ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Αβέρωφ - Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ μετά τις εκλογές

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Αβέρωφ - Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ μετά τις εκλογές

Καλεσμένος στην εκπομπή του ΡΙΚ «Προκλήσεις», ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Ανδρέα Κημήτρη μεταξύ άλλων και για την επόμενη μέρα στο κόμμα μετά τις εκλογές. 

Υπενθυμίζεται ότι η συνέντευξή του ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Τρίτη (7/2), ωστόσο ακυρώθηκε λόγω της συνεδρίας του πολιτικού γραφείου του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ενώ ο πρόεδρός του προανήγγειλε διεξαγωγή Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου στις 11 Μαρτίου, για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος και ανέφερε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εντολής.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ:

«Νιώθω ότι πέραν από το ωραίο ταξίδι της προεκλογικής εκστρατείας, την επόμενη μέρα την απολαμβάνω και ανθρώπινα και πολιτικά.

Αναδείξαμε την αξία της πολιτικής μέσα από τις θέσεις και τις απόψεις μας. Γνώρισε η κοινωνία τον άνθρωπο Αβέρωφ. Δημιουργήθηκαν και λάθος αντιλήψεις.

Και μετά το αποτέλεσμα ήταν μια ευκαιρία να στείλουμε ένα πειστικό μήνυμα, η αξιοπρέπεια δεν πρέπει να είναι μόνο στα λόγια.

Με αξιοπρέπεια επαναλάβαμε ότι είπαμε προεκλογικά δεν μεταλλάχτηκε σε ένα 24ωρο

Δεν περάσαμε στον 2ο γύρο, ο λαός αποφάσισε. Δεν ενέκρινε το πρόγραμμα μας ο λαός ως αυτό που θα ήθελε. Ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση

Θέλαμε μέσα από τη διαδικασία των εκλογών να περάσουμε στην κοινωνία τι είναι πολιτικά ορθόδοξο. Όταν έχεις  ένα κόμμα να διεκδικείς αυτόνομα τις Προεδρικές. Να βάζεις κάτω τις αρχές και τις αξίες σου.

Κερδίσαμε ξανά την ταυτότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού

Δεν υποκριθήκαμε να βάλουμε ένα μανδύα ανεξάρτητου

Είναι μεγάλο πράγμα να κρατάς την αξιοπρέπεια σου. Με εμπιστεύτηκαν οι νέοι άνθρωποι. Αυτούς τους νέους δεν πρόκειται να τους απογοητεύσω. Δεν είμαι ο άνθρωπος που στην προσπάθεια της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης θα παραβιάσω αρχές.

Όταν κάποιος είναι απέναντι σου τον αντιμετωπίζεις όσο και αν δεν έπρεπε κάποιος που είναι μέλος ενός κόμματος να πάει απέναντι από το κόμμα του, τον αντιμετώπισα πολιτικά. Αυτούς που είναι απέναντι σου τους αντιμετωπίζεις, αυτούς που είναι δίπλα σου είναι πισώπλατες μαχαιριές. Στις 11 του Μάρτη έχουμε εκλογές για το κόμμα, τους προκάλεσα.

Είμαστε ρυθμιστές και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για το καλό του κόμματος και της κοινωνίας. Είναι καιρός να βάλουμε τον τόπο και τις αξίες πάνω από τις προσωπικές μας επιτυχίες.

Τη Δευτέρα έσταζαν μέλι, με έκαναν τον πιο ισχυρό όχι μόνο της Κύπρου αλλά της ευρύτερης περιοχής των τελευταίων 10ετιών. Πώς μπορεί ένας μέχρι τη Παρασκευή να είναι ο δαίμονας κάτω από κάθε πέτρα και την επόμενη επειδή θέλω να σιγουρέψω ότι θα είμαι στις καρέκλες τις εξουσίας και τώρα να είμαι ο καλύτερος

Κάποιοι μου έστειλαν μήνυμα την Κυριακή των εκλογών «Εκμεταλλεύτου», ζήτα όσα περισσότερα είσαι ο ρυθμιστής των εκλογών..

Η πολιτική δεν είναι ανταλλάγματα, δεν είναι παραζαρέματα.

Δεν χρειαζόμαστε καρέκλες εμείς του ΔΗΣΥ για να είμαστε υπεύθυνοι για τη χώρα μας.

Δεν είμαι άνθρωπος που μεταφέρω κουβέντες που γίνονται μην με μπερδεύεται με άλλους πολιτικούς.

Το συναίσθημα δεν είναι χρήσιμος οδηγός όταν είσαι στην πολιτική. Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα γιατί κάποιοι προσπαθούν αν πουν ότι είναι πικραμένος ο Αβέρωφ. Το κριτήριο μας ήταν άκρως πολιτικό για την επιλογή υποστήριξης στον 2ο γύρο.

Υιοθετήθηκε η άποψη ότι από την στιγμή που δεν είμαστε στο 2ο γύρο ο ρόλος μας είναι στην αντιπολίτευση. Πώς γίνεται να είσαι στην αντιπολίτευση αλλά να πας είτε με Χριστοδουλίδη είτε με Μαυρογιάννη

Τις υπερβάσεις μου τις κάνω και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Θα συνεχίσω να κάνω υπερβάσεις επί πολιτικής Αρχής.

Στο πολιτικό γραφείο για όσους το παρακολούθησαν η συντριπτική πλειοψηφία έκλεινε προς Μαυρογιάννη. Από αυτούς που μίλησαν υπήρχαν και θέσεις υπερ Χριστοδουλίδη, αλλά πολύ περισσότεροι υπέρ Μαυρογιάννη.

Ζύγισα τα πράγματα δεν θα περιμένω την Κυριακή να αποφασίσω.

Θα είμαστε στην αντιπολίτευση. Οι συναγερμικοί που είναι ελεύθεροι σκεπτόμενοι πολίτες θα αποφασίσουν και να πράξουν.

Η επιλογή μου θα είναι αυστηρά με τα κριτήρια που έχουμε πει.

Ο Αβέρωφ δεν κρύφτηκε ποτέ. Η διαδικασία για μένα ήταν η πιο ευχάριστη διαδικασία που είχα στη 40χρονη περίπου πολιτική μου διαδρομή. Θέλω να με γνωρίσει η κοινωνία. Ποιος είναι ο Αβέρωφ και τι πρεσβεύει.

Πρέπει να είμαστε σταράτοι. Να φέρουμε την ντοπροσύνη στην κοινωνία. Ήθος και ηθική, δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το διπλοπόρτι  

Είμαστε στην εξουσία όχι για το μέλι της εξουσίας, αλλά βάλαμε πλάτες για να έχουμε οικονομία, για να έχουμε χώρα. Δεν θέλω να κρυφτώ για να πιάσω καρέκλα… να πουν ότι αυτοί γλυκάθυκαν και είναι εθισμένοι στην εξουσία.

Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί για τις πισώπλατες μαχαιριές. Αυτοί που έκαναν πηγαδάκια. Με τόση πείρα στην πολιτική αυτά είναι γνωστά. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ζήσαμε.

Αυτοί που κάνουν τις περισσότερες αναφορές στον Κληρίδη είναι αυτοί που τον μαχαίρωσαν τις περισσότερες φορές.

Θα μπω στα παπούτσια του πολίτη να μας αποστρέφονται. Αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε ένα νέο καθαρό συμβόλαιο με τους πολίτες.

Δεν θα αθετήσω το γραμμάτιο μου με τη νέα γενιά. Δεν θα τους απογοητεύσω.

Έκανα δύο ασυγχώρητα πολιτικά λάθη στην πολιτική μου σταδιοδρομία. Υποσχέθηκα στην οικογένεια μου και τους συνεργάτες μου ότι δεν πρόκειται να κάνω οποιοδήποτε συμβιβασμό σε θέματα που πιστεύω ότι είναι θέματα Αρχής.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη την επόμενη διακυβέρνηση. Θα είμαστε ρυθμιστές όχι μέσω των καρεκλών αλλά μέσω του πρωταγωνιστικού μας ρόλου στη βουλή.

Η επόμενη μέρα

Ανοίγουμε την πολιτική μας αγκαλιά. Δεν θα κάνουμε διερευνήσεις σε κάθε χωριό ποιος ψήφισε τι.

Μένω με το χαμόγελο. Οι υποψηφιότητες θα τεθούν μετά τις Προεδρικές εκλογές.

Δώσαμε μάχη για τα πιστεύω μας και τις Αρχές μας. Δεν είμαστε μαγαζί, είμαστε κόμμα.

Δικαίωμα του καθενός να κάνει παιχνίδι αλλά και σε μένα να δίνω μάχες και να μην παραδίνομαι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψει οποιοσδήποτε αυτή την ιστορική παράταξη σε ένα κόμμα με το ρόλο του χειριστή.

Το διακύβευμα για αυτήν την Κυριακή

Πιθανώς να έχουμε μια τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό. Η διεθνής κοινότητα θα τα ζυγίσει. Να μην θεωρούμε δεδομένο ότι θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια.

Υπάρχει ένα παράθυρο που ίσως να είναι το τελευταίο το 2023.

Έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα. Είμαστε εδώ να βάλουμε πλάτες, χωρίς καρέκλες, πλάτες για τον τόπο μας, να φύγουν από τα μικροκομματικά και τα μίζερα. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα, να τολμήσουν να συγκρουστούν με συμφέροντα. Θα έχουν έναν ΔΗΣΥ στήριγμα τους, χωρίς λάφυρα εξουσίας και ανταλλάγματα. Εκεί που θα κάνουν ολισθήματα θα έχουν μια αυστηρή και δίκαιη κριτική»

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Προειδοποιητική σήμανση στους δρόμους: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πού τοποθετήθηκαν μέχρι σήμερα

Μπορεί o εργοδότης να καθυστερεί την καταβολή του μισθού σε ένα εργοδοτούμενο; - Τι προνοεί ο Νόμος

Ήρθαν για διακοπές στην Κύπρο και έζησαν τον απόλυτο τρόμο - Μπούκαραν στο διαμέρισμα προτάσσοντας πιστόλια και τους ζήτησαν χρήματα

Χαμάς: Πατέρας και γιος ομολογούν πως βίασαν Ισραηλινή και μετά την εκτέλεσαν

Σύννεφα και βροχές στο «μενού» του καιρού - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη

Έτσι θα χάσουμε τα περιττά κιλά πριν το καλοκαίρι – Τα πέντε χρήσιμα tips -  Τι ισχύει για καρπούζι και παγωτό – Απαντά ειδικός στο «Τ»



Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναθεώρησε την προοπτική της κυπριακής Οικονομίας από σταθερή σε θετική, ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στις δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ‘Baa2’ δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top