Καθηλωμένο στην Πορτογαλία παραμένει το προεδρικό αεροσκάφος, με τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης να συνεχίζονται, ενώ για την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλέον πότε θα ολοκληρωθούν.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ThemaOnline, αν και αρχικά αναμενόταν ότι το προεδρικό αεροσκάφος θα επέστρεφε στην Κύπρο το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου, αφού υπό κανονικές συνθήκες οι εργασίες συντήρησης θα διαρκούσαν τρεις μήνες, εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό αφού οι εν λόγω εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Πάντως και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κόστος για τις εργασίες συντήρησης θα παραμείνει στα επίπεδα που έχουν καθοριστεί, στην Πορτογαλία βρίσκεται και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (αξιωματικός της Πολιτικής Αεροπορίας), ο οποίος επιβλέπει και καταγράφει το κόστος των εργασιών, ενημερώνοντας παράλληλα και την Κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα μας κυβερνητική πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, φαίνεται να έχει δώσει ξεκάθαρες οδηγίες να μην δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ περισσότερο εάν δεν αξίζει να δοθεί και να καταβληθούν προσπάθειες συγκράτησης του τελικού κόστους της συντήρησης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το προϋπολογισμένο ποσό για αναβάθμιση του προεδρικού αεροσκάφους ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αλλά μπορεί να φθάσει, εάν χρειαστεί, τα δύο εκατομμύρια ευρώ, νοουμένου, ωστόσο, ότι οι εργασίες για τις οποίες θα απαιτηθεί το επιπρόσθετο ποσό κριθούν απολύτως απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι το αεροσκάφος θα μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια με ασφάλεια.
Λόγω, πάντως, του γεγονότος πως το προεδρικό αεροσκάφος παραμένει στην Πορτογαλία από τις 10 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο εξωτερικό με ναυλωμένες ή εμπορικές πτήσεις ή και με χρήση ιδιωτικού τζετ, επιλέγοντας πάντα την φθηνότερη δυνατή επιλογή, όπως μας τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Τα στάδια αναβάθμισης
Υπενθυμίζεται ότι, η αναβάθμιση του προεδρικού αεροσκάφους, αναμενόταν να γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορούσε προγραμματισμένη επισκευή-συντήρηση (σέρβις) που έπρεπε να γίνει στο αεροσκάφος μετά τη συμπλήρωση 252 μηνών (21 χρόνων) από τη χρήση του, όπως προβλέπει και η κατασκευάστρια εταιρεία.
Η δεύτερη, δε, φάση αφορούσε αναβάθμιση στο σύστημα πλοήγησης και απογείωσης, προκειμένου να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τέτοιου είδους αεροσκάφη.
Σημειώνεται πως, στις αρχικές σκέψεις του κράτους, πέραν της προγραμματισμένης αναβάθμισης του αεροσκάφους, υπήρχε και το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να τύχει και περαιτέρω αναβάθμισης, προκειμένου να μπορεί να εκτελεί απευθείας και με ασφάλεια υπερατλαντικά ταξίδια, π.χ. στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.
Ωστόσο, λόγω του κόστους μίας τέτοιας αναβάθμισης, φαίνεται πως για την ώρα αυτή η ιδέα έχει εγκαταλειφθεί.
Τα έξοδα χρήσης
Σημειώνεται πως, στον προϋπολογισμό τόσο του 2023 όσο και του 2024 έχουν περιληφθεί πιστώσεις ύψους 650.000 ευρώ, οι οποίες προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες που αφορούν στα έξοδα χρήσης του αεροσκάφους.
Στα έξοδα χρήσης, όπως αναφέρεται σε επεξηγηματικό σημείωμα, περιλαμβάνονται το κόστος της επίγειας εξυπηρέτησης του αεροσκάφους για τις υπηρεσίες της εταιρείας ‘handling agent’, για τις υπηρεσίες ‘catering’, για τα καύσιμα, το κόστος συντήρησης και λοιπά έξοδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι τυχεροί αριθμοί
• Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ
• Καιρός: Βροχές και καταιγίδες αυτές τις ώρες και σε αυτές τις περιοχές - Πότε πέφτει η θερμοκρασία
• Η Μαριέττα Χρουσαλά στο Λονδίνο - Το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών της
• «Άκουσαν» την ποινή τους δύο ανήλικοι – Κατηγορούνται για τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Henipa
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις