ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Αργία μήτηρ πάσης κακίας (και μαλακίας)

Αργία μήτηρ πάσης κακίας (και μαλακίας)

Θεωρώ πως πλέον ο χαρακτηρισμός της Κύπρου ως Ιράν της Μεσογείου είναι άδικος, παραπλανητικός και προσβλητικός. Για το Ιράν.

Εκεί τουλάχιστον ο κόσμος αντιδρά. Αντιστέκεται. Επαναστατεί. Σε αντίθεση μ' εμάς εδώ που όχι μόνο παραμένουμε έρμαια της Συμμορίας και των μουλλάδων αλλά φτάσαμε στο σημείο να μας αρέσει κιόλας σε κάτι που μοιάζει με το ίσως μακροβιότερο Σύνδρομο της Στοκχόλμης στην ιστορία.

Δημόσια εκπαίδευση και θρησκεία είναι μια μεγάλη, πονεμένη ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Βλέπετε η δεύτερη, μέσω του αποκλειστικού αντιπροσώπου της την Εκκλησία της Κύπρου, πρέπει να ελέγχει την πρώτη με πρόσχημα τη διατήρηση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας (sic) αλλά στην πραγματικότητα για να σιγουρευτούν οι παπάδες μαζί με το δεκανίκι τους, τη συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων πολιτικών, ότι τα δημόσια σχολεία θα εξακολουθούν να βγάζουν γενιές και γενιές από υπάκουα, θρησκόληπτα ντουβάρια που θα ασπάζονται τους πρώτους και θα γλείφουν τους δεύτερους.

Χώρα όπου η βιολογία διδάσκεται τις ίδιες ή λιγότερες ώρες από τα θρησκευτικά μην την εμπιστεύεσαι. Εκτός κι αν είσαι η Philomena Cunk (αν δεν την είδατε ακόμα στο Netflix, σπεύσατε).

Πρόσφατα ανακινήθηκε το θέμα της κατάργησης κάποιων θρησκευτικών σχολικών αργιών όπως η ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου (αντίστοιχη νομίζω δεν έχουν ούτε στο Ιράν) και των Τριών Ιεραρχών, όπου σημειώνεται η παγκόσμια πρωτοτυπία να γιορτάζουμε τα γράμματα... κλείνοντας τα σχολεία (καλά, εδώ έχουμε ολόχρονα ερμητικά κλειστά μυαλά, τα σχολεία μας πείραξαν;). Το θέμα έρχεται και φεύγει τα τελευταία χρόνια, μάλιστα ο μακαριστός Χρυσόστομος ο Β’ που τα είχε πάρει άγρια σε κάποια φάση με τους εκπαιδευτικούς (που θέλουν βούρδουλα, έτσι είχε πει) είχε δηλώσει πως δεν ήθελε να είναι αργία η γιορτή του και να την καταργήσουν. Όσο είδαμε μονόκερο να χέζει ουράνια τόξα άλλο τόσο καταργήθηκε η σχετική αργία, γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα που αγαπούν περισσότερο οι εκπαιδευτικοί από τις βαρύγδουπες δηλώσεις είναι τα... κεκτημένα τους.

Ανάλογη πρόταση (χωρίς τον βούρδουλα) έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος την περασμένη Δευτέρα (ανήμερα των Τριών Ιεραρχών) και το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση όπου βασικά χαραμίζει σχεδόν 300(!) λέξεις για να μας πει ότι ο Υπουργός (ο οποίος αν θυμάστε στεκόταν περήφανα δίπλα από τον Αρχιεπίσκοπο που δεχόταν ευχές μετά την ενθρόνιση, όχι ρε 'σείς ποια Καμπούλ;) “εκτιμά ιδιαίτερα αυτή την πρόταση και ότι το Υπουργείο τη βλέπει θετικά και ότι προτίθεται να ενεργοποιήσει στη συνέχεια τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές και να προταθεί για σχετική τροποποίηση των Κανονισμών Λειτουργίας των σχολείων”. ΘΑ ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ΓΙΑ ΝΑ γίνουν οι αλλαγές και να ΠΡΟΤΑΘΕΙ. Βασικά μας λένε ότι στέλνουν τη μπάλα παρακάτω και στον επόμενο εγκεκριμένο από τον Αρχιεπίσκοπο Υπουργό, ο οποίος -ειδικά αν προέρχεται από τη δεξιά- είμαι σίγουρος πως το πρώτο πράγμα που θα κάνει μόλις αναλάβει είναι να καταργήσει μια αργία που όλοι μεν συμφωνούν ότι είναι άχρηστη αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει να καταργηθεί γιατί, ξέρετε, κεκτημένα.

Και για να γίνει η ανακοίνωση ακόμα πιο προσβλητική για τη νοημοσύνη μας (λες και η θητεία του Πρόδρομου Προδρόμου ως Υπ. Παιδείας δεν της κατάφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα) ρίχνει στο μείγμα και τη σουρεάλ αργία των Τριών Ιεραρχών (οι οποίοι μισούσαν την αρχαιοελληνική σκέψη) ανακοινώνοντας “ότι θα προβεί και σε κατάλληλες διαβουλεύσεις, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες σχετικές συνεννοήσεις και διευθετήσεις, ούτως ώστε και η Ημέρα των Τριών Ιεραρχών και Γιορτή των Γραμμάτων να μην είναι σχολική αργία, αλλά οι ανάλογες εκδηλώσεις τόσο για τους Τρεις Ιεράρχες όσο και για τη Γιορτή των Γραμμάτων, να γίνονται μέσα στο σχολείο και σε σχολικό χρόνο. Για τον σκοπό αυτό θα γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και θα ετοιμαστεί επίσης η σχετική νομοθετική πρόταση”. 75 λέξεις για να μας πουν βασικά δύο: Θα δούμε. Γιορτή των γραμμάτων όντως.

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλει, το Υπουργείο θέλει, άρα όλοι συμφωνούν ότι η κατάργηση άχρηστων σχολικών αργιών όταν μάλιστα η τεράστια διδακτική ύλη δεν βγαίνει, είναι επιβεβλημένη.

Όλοι;

Μιλώντας στο Τρίτο ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, δήλωσε ότι “η εκπαιδευτική οργάνωση δεν τιμά την ονομαστική εορτή, αλλά τον θεσμό και τις θυσίες των εκάστοτε Αρχιεπισκόπων” (γιατί όχι και μια αργία για τη θυσία των Προέδρων, των πυροσβεστών, των αστυνομικών και fuck it, των ίδιων των εκπαιδευτικών;) και “εάν τεθεί θέμα κατάργησης των συγκεκριμένων αργιών, τότε το ζήτημα θα συζητηθεί στην Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων και στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς”.

Γαμημένα κεκτημένα, σωστά;

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Tελικός Champions League: Η Βασίλισσα Ρεάλ απέκτησε το 15ο αστέρι της!

Tελικός Champions League: Η Βασίλισσα Ρεάλ απέκτησε το 15ο αστέρι της!

Η Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαίωσε γιατί είναι η βασίλισσα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι επικράτησε με 2-0 της Ντορντμουντ στον τελικό του Champions League και σήκωσε στον ουρανό του Γουέμπλεϊ το 15ο τρόπαιο της!

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top