ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταδικάζουν το πραξικόπημα και στέλνουν μηνύματα για συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου τα κόμματα - Οι ανακοινώσεις

Καταδικάζουν το πραξικόπημα και στέλνουν μηνύματα για συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου τα κόμματα - Οι ανακοινώσεις

Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για συνέχιση του αγώνα μέχρι την απελευθέρωση της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό.

Πιο κάτω παρατίθενται αυτούσιες οι ανακοινώσεις των κομμάτων:

ΔΗΣΥ: Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τερματισμό των δεινών του κυπριακού λαού

Η 15η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικού πένθους για τον κυπριακό ελληνισμό, μια αποφράδα ημέρα που μας καλεί ν’ αντλήσουμε από τα πικρά διδάγματα του παρελθόντος προκειμένου να θωρακίζουμε τη δημοκρατία μας και να χαράζουμε εθνική πολιτική με μέτρο και ευθύνη.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το προδοτικό πραξικόπημα που έδωσε στην Τουρκία την αφορμή να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια στην Κύπρο, τον βίαιο κοινοτικό διαχωρισμό και τον στρατιωτικό έλεγχο της μισής μας πατρίδας.

Είναι δεδομένο ότι δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας όσα οδήγησαν στην τουρκική εισβολή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί 49 χρόνια μετά οι πληγές μας είναι ακόμη ανοιχτές.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι και την τελική δικαίωση που θα επέλθει μέσα από την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και είναι αδήριτη ανάγκη να καταθέτουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να καταστεί η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικογένειας και όπως προτάσσουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός, συνεχίζουμε να διακηρύττουμε ότι με αίσθημα ευθύνης και όπως συνδράμαμε αποφασιστικά από την ίδρυσή της Παράταξης το 1976 στην ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα για την εμπέδωση της δημοκρατίας και τον τερματισμό των δεινών του κυπριακού ελληνισμού.

ΑΚΕΛ: Σε επικίνδυνη και οριακή καμπή το Κυπριακό

Η 15η του Ιουλίου έμεινε στην σύγχρονη Ιστορία της πατρίδας μας ως η μέρα της μεγαλύτερης προδοσίας που υπέστη ο κυπριακός λαός. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ενάντια στον Πρόεδρο Μακάριο από την Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β΄ ήταν η κορύφωση της υπονόμευσης του Κυπριακής Δημοκρατίας από τον εοκαβήτικο φασισμό με την συνειδητή εκτέλεση του πρώτου μέρους του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου διαμελισμού της Κύπρου που έδωσε έτσι την σκυτάλη στην Τουρκία για να εισβάλει στο νησί μας πέντε μέρες αργότερα. Τότε ολοκληρώθηκε και το προδοτικό έργο του ελλαδικού και ελληνοκυπριακού φασισμού.

Το χουντικό καθεστώς των Αθηνών εμπόδισε την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου ενώ οι χουντικοί αξιωματικοί εγκατέλειψαν τα πεδία των μαχών αφήνοντας τα παιδιά του κυπριακού λαού στην άνιση μάχη με τις ορδές του Αττίλα. Άλλοι πραξικοπηματίες κρύβονταν στα μετόπισθεν ή επιδίδονταν σε σφαγές αμάχων Τουρκοκυπρίων και στην συνέχεια παρέδωσαν αμαχητί την πόλη της Αμμοχώστου στον τούρκικο στρατό.

Το αίμα της Κύπρου είναι στα χέρια της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄. Αυτή η προδοσία ούτε ξεχάστηκε, ούτε συγχωρέθηκε από τον κυπριακό λαό. Αντίθετα, ήταν και θα είναι επ’ άπειρον σφραγίδα ντροπής για τους δράστες, τους ηθικούς αυτουργούς αλλά και τους μέχρι σήμερα συνήγορούς της.

Το ΑΚΕΛ τιμά τη Δημοκρατική Αντίσταση στο πραξικόπημα και στον εοκαβήτικο φασισμό. Τιμά τους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν ένοπλα τη Δημοκρατία και τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, τους τους δημοκράτες που αναμετρήθηκαν με τον φασισμό στις φυλακές, στις ανακρίσεις, στα βασανιστήρια, τους στρατιώτες που δολοφονήθηκαν γιατί αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις διαταγές των πραξικοπηματιών. Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει στην κυβέρνηση το Ψήφισμα για τη Δημοκρατική Αντίσταση που ενέκρινε πέρσι η Βουλή των Αντιπροσώπων το οποίο καλεί σε ενέργειες από την Πολιτεία αφ’ ενός για την τιμή στην Αντίσταση και αφ’ ετέρου για τον τερματισμό οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων ή χρηματοδότησης από το κράτος που συνδέονται με απόδοση τιμών σε όσους συμμετείχαν στην προδοσία.

Η 49η επέτειος του φασιστικού πραξικοπήματος βρίσκει την Κύπρο και την υπόθεση του Κυπριακού σε μια επικίνδυνη και οριακή καμπή, με νέα τετελεσμένα από την κατοχική δύναμη σε βάρος της πατρίδας μας και με ένα μακρόχρονο διαπραγματευτικό αδιέξοδο. Για το ΑΚΕΛ η καταδίκη της μαύρης επετείου και η τιμή στη Δημοκρατική Αντίσταση είναι μέρος του αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά και το φασισμό, είναι μέρος της πάλης για να ανατραπεί η κατοχή και η διχοτόμηση με λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα. Για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρο, πατρίδα για όλους τους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

ΔΗΚΟ: Μέγιστη ηθική υποχρέωση η συνέχιση του αγώνα για επίλυση του Κυπριακού

Για σχεδόν μισό αιώνα, η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Ελληνισμός της Κύπρου βιώνουν τις τραγικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζουμε το δίδυμο έγκλημα και τιμούμε τη μνήμη και τη θυσία των ηρώων που προασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας.

Με αφορμή την 49η μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος, αποτίνουμε φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο και στους λεβέντες και μαχητές της αντίστασης, της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας.

Αποτελεί μέγιστη ηθική υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα, για εξεύρεση λύσης του κυπριακού, που να είναι βιώσιμη, λειτουργική, διαρκής και δημοκρατική, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση που να ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και να απελευθερώνει τα κατεχόμενα εδάφη μας.

Αντιστεκόμαστε σθεναρά στους τουρκικούς σχεδιασμούς για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία δύο κρατών, στην ατιμωρησία και απενεχοποίηση της Τουρκίας και σε όλα εκείνα που οδηγούν στην εξοικείωση με την τουρκική κατοχή και στην αποδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής μας θέσης στο Κυπριακό.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα επαναβεβαιώνουμε τη συνέπεια και την αφοσίωση μας, στον δρόμο που χάραξε η ίδια μας η ιστορία και στον αγώνα ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

ΔΗΠΑ: Μόνο με εθνική συνεννόηση και ενότητα μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο αγώνας μας θα δικαιωθεί

Με την συμπλήρωση 49 χρόνων από το μαύρο πρωινό της 15ης Ιουλίου, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία καταδικάζει με αποτροπιασμό το εγκληματικό και άφρων πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που άνοιξε την κερκόπορτα στον Αττίλα. Έκτοτε, βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, που, δυστυχώς, κρατούν την Κύπρο και το λαό της όμηρο στα στρατηγικά σχέδια, τον ετσιθελισμό και την αλαζονεία της Τουρκίας.

Ανήμερα της θλιβερής επετείου αποτίουμε φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, που ήταν ο στόχος του πραξικοπήματος, στους ήρωες και τους μάρτυρες της Δημοκρατίας και τους μαχητές της αντίστασης που στο βωμό της υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, έδωσαν την ίδια την ζωή τους.

Τιμούμε τους αγώνες και την ανεκτίμητη προσφορά τους προς την πατρίδα έχοντας μεγίστη υποχρέωση να μην ξεχάσουμε αυτούς που έφεραν την καταστροφή, να διασφαλίσουμε τη γνώση της ιστορικής αλήθειας και να διδαχθούμε από τα λάθη μας.

Απέναντί μας, έχουμε μια αδιάλλακτη Τουρκία, που προκλητικά συνεχίζει να δημιουργεί τετελεσμένα, αγνοώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Μια Τουρκία που απαιτεί παραχωρήσεις από την Ευρώπη, προσπαθώντας να αναθερμάνει την ενταξιακή της πορεία, ενώ ταυτόχρονα ακροβατεί μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Μόνο με εθνική συνεννόηση, ενότητα, συλλογική προσπάθεια και δράση μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο αγώνας μας θα δικαιωθεί. Μόνο έτσι θα δικαιωθεί και η θυσία των ηρώων και των μαρτύρων μας, καθώς και των αγωνιστών της αντίστασης ενάντια στο επάρατο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Πρέπει όλοι να διδαχθούμε από το παρελθόν, να αξιοποιήσουμε το αναγεννημένο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό και να πιέσουμε την Τουρκία να επανέλθει στις συνομιλίες. Συνομιλίες, από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά, αξιοποιώντας το Πλαίσιο Γκουτέρες και βασισμένοι στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικολόγοι: Είναι χρέος όλων μας, να παλέψουμε για μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή, Κύπρο

Σαράντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται από την εκδήλωση του προδοτικού, και οργανωμένου από την ελληνική χούντα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, το οποίο άνοιξε τη κερκόπορτα στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο. Είμαστε σταθερά πολέμιοι στο φασισμό και την επιβολή των όπλων που αυτός συνεπάγεται.

Όσο μακρινή και αν φαντάζει σε ορισμένους η ανάμνηση των γεγονότων και η μνήμη της θυσίας όσων αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, για εμάς ο αγώνας τους παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Αυτό, διότι ακόμα εξακολουθούμε να ζούμε κάτω από τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και διότι παραμένουμε διαρκώς στο στόχαστρο της νεοοθωμανικής Τουρκίας.

Η καλύτερη δικαίωση σε όσους θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι ενάντια στο πραξικόπημα, είναι η ανατροπή των επιπτώσεων που αυτό δημιούργησε. Δε θα υπάρξει ποτέ ουσιαστική δικαίωση της θυσίας των ηρώων της Δημοκρατίας παρά όταν πετύχουμε να φτάσουμε σε μια λύση του Κυπριακού που να κατοχυρώνει μία πραγματικά κυρίαρχη, ανεξάρτητη ενιαία, χωρίς ξένους στρατούς και έποικους στο έδαφός της και με σεβασμό των δικαιωμάτων για όλους του πολίτες της, ανεξαρτήτων εθνικών, θρησκευτικών, ή άλλων χαρακτηριστικών.

Είναι χρέος όλων μας, να παλέψουμε για μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή, Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top