την κατάληψη σημαντικού τμήματος της χώρας και τις μεγάλες καταστροφές που συντελούνται εκεί».
Ο αναθεωρητισμός και η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, πρόσθεσε «έχει επίσης να κάνει και με την απαράδεκτη στάση της όσον αφορά στα μέτρα της διεθνούς κοινότητας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται διαφορετικά σε μια περίπτωση και διαφορετικά σε άλλη» είπε και σημείωσε πως «η Ρωσία και η Τουρκία εισέβαλαν στρατιωτικά σε άλλες χώρες κατέχοντας παράνομα τμήματα των εδαφών τους. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει ζήτημα εισβολής, παράνομης κατοχής και παραβίασης θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών».
Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωσε επίσης πως «αυτό κάθε άλλο παρά πρέπει να παραγνωρίζεται και ούτε φυσικά να αντιμετωπίζεται αναλόγως των συμφερόντων και των επιδιώξεων των τρίτων χωρών, όταν μάλιστα οι συνεχείς και προκλητικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου έχουν οδηγήσει στον κίνδυνο ευρύτερων ανατροπών αναφορικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Η Τουρκία θα πρέπει δίχως άλλο να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, δεν μπορεί να αφήνεται να βαδίζει στο δρόμο του παραλογισμού πλήττοντας τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών της».
Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Τσιόλας «με όλη αυτή τη στάση του παραλογισμού και της επιθετικότητας, επηρεάζεται σε μέγιστο βαθμό και η προσπάθεια μας για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό. Στο ίδιο πλαίσιο, περιλαμβάνονται και οι αξιώσεις της τουρκικής ηγεσίας για αποδοχή εκ των προτέρων, πριν από την επανέναρξη των όποιων συνομιλιών, της λύσης των δυο χωριστών κρατών και της αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Αν είναι βέβαια αυτό δυνατόν, την ίδια στιγμή που η Τουρκία μετατρέπει και διοικητικά σε παράρτημα της το κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας, επιδιώκοντας με τη λύση που είναι στις επιδιώξεις της να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρο το νησί» σημείωσε.
Παρόλη την αρνητική συμπεριφορά και την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, είπε ο Θεοδόσης Τσιόλας «και σε ένδειξη της αποφασιστικότητας μας να εργαστούμε με καλή βούληση και θέληση για την επίτευξη προόδου, έχουμε υποβάλει μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία, ωστόσο, έχουν απορριφθεί από Τουρκικής πλευράς σε μια ακόμη ένδειξη της όλης αρνητικής προσέγγισης στο Κυπριακό. Και αυτά, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μεταφέρει στην τουρκική ηγεσία τη στήριξη της προς τα μέτρα που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως δυνάμενα να ενισχύσουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και να οδηγήσουν σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Στην ομιλία του ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ακόμα ότι «διδασκόμενοι από τα μηνύματα που εκπέμπουν οι διαχρονικές θυσίες του λαού μας και αφουγκραζόμενοι το χρέος προς την πατρίδα, οφείλουμε να πορευτούμε μπροστά με σύνεση και ομοψυχία επιδιώκοντας μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Μια λύση, σύμφωνη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων πολιτών της χώρας μας».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι τυχεροί αριθμοί
• Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ
• Καιρός: Βροχές και καταιγίδες αυτές τις ώρες και σε αυτές τις περιοχές - Πότε πέφτει η θερμοκρασία
• Η Μαριέττα Χρουσαλά στο Λονδίνο - Το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών της
• «Άκουσαν» την ποινή τους δύο ανήλικοι – Κατηγορούνται για τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Henipa
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις