ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Όρθρος: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που σαρώνει τη Βρετανία

Όρθρος: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που σαρώνει τη Βρετανία

Η νέα παραλλαγή ανήκει στην οικογένεια Όμικρον. Αντιπροσωπεύει ήδη πάνω από το 23% των κρουσμάτων στη χώρα.

Από μυθικό τέρας σε τέρας μάς πηγαίνει ο κορωνοϊός, ο οποίος μεταλλάσσεται ασταμάτητα δημιουργώντας την μία υπερμεταδοτική παραλλαγή μετά την άλλη.

Αφού πρώτα δημιούργησε την Κράκεν (επιστημονικά: ΧΒΒ.1.5) που σάρωσε σε έναν μήνα τις ΗΠΑ, τώρα ήρθε η σειρά του Όρθρου. Όπου Όρθρος εστί δικέφαλος μυθικός σκύλος, γιός της Έχιδνας και του Τυφώνα, που κατέληξε από το χέρι του Ηρακλή.

Ο κορωνοϊός Όρθρος, λοιπόν, ή αλλιώς η μετάλλαξη CH.1.1, εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία. Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), το πρώτο κρούσμα ανιχνεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου. Αρχικά, δεν φάνηκε να είναι κάτι σημαντικό.

Την 1η Ιανουαρίου 2023, όμως, η νέα παραλλαγή βρέθηκε ξαφνικά να αντιπροσωπεύει το σχεδόν ένα τέταρτο των βρετανικών κρουσμάτων (το 23,1%). Και στις 7 Ιανουαρίου 2023 ο κορωνοϊός Όρθρος αντιπροσώπευε πλέον το 23,3% των κρουσμάτων στα οποία έγινε γενετική ταυτοποίηση στη χώρα.

Υπάρχουν μάλιστα περιοχές της Γηραιάς Αλβιόνας όπου εκτιμάται ότι έχει κυριαρχήσει κατά κράτος, ήτοι σε ποσοστό 100%. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Οξφόρδη, το Ρήντινγκ, το Γουέικφιλντ, το Μπράντφορντ και πολλές άλλες.

Κράκεν ή Όρθρος;

Η UKHSA εκτιμά ότι αυτός ο ολοκαίνουργιος κορωνοϊός είναι ο πιθανότερος «διάδοχος» της παραλλαγής BQ.1, που αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη στη Βρετανία. Το εναλλακτικό σενάριο είναι να επικρατήσει τελικά η υποπαραλλαγή Κράκεν.

Ο κορωνοϊός Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, ακριβώς όπως και η Κράκεν. Στις ΗΠΑ, η τελευταία εξαπλώνεται ραγδαία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα διασπείρεται πιο γρήγορα από την CH.1.1 (τον Όρθρο). Δείχνει επίσης να υπερνικά πιο εύκολα και την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια ή/και η νόσηση.

Τα στοιχεία της UKHSA υποδηλώνουν ότι η ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 39% ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάλλαξη BQ.1.  Αντίστοιχα, η CH.1.1 (Όρθρος) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 22% ταχύτερο. Ωστόσο στη Βρετανία η Κράκεν υπολείπεται σημαντικά του Όρθρου σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι πριν από τις υποπαραλλαγές Κράκεν και Όρθρο, ο κορωνοϊός είχε δημιουργήσει και την υποπαραλλαγή Κένταυρο (επιστημονικά: ΒΑ.2.75). Κρούσματα του Κενταύρου και της Κράκεν έχουμε και στη χώρα μας.

Πηγή: iatropedia.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Άγριος καυγάς μετά από το debate των υποψήφιων δημάρχων Λεμεσού - Άτομο δέχθηκε μπουνιά

Νέα ανακοίνωση από την Kition Ocean Holdings - «Η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση»

«Νέκρωσε» το Φτερικούδι μετά το κλείσιμο της Μονής - Προσπαθούν να βρουν μοναχούς από το… εξωτερικό

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου Μαυρικίου



Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30πμ, θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top